Engelsen moeten bij een verblijf van langer dan 6 maanden in Spanje weer een visum gaan aanvragen. Vanaf 2021 gelden er andere douaneregels voor Britten die Spanje binnenreizen. Zij kunnen hierdoor met extra douanecontroles en langere wachttijden te maken krijgen.
Britse burgers kunnen zonder visum maximaal 90 dagen in 180 dagen naar Spanje (en elk land in het Schengengebied) reizen.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Groot-Brittannië en de EU zijn overeengekomen dat de Britten visumvrij mogen reizen voor korte bezoeken, langer dan 90 dagen is niet toegestaan (gedurende een periode van 180 dagen). Wil een Brit meer dan 90 dagen in het Schengengebied verblijven, dan moet hij of zij daarvoor een visum voor lang verblijf aanvragen.
Geen visum nodig bij kort verblijf in VK
U heeft voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) in het VK geen visum nodig.
Met de aangenomen Initiatiefwet tijdelijke uitzondering dubbele nationaliteit krijgen Nederlanders die vanaf 23 juni 2016 (de dag van het Brexitreferendum) onafgebroken in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond de mogelijkheid om de Nederlandse nationaliteit te behouden als zij de Britse nationaliteit aannemen, of de ...
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
De aanleiding voor de Brexit was een raadgevend referendum onder de Britse bevolking dat op 23 juni 2016 werd gehouden. Bij dat referendum, een verkiezingsbelofte van de Conservatieve premier David Cameron, koos 51,9% van de stemmers voor een vertrek uit de EU.
Nee, het Verenigd Koninkrijk en ook Ierland zijn geen Schengenlanden en maken ook sinds de Brexit geen deel meer uit van de EU. Deze landen hebben elk hun eigen visumbeleid, er is dus een apart visum nodig voor deze landen.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. De VK en de EU hebben in 2020 een akkoord bereikt over hun nieuwe partnerschap. In het akkoord staan afspraken en regels die sinds 1 januari 2021 gelden.
Hoe lang mag u overwinteren in Spanje? In principe bepaalt u zelf hoe lang u blijft, echter zijn er wel maatregelen die vanaf een bepaalde termijn gaan gelden. Wanneer u langer dan drie maanden buiten Nederland verblijft, kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen.
Dat heeft te maken met de zogenaamde 183-dagenregeling (6 maanden). De 183-dagenregeling wil zeggen dat als iemand langer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft men als een resident (residente extranjero) of ingezetene wordt gezien.
De prijzen variëren behoorlijk, maar voor €2000 tot €3000 kunt u van december tot eind februari overwinteren in een appartement in Spanje of Portugal, inclusief de reiskosten.
U mag maximaal 28 dagen per kalenderjaar, met behoud van uitkering, in het buitenland verblijven. U hoeft geen aaneengesloten periode van 28 dagen in het buitenland te zijn. U mag dit ook spreiden over het kalenderjaar.
De meeste voorkomende reden waarom mensen willen emigreren naar Spanje is misschien wel vanwege een buitenlandse partner of voor werk. En dit zijn ook nog eens de grootste groepen die na enkele jaren weer terugkeren naar het land van herkomst.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
Daarnaast voorziet het akkoord in de instelling van een regeling voor vrij verkeer van alle burgers uit de deelnemende staten, de overige staten van de Europese Unie en een aantal derde landen. De naam komt van het Luxemburgse plaatsje Schengen waar het akkoord op 14 juni 1985 is ondertekend.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Het Verenigd Koninkrijk verliet op 31 januari 2020 de Europese Unie. Het is daarmee het eerste land ooit dat uit de Europese Unie stapte. Het vertrek van de Britten ('brexit') was de uitkomst van een referendum over het lidmaatschap van de EU in het Verenigd Koninkrijk in 2016.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
Situatie kiezen. Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.