Een overzicht van deze historische periode in kaart. Het IJzeren Gordijn ontstond na de Tweede Wereldoorlog en vormde een scheidingslijn tussen het communistische 'Oostblok' (de Sovjet-Unie en haar satelliet- staten) en het kapitalistische 'Westen' (onder leiding van de Verenigde Staten).
De oostelijke buurlanden Hongarije, Roemenië en Bulgarije hielden hun grenzen echter dicht, in ieder geval voor hun eigen burgers. In tegenspraak met Churchills voorspelling die Belgrado achter het IJzeren Gordijn plaatste, liep het IJzeren Gordijn daardoor ten oosten van Joegoslavië. Ook Albanië was communistisch.
De internationale IJzeren Gordijn-route
Het is de langste EuroVelo-route in Europa en hij loopt dwars door heel Europa. De route begint bij de Barentszee ten noorden van Rusland en Noorwegen en loopt onder andere door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar het eindpunt bij de Zwarte Zee.
Het land ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland. Officieel bestond de DDR van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990, de dag van de Duitse hereniging. Die dag werden de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland tot één land, het tegenwoordige Duitsland, herenigd.
Belangrijke uitzonderingen in dit blok waren Joegoslavië en de Volksrepubliek China. Deze landen waren wel communistisch, maar zaten niet in het Warschaupact.
Het conflict duurde van 1979 tot 1989 en werd uiteindelijk verloren door de Sovjet-Unie. Tijdens de Koude Oorlog waren zelfs de Olympische Spelen een podium voor de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.
Tweede Wereldoorlog: 1939-1945. In april 1940 werd West-Europa onder de voet gelopen door de Duitsers. Met een indrukwekkende overmacht en in een moordend tempo werden Denemarken, Noorwegen, Nederland, België en Frankrijk ingenomen.
Bezette landen
In Europa bezet Duitsland Polen, Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten, de Balkan en Griekenland. De regeringen van de eerste vier landen wijken uit naar Londen.
Waar de Berlijnse Muur precies stond? De muur omringde geheel West-Berlijn en sloot deze af van Oost-Berlijn en de rest van Oost-Duitsland. Het woord 'muur' klinkt misschien niet zo heftig, maar dat was het zeker wel. De Berlijnse Muur vormde samen met opeenvolgende obstakels een brede constructie van 100 meter.
De Berlijnse Muur wordt gebouwd. Al vanaf 1952 veranderde de Duits-Duitse grens letterlijk in een 'ijzeren gordijn'. De stroom vluchtelingen die de DDR wilde verlaten bleef maar één route over: Berlijn.
Op het VVV-kantoor in Goslar informeren we naar de Grüne Band, de oude grens met de DDR, die zich over 1400 kilometer uitstrekt van de Oostzee (Travemünde) naar het voormalige drielandenpunt bij Hof, en ook de Harz in tweeën deelt.
De totale grens rond West-Berlijn was een onderdeel van de Duits-Duitse grens en was 167,8 km lang, waarvan 45,1 km werd gevormd door de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland.
Berlijn - grote stad en natuurbelevenissen in de hoofdstad
Berlijn is niet alleen de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, het is ook de dichtstbevolkte stad van Duitsland en de Europese Unie met 3,7 miljoen inwoners.
Net als de Berlijnse muur was het IJzeren Gordijn ook een grens, maar dan tussen het Oostblok en het Westelijke gedeelte van Europa. Het IJzeren Gordijn kreeg haar naam door de kilometerslange grenzen gemaakt van prikkeldraad, mijnenvelden en wachttorens en was ongeveer 1600 kilometer lang.
De oude Russische naam is Grad Moskov (град Москов), wat letterlijk "stad bij de Moskvarivier" betekent. De oorsprong van de naam van de rivier is onbekend, waardoor er verschillende theorieën over zijn ontstaan. Er bestaan vanaf de Middeleeuwen al legendes over de naam Moskou die deze een Bijbelse oorsprong geven.
Inhoud. Oekraïne ontstond uit een Vikingrijk, dat in de 8e eeuw rond de plek van het huidige Kiev gevestigd werd door Scandinaviërs. In 1199 vormden de vele rijkjes in het gebied samen het vorstendom Galicië-Wolynië. De streek kreeg de naam Oekraïne, Slavisch voor 'grensgebied'.
Op 17 december 1991 tekenden twaalf van de vijftien Sovjetstaten in Den Haag het Energiehandvestverdrag als soevereine staten. Op 25 december viel het definitieve doek voor de Sovjet-Unie toen Gorbatsjov als leider aftrad en de macht overdroeg aan Boris Jeltsin, de president van de Russische Federatie.
Begin van de Tweede Wereldoorlog: Duitsland valt Polen binnen.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is een onafhankelijk land en invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).
De traditionalisten stellen dat de Koude Oorlog is ontstaan door de expansionistische politiek van de Sovjet-Unie onder Stalin, net na de Tweede Wereldoorlog.