De bekendste versie van bami is bami goreng: gebakken bami. De basis bestaat uit mie, in de wok gebakken met specerijen en eventueel smaakmakers. Deze basis kan worden uitgebreid met eiwitten zoals kip, varkensvlees en garnalen en groenten zoals paksoi, taugé en kool.
In Nederland wordt met bami vaak bami goreng bedoeld, namelijk gebakken bami met (vaak) vlees of garnalen, groenten, ei en andere smaakmakers als toevoegingen aan de tarwenoedels. De benaming "bami goreng" komt uit het Maleisische en Indonesische taalgebied waarbij "goreng" gebakken betekent.
De naam nasi goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: "nasi", dat gekookte rijst betekent, en "goreng", dat gebakken betekent.
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Nasi Rames is een soort van Nasi Goreng, de bereidingswijze en kruiden is vrijwel gelijk. Bij de Nasi Rames kun je in principe alle groenten en vlees (kip, rund, ham, etc) die je in huis hebt toevoegen aan de nasi. Op deze manier krijg je een overheerlijke mix van rijst, groenten en vlees.
Jij kookt m'n rijst of ik kook jou.
Opmerking. Nasi ulam is een traditioneel Betawi-gerecht van gestoomde rijst met kruiden en specerijen.
Het beste is chinese wok mie te gebruiken van het merk tai ming want deze gebruiken ze ook in chinese restaurants, deze is gewoon in supermarkten of toko te koop.
Mie, waarmee bami wordt gemaakt, is dus hetzelfde als tagliatelle. De bami is zelfs geproduceerd in Italië. Is er dan wél iets wat het Oosterse deegwaar onderscheidt van de Italiaanse slierten? Het verschil blijkt te zitten in de tarwe.
Spaghetti en macaroni is pasta maar is bami ook pasta.
Ingrediënten. Ingrediënten: 33% spitskool, 25% prei, 16% taugé, 12% rode ui, 12% wortel, 2.4% rode chilipeper.
Chinese dunne noedels die je als bami, tjauw min of chow mein kan bereiden...
Wat is een Opperdoezer Ronde: De Opperdoezer Ronde zijn kleine aardappeltjes met een gele vlezige schil en een onregelmatige vorm. Het is een vastkokende aardappel.
VOC-duit Veel Maleise en Indonesische woorden zijn via het personeel van de VOC, zeelieden en reizigers in het scheepsjargon terechtgekomen en via die weg in de Nederlandse taal beland.
Ontleend aan Maleis nasi 'gekookte rijst'. In gerechtnamen uit Nederlands-Indië kwam dit woord meestal voor in combinatie met een specificerend ander Maleis woord. In Nederland raakte vooral de nasi goreng, letterlijk 'gebakken rijst' bekend en populair. In de algemene taal wordt dit vaak verkort tot nasi.
Bami Rames, een heerlijk voedzaam gerecht met veel groenten, vlees en sambal. Het is een Indonesisch gerecht dat op zichzelfk bijna een mini rijsttafel is.
Nasi rames is een Indonesisch verzamelgerecht dat gemengde (rames) rijst (nasi) betekent en bestaat uit witte rijst of nasi goreng, stokjes saté, soms ook een kippenbout, plus een gekookt of gebakken ei en een groentegerecht zoals komkommer of sajoer lodeh.
Nasi Rames ook wel Nasi Campur genoemd, is een bord Nasi met voedzame groenten, vlees en sambal. Het is een Indonesisch gerecht wat in veel verschillende variaties wordt gemaakt. Dit recept bevat sajoer boontjes en gemarineerde kip in Ketjapmarinade.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Wil je nasi maken? Kook dan de rijst een dag ervoor. Of kook de rijst 's middags, laat afkoelen op een bakplaat die je in de koelkast schuift. Zo krijg je droge, afgekoelde rijstkorrels – en de perfecte nasi.