Op basis van de cijfers van het IMF zijn de 20 landen met hoogste bbp: de Verenigde Staten, China, Japan, Duitsland, India, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, Rusland, Italië, Iran, Brazilië, Zuid-Korea, Australië, Mexico, Spanje, Indonesië, Saudi-Arabië, Nederland en Turkije.
Bekijk je het gemiddelde, dan staat Zwitserland bovenaan de lijst. De gemiddelde Zwitser heeft maar liefst 685.230 dollar in zijn bezit. Daarmee zijn Zwitsers gemiddeld de rijkste mensen in de wereld, gevolgd door de inwoners uit de Verenigde Staten en Hongkong. België komt ook bovenaan de lijst rijkste landen uit.
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen. De top vijf wordt verder opgevuld door Japan (96.890 euro), Zweden (95.050 euro) en Taiwan (92.360 euro).
De VS is veruit de grootste economie ter wereld met een bruto binnenlands product van 17 248 miljard euro in 2017, zie tabel 1.2.1. China was met afstand nummer twee met een bbp van 10 636 miljard euro (IMF, 2018). De Amerikaanse economie is ruim 23 keer zo groot als die van Nederland.
Eind 2021 bedroeg het gemiddelde vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland 176.510 euro. Dat is ruim 4,5 keer zoveel als in Portugal, het land dat het laagst scoort. En bijna dubbel zoveel als middenmoter Duitsland.
Nederlanders hebben een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
In een land als Marokko liggen de kosten van levensonder- houd zo'n 40% lager dan in Nederland. Het minimumloon is daar zo'n €250 per maand.
Hoewel beide landen tot de welvarendste ter wereld behoren, is Nederland over het algemeen iets rijker dan België.
Bloemendaal was in 2019 de rijkste gemeente van Nederland, met een doorsnee vermogen van 381.000 euro. Dat is bijna acht keer zoveel als het landelijke gemiddelde van bijna 50.000 euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Inmiddels telt ons land 45 miljardairs, een record. Dat blijkt uit de vijfentwintigste editie van de Quote 500, de jaarlijkse rijkenlijst van het tijdschrift Quote. De vijfhonderd rijkste Nederlanders zagen hun vermogen afgelopen jaar met bijna een vijfde toenemen. Samen zijn zij goed voor een kleine 220 miljard euro.
Nederland telt meer miljardairs dan ooit, blijkt uit de jaarlijkse rijkenlijst van tijdschrift Quote. In de Quote 500 staan dit jaar 45 mensen met een vermogen van een miljard of meer. Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken blijft met 13,5 miljard euro de rijkste Nederlander.
En dat al voor de 12de keer intussen! Je leest het goed, intussen voor de 12de keer prijkt Noorwegen helemaal bovenaan als 's werelds beste land om te leven, met een score van maar liefst 94,4%. Zij lieten naar verluidt de beste score optekenen op het gebied van levensverwachting, onderwijs en levensstandaard.
Armoede is de afgelopen decennia wereldwijd gedaald. Het percentage van de bevolking dat in armoede leeft is volgens de Wereldbank het hoogst in Madagaskar, Burundi en de Democratische Republiek Congo. Vriendjespolitiek en corruptie komen in veel Afrikaanse samenlevingen voor.
Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Zweden. Bulgarije heeft met bijna 10 duizend euro het laagste bbp per inwoner in de Europese Unie. Luxemburg heeft al ruim 25 jaar het hoogste bbp per hoofd van de bevolking.
Zwitserland is qua oppervlakte iets groter dan Nederland (41.284 km²). Het grondgebied van Zwitserland is sinds 1979 verdeeld in 26 kantons die de deelstaten van de federatie vormen. De bondsstaat Zwitserland is ontstaan doordat drie staatjes (Uri, Unterwalden en Schwyz), in 1291 hun samenwerking bezegelden.
Hoe is de welvaart verdeeld in de Europese Unie? Duitsland is met ruim 21 procent de grootste economie van de EU-28, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Nederland is op het drie na rijkste land van de Europese Unie met inkomen van ruim €53.000 per hoofd van de bevolking. Nederland is opgeklommen naar de vierde plaats op de Europese lijst van het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking.
In internationaal opzicht is Nederland een rijk en welvarend land, met een hoog inkomen per hoofd van de bevolking, relatief goed en toegankelijk onderwijs en zorg, en een relatief veilige leefomgeving.
Lastige vraag qua uiterlijk lijken bepaalde omgevingen in de staat Massachusetts best wel op Nederland. De staten zelf hebben behoorlijk wat autonomie met een eigen senaat en "house of representatives".