Ook producten die je niet helemaal open kunt maken zijn heel lang houdbaar, bijvoorbeeld spuitbussen. Ook op schoonheidsproducten die je maar één keer gebruikt staat vaak geen houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld op gezichtsmaskers die maar voor één behandeling geschikt zijn.
Gezichtscrème en body lotion: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Lippenstift en gloss: ongeopend vijf jaar, na opening een jaar. Foundation: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Mascara en vloeibare eyeliner: ongeopend drie jaar, na opening drie maanden.
Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan. Een exfoliant op basis van glycolzuur of salicylzuur is langer houdbaar.
Dus met uitzondering van tea tree en citrusoliën blijft een olie over het algemeen tot 2 jaar na opening veilig om te gebruiken op de huid. Natuurlijk wel gemengd met een basisolie zoals jojoba, amandel of kokosolie. Na 2 jaar is het beter de olie niet meer op de huid te gebruiken, verdampen kan dan nog wel.
Alle NIVEA-producten zijn ongeopend ten minste 30 maanden houdbaar vanaf de productiedatum, tenzij ze voorzien zijn van een specifieke houdbaarheidsdatum. Blootstelling aan warmte en licht kan na enige tijd leiden tot instabiliteit van de basisstructuur van het product.
Wanneer je een product moet weggooien kan je niet altijd ruiken of zien. Hou daarom maximaal 12 maanden aan na opening van je dag-nachtcrème, reiniging, scrub en serum. Als je product in een pot zit, hou dan 6 maanden aan. Hier zitten weinig of geen actieve ingrediënten, want deze zijn erg gevoelig voor licht en lucht.
Toch is het verstandig dat wel te doen. Want als je producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden toch gebruikt, loop je het risico dat je huid er slecht op reageert. Bacteriën en microbe in een product dat over datum is kunnen huidproblemen veroorzaken die je juist wilt oplossen.
De uiterste gebruiks- datum staat op de verpakking vermeld na 'tenminste houdbaar tot einde. Na openen van de verpakking is dit product nog 12 maanden houdbaar. Sluit de tube na gebruik goed af; dit voorkomt uitdroging.
Kan zeep bederven? Harde, blokken zeep kunnen in principe niet beschimmelen of bederven. Wel kunnen de oliën die in de zeep zijn gebruikt, bijvoorbeeld amandelolie, op een gegeven moment gaan oxideren en ranzig worden. Een zeep is over de houdbaarheidsdatum heen wanneer het begint te ruiken naar oud frituurvet.
Lipgloss: meng wat van je oude lipstick met vaseline om een instant lipgloss te maken. Je kan het product maken op de achterkant van je hand, zodat het opwarmt en het mooi op je lippen glijdt. Maar je kan ook een voorraadje aanleggen door een deel van de lipstick af te snijden en in een potje te mengen.
De meeste cremes zijn na opening 3 tot 6 maanden houdbaar. Ongeopend ten minste 2 tot 3 jaar. De levensduur kan verlengd worden als de verpakking goed afgesloten wordt of het product op een koele en donkere plaats neerzetten. Shampoo, douchegel en zeep blijven goed.
Voor lippenstiften staat in het algemeen een periode van 1 tot 2 jaar. Bewaar je lippenstift bij warm weer in de koelkast om de 'levensduur' ervan te verlengen. Lipgloss heeft een beperktere houdbaarheid. De vloeibare massa maakt gloss tot een aantrekkelijk plekje voor bacteriën.
Hoe lang kan ik als zorgmedewerker een mondneusmasker dragen? Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen.
Hoewel je dat momentje voor jezelf misschien het liefste iedere dag in zou plannen, gebruik je een gezichtsmasker zo'n één a twee keer in de week. Heb je een droge of gevoelige huid, dan gebruik je het masker wat minder vaak een gezichtsmasker dan wanneer je een gecombineerde huid hebt.
Een van de manieren om het 'zoneprobleem' op te lossen is bingemasking. Het lijkt een beetje op het bingewatchen van series maar dan met gezichtsmaskers. Je brengt verschillende maskers achter elkaar aan en het voordeel daarvan is dat je huid alle goede effecten van de maskers opneemt.
Purol Vaseline is een zuurloze en geurloze, transparante, vette zalf voor gezicht en lichaam. Het is geschikt voor elk huidtype, ook de gevoelige huid. Petrolatum. Als bescherming van de huid bij extreme invloeden: guur en koud weer, extreme droogte en bij huidirritaties als gesprongen lippen en luieruitslag.
Vaseline kan droogtelijntjes verminderen maar bestaande rimpels niet. De enige echte antirimpelcrème is een zonnebrandcrème. Dit omdat 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon! Als je nieuwe rimpels wilt voorkomen zou ik je willen adviseren je huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème.
Wenkbrauwen laten groeien met vaseline
Het product kan beschermen en hydrateren, maar vaseline bevat geen haargroei-elementen. Vaseline op de wenkbrauwen laat je wenkbrauwen wel zacht aanvoelen en ze zien er door vaseline glanzend uit."
Als je geluk hebt dan is je poeder nog intact, maar vaak is dit helaas niet het geval. Hartstikke zonde! Gooi je gebroken make-up absoluut niet weg maar herstel het gemakkelijk met behulp van huishoudfolie, een borsteltje, een spateltje, een pipetje en alcohol (70%).
Make-up (foundation, gezichtspoeder, oogschaduw...)
Opgelet: bestaat een product uit verschillende materialen, bijvoorbeeld een plastic dopje met een glazen pipet, dan zou je de twee in principe van elkaar moeten scheiden en apart moeten weggooien. Lukt dat niet, dan hoort het geheel bij het restafval.
Schmink wisselt met een houdbaarheid van 12 tot 36 maanden. Veel schminkproducten bevatten een etiket met de (minimale) houdbaarheidsdatum erop vermeld. Het meest verstandig is om deze specifieke datum per product en schminkontwerp te volgen.
Daarnaast vind je op de verpakking van Tijgerbalsem Rood en Wit een logo van een geopend potje met bijvoorbeeld daarbij de tekst 12M. Dit betekent dat deze Tijgerbalsem na opening van de verpakking nog 12 maanden houdbaar is.
Vervaldatum/Expiration Date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
Een nachtcrème is over het algemeen 12 maanden houdbaar. Wanneer de nachtcrème in een potje zit, of gemaakt is op basis van plantaardige ingrediënten dan is het beter om 6 maanden aan te houden.