Met baking soda, meel of maizena los je het probleem op en maak je het slijm weer steviger. Voor de fluffy slijm gebruikten wij een heel pakje baking soda waardoor de slijm een structuur kreeg die wel aan elkaar plakt, maar niet al te vloeibaar en plakkerig is.
Slijm is leuk en elastisch en je kunt er keer op keer mee spelen. Op den duur kan het echter minder elastisch worden. Om het slijm zachter, kleveriger en elastischer te maken kneed je er gewoon water of lotion doorheen totdat het slijm de door jou gewenste textuur heeft.
Naarmate je het slijm meer kneedt wordt dit beter. Is het slijm te dun? Doe er dan een beetje baking soda bij. Is het slijm juist te droog, voeg dan een beetje water bij.
Slijm maken met dreft
Doe kinderlijm van de action in een bakje en doe daar een heel klein beetje dreft bij. Zet een eierwekkertje op 3 minuten, want nu moet je lang roeren. Doe er telkens nog heel klein beetje dreft bij en blijf roeren. Als het niet plakkerig meer is kan je gaan kneden.
Ben je op zoek naar het beste slijm recept? Dan moet je absoluut slijm maken met lijm en lenzenvloeistof! Want de combinatie van lijm en borax – een mineraal dat o.a. in lenzenvloeistof zit – geeft je slijm de beste en lekkerste structuur.
Dit komt vaak doordat je òf de verkeerde lenzenvloeistof gebruik hebt (zonder borax), of doordat je de verkeerde lijm hebt gebruikt. Doe er ook geen water in zoals in sommige recepten staat. Geef niet direct op als het niet lukt, maar gooi de boel weg en probeer het gewoon nog eens opnieuw.
Wat je nodig hebt om slijm te maken met lenzenvloeistof
Een van de meest populaire manieren is om lenzenvloeistof te gebruiken. Waarom dat zo is? Dit komt omdat lenzenvloeistof borax bevat, dit zorgt voor de bijzondere textuur van slijm.
En de gouden regel is: hoe meer scheerschuim jij gebruikt, des te fluffier en zachter de slijm zal worden. Grofweg wil je net zoveel scheerschuim gebruiken als lijm. Vergeet niet om de scheerschuim goed te schudden! Dit geheel ga je vervolgens goed roeren met een houten spatel.
Maak je geen zorgen als het slijm nog wat te plakkerig is, na enkele minuten kneden zou het slijm mooi en stevig moeten worden. Als het slijm toch te plakkerig blijft kan je nog wat wasmiddel toevoegen.
Als het slijm niet dikker wordt, blijf dan kleine hoeveelheden maïzena aan het slijm toevoegen en ermee mengen. Pas echter wel op dat je niet te veel maïzena tegelijk toevoegt, want anders kan het slijm hard worden.
Borax. Borax kom je op verpakkingen ook wel tegen als boric acid (buffer) of natriumboraat. Het remt de groei van bacteriën en regelt de zuurgraad (zuurteregelaar) van lenzenvloei-stof. Lenzenvloeistof met borax is veilig te gebruiken.
Speelslijm kun je in verschillende kleuren en soorten kopen. Meestal zit het in een plastic potje. Andere namen voor speelslijm zijn putty of slime.
Het potje kost €1,79 en voor dat geld zijn ze zo een uurtje zoet (maken + spelen).
Je kunt alle vloeibare wasmiddelen gebruiken voor slijm, dus geen waspoeder.
Ook bekend als: Sodium tetraborate, Borax, Boorzuur.
Je begint met de fles lijm leeg te knijpen in de kom. Daarna spuit je de scheerschuim erbij om het lekker fluffy te maken (wel eerst goed schudden). De lijm en het schuim meng je goed door elkaar tot een stevig geheel. Daarna giet je er heel voorzichtig wat wasmiddel aan toe.
Doe 2 eetlepels (15 gram) maïzena in je mengkom en meng alles ongeveer 10 seconden lang. De maïzena maakt het afwasmiddel dikker, waardoor slijm ontstaat. Als het afwasmiddel gemengd is met alle maïzena, kun je je handen in de kom steken en het slijm met je vingers kneden. Zorg dat het mengsel één geheel wordt en tada!