Goede matcha kan je kopen in gespecialiseerde theewinkels of makkelijk online bij Joy of Matcha (www.joyofmatcha.com).
De Matchazuki Excellent is de beste ceremoniële Matcha waar je optimaal van kunt genieten. Hier kun je de Matchazuki Excellent kopen in onze webshop voor een vriendelijke prijs.
Matcha thee poeder kost gemiddeld tussen de €25 en €45 per 100 gram. De prijs is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit.
Matcha is een soort groene thee, rijk aan antioxidanten, cafeïne en eiwitten. Deze thee zou kunnen beschermen tegen kanker, ontstekingen, hartziekten en dementie. Dit wordt beweerd aan de hand van de samenstelling van de thee, niet aan de hand van onderzoek bij mensen.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
Matcha thee is ontzettend goed voor je darmen mits je het met mate drinkt. Het drinken van matcha verhoogt namelijk je stofwisseling en bevordert een natuurlijke stoelgang. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat matcha thee tannine bevat. Tannine heeft effect op de zuurgraad van je maag.
Ideaal is zo'n halfuurtje na het eten. Twee kopjes per dag is een goed gemiddelde, maar drink het liever niet 's avonds omwille van het energieopwekkend effect. Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt.
Matcha is groene thee. Groene thee is gezond, dus matcha is ook gezond. Matcha heeft meer bladgroen (chlorofyl) dan andere groene thee, chlorofyl is gezond, dus matcha is nog gezonder dan andere groene thee.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend. Naast thee zetten van matcha kun je matcha poeder in nog veel meer gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in toetjes en smoothies.
Matcha thee maken kan je elke dag doen. Ook al wordt dit groene theepoeder meestal bewaard voor bijzondere momenten. Elke dag matcha thee drinken optimaliseert je productiviteit, helpt bij de spijsvertering en is goed voor een evenwichtige darmflora.
Doe 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in een kommetje en druk herhaaldelijk met de bamboe garde om klonters te voorkomen. Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80°C). Klop de thee gedurende enkele seconden met de bamboe garde op tot een schuimige vloeistof.
Matcha van goede kwaliteit is heldergroen van kleur. De levendige groene kleur is het gevolg van het overschaduwen van de theeplanten, dit bevordert de overproductie van chlorofyl, wat matcha zijn natuurlijke groene kleur geeft. Matcha poeder van lagere kwaliteit is legergroen of enigszins geelachtig groen.
Matcha heeft veel van dezelfde smaakkenmerken als gewone groene thee: een grasachtige smaak en een plantaardige smaak die gekenmerkt wordt door een beetje bitterheid en een vleugje zoetheid die aan de achterkant blijft hangen.
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Bij de bereiding van matchathee worden één à twee theelepels matchapoeder samen met 100 ml water opgeklopt. Het opkloppen van matcha zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water mengen en geeft een mooie schuimlaag. Let er wel op dat het water dat je gebruikt niet te heet is, waarschuwen de experts.
60 ml water op circa 80 graden. circa 150 ml melk (wij gebruiken plantaardige melk, zoals Oatly haver barista-, soja-, kokos- en amandelmelk) eventueel 1 tl honing of agave- of ahornsiroop.
1 gram matcha-poeder bevat ongeveer 30 mg cafeïne. Voor een gemiddelde maat matchakom (chawan) gebruik je ongeveer 1 gram maar er gaat veel meer in dan in een espressokopje. Als je meer poeder gebruikt krijg je meer cafeïne. Daarom kan een kom matcha dus sterker zijn dan een espresso.
Zwarte thee (volledig gefermenteerd)
Matcha is een echte groene thee en onderscheidt zich van alle andere groene theeën vanwege de groeistijl, oogst, productiestijl en unieke manier van consumptie.
Voor een optimaal effect moet je het water na het koken zeven tot tien minuten laten afkoelen en je thee drie tot vijf minuten trekken. Als je dit volhoudt, zie je vooral op de lange termijn resultaat. In vier tot twaalf weken val je ongeveer 1,3 kilo af, zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
Als we het hebben over de maximale voordelen die uit matcha thee verkregen kunnen worden, dan is het beter hem te bereiden met plantaardige melk dan met zuivel. Matcha bevat 100 keer meer krachtige antioxidanten (epigallocatechin gallate-3 (EGCG)) dan welke andere groene thee ook. En het heeft eigenlijk geen analogen.
Drink geen Matcha thee op een lege maag
Matcha zit boordevol tannines die de zuurgraad van de maag kunnen verhogen. Als je hier gevoelig voor bent kan dat leiden tot maagpijn, constipatie, misselijkheid of in een extreem geval braken.
L-theanine zorgen voor een boost voor de neurotransmitters: dopamine & serotonine. Serotine heeft dus kalmerende werking en dopamine een opwekkende werking. De combinatie in Matcha zorgt er dus voor dat je een opwekkend effect ervaart maar dat je dopamine-balans niet verstoort wordt.
Koffie of thee: door koffie of thee op een lege maag te drinken, kan je een misselijk gevoel en een zere maag krijgen. De zuurgraad van je maaginhoud stijgt en daardoor kun je last krijgen van zuurbranden. Heb je toch zin in thee, kies dan voor een natuurlijke variant als munt- of kamillethee.