Deze landen zijn: Brazilië, Bulgarije, China, Ecuador, Finland, Duitsland, India, Italië, Zuid-Korea, Nederland, Peru, Polen, Spanje, Zweden en Uruguay. Het beheer wordt geregeld door de samenkomsten van de consultatieve leden (landen met onderzoeksactiviteiten op Antarctica).
Op 1 december 1959 ondertekenden twaalf landen het Verdrag van Antarctica: Argentinië, Australië, België, Chili, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
Delen van Antarctica worden geclaimd door Chili, Argentinië, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. De claims van Chili, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk overlappen. Daarnaast is er nog een gebied dat door geen enkel land geclaimd werd.
Nederlands heeft geen grondgebied op Antarctica.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd.
Een reis maken naar Antarctica is zeker mogelijk, maar dit kan je niet zomaar op eigen houtje doen. Om het kwetsbare milieu van Antarctica te beschermen, gelden er zeer strenge regels voor reisorganisaties en toeristen.
Antarctica heeft circa 13,2 miljoen km² en 0,004 miljoen inwoners. Het zijn de om de Zuidpool gelegen land- en zeegebieden. Antarctica bestaat bijna volledig uit ijs. Europa heeft een oppervlakte van ongeveer 10,5 miljoen km² en 733 miljoen inwoners (11,1% van de wereldbevolking).
Antarctica herbergt een enorme hoeveelheid water onder het oppervlak. Onderzoekers vermoedden al enige tijd dat onder het ijs grondwater zou kunnen zitten, maar tot nu toe was daar geen onomstotelijk bewijs voor. Binnen in de ijskap van Antarctica bewegen stromen van relatief snel bewegend ijs richting de oceaan.
Taal. Er worden verschillende talen gesproken op Antarctica, ook Nederlands (op de Prinses Elisabethbasis). Tussen de verschillende onderzoeksstations onderling wordt vooral Engels als brugtaal gebruikt en dit is dan ook de de facto taal van Antarctica. Ook het Spaans en Frans worden veel gesproken.
Antarctica heeft geen eigen officiële vlag, omdat Antarctica een continent is, en geen land. Wel zijn er enkele vexillologen geweest die een vlag voor het continent hebben ontworpen.
Antarctica wordt ook de zuidpool genoemd. Er is een groot verschil tussen Antarctica en de noordpool. Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater.
Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.
Dit zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Noorwegen, Denemarken/Groenland, IJsland, Zweden en Finland. De eerste vijf staten hebben territoriale wateren in de Noordelijke IJszee en zijn daarom Arctische kuststaten. Een deel van het Noordpoolgebied valt daarom binnen de rechtsmacht van de Arctische kuststaten.
Het continent Antarctica is 14 miljoen km² groot en is daarmee het vijfde grootste continent van de wereld. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen permanente inwoners; er zijn wel diverse wetenschappelijke stations gevestigd.
De Noordpool is een enorm gebied vol ijs en sneeuw, maar het is geen land. Er is dus ook niemand de baas.
De zuidpool is een serieus groot stuk.Als er dus iets mis gaat is er best kans dat er een noodlanding op Antarctica aan de orde is. Dat houdt in dat, bij wet, toestellen OOK materiaal aan boord moeten hebben om daar te overleven. Dat neem ruimte en gewicht in beslag dus minder interessant.
Op 21 juli 1983 - het is daar dan winter - is in Vostok -89,2 graden gemeten.
Op 21 juli 1983 werd op het Vostokstation de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten: -89,2°C. Op de ijskap van Antarctica is het niet alleen erg koud, maar ook erg droog. In feite is het een woestijn waar de temperatuur nooit boven de 0°C komt. Het langdurig gemiddelde in het binnenland ligt op ongeveer -57°C.
Qua oppervlakte is Frankrijk het grootste EU-land en Malta het kleinste.
Het witte continent, het koudste gebied ter wereld, is moeilijk met woorden te omschrijven. Groter dan Europa of Australië, grotendeels met ijs bedekt, soms tot wel 5km diep.
1. Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld. Met 0,44 vierkante kilometer is Vaticaanstad het kleinste land ter wereld.
De kosten van een Antarctica natuurreis variëren tussen € 5.000 en € 15.000 per persoon. Het gaat om veel geld, dus zorg ervoor dat je bij een betrouwbare reisorganisatie je reis onderbrengt. Vergelijk alle reisaanbieders, maar let goed op bij wat er wel en niet is inbegrepen in de prijs.
De klassieke route naar het Antarctisch schiereiland is de meest bekende reis naar Antarctica. Deze reis duurt tien tot twaalf dagen. Je vaart van Ushuaia in het zuidelijke puntje van Argentinië naar Antarctica.