Meestal aan één zijde van de romp. De pijn kan hevig, schietend en/of scherp zijn en kan continu of aanvalsgewijs aanwezig zijn. De pijn wordt vaak erger door bewegingen zoals bukken, hoesten of (diep) ademhalen.
Pijn voelt u vooral rond de ribbenkast bij het ademhalen, lachen, niezen en bewegen. Soms is er sprake van zwelling, bloeduitstortingen, stijfheid en tintelingen op de borst. Hoewel u misschien niet gelijk een intense pijn voelt, neemt deze vaak toe gedurende de nacht of volgende ochtend.
De pijn voelt u vaak tussen uw ribben en deze trekt van de rug naar de borst of omgekeerd. Als u zit is de pijn vaak heviger dan wanneer u ligt. De arts kan de pijn op verschillende manieren behandelen: Met medicijnen zoals amitriptyline, pregabaline en gabapentine.
Bij een gekneusde rib kunt u last hebben van deze klachten: Pijn ter hoogte van de borstkas; aan de voor-, zij- of achterkant. Pijn op de plaats van de kneuzing. Pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen.
De eerste twee dagen is het belangrijk om de rib goed te koelen, dit helpt voor de pijn en de zwelling. Verder geneest een gebroken of gekneusde rib normaal gesproken vanzelf. De pijn kunt u bestrijden met pijnstilling. Regelmatig doorademen verkleint de kans op een longontsteking.
Je kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten. Hoe lang kun je last hebben van een gekneusde rib? Lichte kneuzingen zullen meestal binnen 3 weken genezen. Een zware kneuzing is meestal binnen 6 weken genezen.
U zult merken dat de hevigste pijn na enkele dagen al wat afneemt. De pijn kan wel lang duren, zelfs tot 6-12 weken na het ongeval, of soms zelfs nog langer.
Pijn, hoesten en benauwdheid
Vaak ervaren patiënten ook het 'kraken' van de ribben in de eerste weken. Het niet goed doorzuchten of - hoesten kan leiden tot verergering van benauwdheidsklachten en zelfs longontstekingen. Goede, regelmatige pijnstilling is dan ook heel belangrijk.
Als een of meerdere tussenribspieren overbelast of verrekt zijn, is de kans groot dat u pijn hebt bij het ademen. Gelukkig is een verrekte tussenribspier niets waarover u zich ernstige zorgen hoeft te maken. Meestal verdwijnt de pijn alweer na een paar dagen of weken.
Bij een ribblokkade is er geen beweging van een rib ten opzichte van de wervel. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de gehele borstkas beïnvloed. Een ribblokkade kan ontstaan doordat de rib van positie is veranderd na bijvoorbeeld hoesten en niezen of een foutieve houding / beweging.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben. De lever weegt ongeveer 1500 gram en heeft een linker- en een rechterkwab. De beide kwabben bestaan samen uit 8 delen (segmenten). Er stroomt ongeveer anderhalve liter bloed per minuut door de lever.
Plotseling optredende lokale pijn, vaak met een kramp gevoel. Passief rekken of aanspannen van de getroffen spier veroorzaakt pijn. Gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de aangedane plek. Meestal een blauwe verkleuring onder de aangedane plek (na enkele uren/dagen).
Oorzaken: houdingsafwijkingen: veel onderuit gezakt zitten met de bovenrug in een bolling. luchtweg infectie. verkeerde ademhaling: oppervlakkig en hoog ademhalen.
Een klaplong veroorzaakt meestal lichte tot hevige pijn en kortademigheid. De pijn kan gevoeld worden op de borst, in de rug of zelfs in de buik. Soms is de pijn vooral te voelen in de schouders of rond het sleutelbeen. Sommige patiënten krijgen daarnaast last van een droge hoest.
De ribben hebben als functie het beschermen van het hart en de longen. Door een klap op de borstkas of een ongeval kunnen ribben breken. Dit heeft mogelijk veel pijn en moeite met de ademhaling als gevolg. Meestal genezen gebroken ribben vanzelf; dit duurt gemiddeld 6 weken.
Hoesten is een normale lichamelijke reactie, maar wanneer het intens en langdurig wordt, kan het leiden tot pijn aan de ribben. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen kan helpen om dit ongemak te verminderen en herstel te bevorderen.
Mogelijke complicaties van een kneuzing of breuk van een of meerdere ribben zijn een longontsteking of een klaplong. Indien u klachten zou krijgen van acute benauwdheid, koorts of hoesten met vies slijm, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.
U zult merken dat de hevigste pijn na enkele dagen al wat afneemt. De pijn kan echter lang aanwezig blijven, zelfs tot 6-12 weken na het ongeval, of soms zelfs nog langer. Bij een breuk kunnen scherpe botstukken schade geven aan de onderliggende longen. Hierdoor kan een klaplong of bloed in de long ontstaan.
Verschil tussen een gekneusde en gebroken rib
Bij een draaiende beweging zal een gekneusde rib meer pijn doen.
Werken met gebroken ribben is pijnlijk en niet verstandig. Wacht altijd eerst tot het letsel hersteld is en de klachten geweken zijn.
Gekneusde ribben kunnen het moeilijk maken om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren, laat staan fysiek veeleisend werk. Het is daarom van belang om, bij het zoeken naar juridische bijstand, rekening te houden met de langere termijn en de potentiële gevolgen voor de werkcapaciteit.
Wat kun je zelf doen bij gebroken of gekneusde ribben
Voor het herstel is het belangrijk om rust af te wisselen met beweging. Denk hierbij aan simpele ademhalingsoefeningen, diep inademen, je adem 3 seconden vasthouden en rustig weer uitblazen bijvoorbeeld.
De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies: Het maken van spijsverteringsenzymen, deze komen via de afvoerbuis van de alvleesklier in de dunne darm terecht. Het regelen van de bloedsuikerspiegel in het lichaam.
Stress veroorzaakt vaak spierspanning rond de borst, wat kan resulteren in een drukkend gevoel of pijn rond de ribben. Bovendien kunnen maag- en spijsverteringsproblemen, zoals maagzweren of galstenen, pijn veroorzaken die uitstraalt naar de ribbenstreek.