"Nog potgrond of hydrokorrels nodig voor in je grote plantenbakken. Bij Plantenbakken & Zo is alle vulling voor in je grote plantenbak te bestellen!"
In alle plantenbakken zonder binnenbak kun je piepschuim gebruiken. Piepschuim heeft namelijk als voordeel dat het gemakkelijk op maat te snijden is. Bovendien kan er eenvoudig water langs op lopen om zo te voorkomen dat er teveel water bij de wortels van je planten blijft staan.
Welke grond voor het vullen van plantenbakken
Als je planten in potten en bakken wilt kweken, is het aan te raden om potgrond te gebruiken. Potgrond is speciaal gemaakt voor het kweken van planten in containers en bevat een mix van verschillende soorten grond en compost om planten extra voedingsstoffen te geven.
Vul de bak met 10 cm hydrokorrels / kleikorrels met hierop waterdoorlatend geotextiel. 3. De overige ruimte vult u met een goede luchtige potgrond, geschikt voor plantenbakken, tot net onder de rand. Druk tussentijds de potgrond licht aan om zo verder inklinken te voorkomen.
Als u planten in containers kweekt, is potgrond waarschijnlijk de beste optie.Als u echter bloembedden, borders of gazon wilt aanleggen, dan is tuinaarde waarschijnlijk de betere keuze. Het is ook belangrijk om de kwaliteit van de grond te overwegen bij het maken van uw keuze.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
Aan de binnenkant van de plantenbak bevestig je een laag piepschuim of ander isolerend materiaal. Op die manier bescherm je wortels zowel tegen hitte in de zomer als vorst in de winter. Zonder isolerende laag is het staal zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Stel, de bak is 30 centimeter breed, 30 centimeter hoog en 30 centimeter lang, dan is de rekensom: 30 x 30 x 30. Het totaal is dan 27000. Dit deel je door 1000. Je heeft dus 27 liter potgrond nodig.
“Plant ook eind april of begin mei (wanneer het niet meer vriest) nog enkele eenjarige plantjes in je bloembak, zodat je ook in de zomer nog kleur hebt. Door planten en bloemen met een verschillende bloeitijd te combineren, heb je van februari tot augustus een geurige en fleurige bloembak. “
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Vul de grote bloembak met potgrond en plaats de plant erin. Duw de grond nog even zachtjes aan. Zorg dat de potgrond niet helemaal tot de rand van de grote plantenbak komt, zodat de bloembak niet overstroomt als je de planten water geeft.
Zandgrond draineert zeer goed en is geschikt voor planten die niet graag in drassige aarde staan, zoals winterharde geraniums, tulpen en lavendel. Dit betekent echter ook dat zandgrond snel zijn vocht verliest, dus je zult je planten en gazon vaker water moeten geven.
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde.
Vul je moestuinbak met grond
Nu de worteldoek geplaatst is ga je je kweekbak vullen met potgrond. Vul je moestuin tot ongeveer 2 centimeter van de rand. Groenten groeien het best in luchtige, voedzame grond.
Tuinaarde, ook wel zwarte grond en teelaarde genoemd, bevat vier elementen: mineralen, organische deeltjes, lucht en water. Deze samenstelling zorgt ervoor dat planten en bloemen erin kunnen groeien. Tuinaarde wordt met name gebruikt voor het opvullen van borders zodat er planten en bloemen in geplaatst kunnen worden.
Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt. Behalve als je de pot of bak deels vult met hydrokorrels. De hydrokorrels nemen dit overtollige water namelijk op als een soort spons en geven het daarna langzaam terug aan de grond.
Vaste planten in potten willen ook graag diepte. Als je de ruimte hebt, ga dan voor lekker diepe potten voor je grote vaste planten. Zorg voor een laag van minstens 30cm aarde voor planten die meer dan 40cm hoog worden. Voor planten die nog hoger worden, wil je nog diepere bakken.
Hydrokorrels onderin een pot met een gat zorgen ervoor dat er meer lucht bij de wortels kan komen. En wortels houden altijd van wat verse lucht. Het zorgt er echter wel voor dat er minder ruimte is voor voedzame potgrond voor de wortels om in te groeien.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.
Je hebt twee mogelijkheden om oude potgrond te recycleren: hergebruiken in de tuin of aanbieden als groenafval (GFT).
Turf, ofwel gedroogd veen, is een belangrijk bestanddeel van klassieke potgrond. De voordelen van turf zijn dat het heel goed water en voedingsstoffen vasthoudt, terwijl het zelf weinig tot geen voeding meer bevat.