Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Het glas in ovendeuren is gemaakt van gehard veiligheidsglas (Safety glass). Wetenschappelijk is aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS).
Door de wind kunnen ramen en deuren open waaien en kapotslaan. Doe ze daarom dicht en op slot. Als het stormt zijn er vaak ook andere extreme weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Door alles te sluiten, kan er ook geen waterschade ontstaan.
In tegenstelling tot andere materialen, zoals metaal, is glas een slechte warmtegeleider. Glas voert warmte erg slecht af wanneer er bijvoorbeeld een warmtebron (zoals een kachel) vlak naast staat. Omdat het glas de warmte niet gelijkmatig verdeeld, kunnen er breuken ontstaan.
Een thermische breuk treed op als een deel van het glasblad veel warmer wordt dan een ander “aangrenzend” deel. Hierdoor ontstaat er in het glasblad spanning die op een gegeven moment kan resulteren in een barst. Deze barst begint altijd aan de zijkant van het glas en staat hier loodrecht op.
Ook al is het een stuk beter dan enkel glas, toch laat dubbelglas nog altijd relatief veel warmte door. Het blijft daarom de zwakste schakel in de gevel van een woning. Enkel glas en oud dubbelglas worden eigenlijk gezien als slecht isolerend glas. Slecht isolerend glas kan voor veel overlast zorgen.
De gemiddelde glas prijzen voor het plaatsen per vierkante meter van dubbele beglazing variëren tussen de 35 en 65 euro per vierkante meter. Juiste prijs is afhankelijk van: Voorrijkosten.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
De verzekering van glasbreuk dekt over het algemeen de breuk van onroerend glas of glas dat integraal deel uitmaakt van de onroerende constructie en op voorwaarde dat de glasbreuk niet het gevolg is van het voorkomen van een ander verzekerd gevaar.
Een thermische breuk is meestal te herkennen aan één breuklijn die loodrecht vanuit rand van het glas begint en daarna in een grillige vorm verder loopt. Of er sprake is van een thermische breuk kan het best door een vakman worden beoordeeld.
Een gebroken ruit kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak is een harde storm de boosdoener. Flinke windstoten kunnen ervoor zorgen dat nog openstaande ramen gaan klapperen waardoor de glazen ruiten stukslaan. Dit soort schade zorgt voor veel ongemak en glassplinters in huis maar kan ook gevaarlijk zijn.
Harde windstoten kunnen ervoor zorgen dat u met schade aan uw woning te maken krijgt. Zo kan bijvoorbeeld glas kapotgaan door een storm. Van een boom in de tuin kan een tak afwaaien en wanneer deze uw raam raakt dan is de kans groot dat het glas zal breken.
Als een ruit niet goed wordt geplaatst kan dat heel vervelende gevolgen hebben. In het ergste geval kan een ruit breken, bijvoorbeeld tijdens een zware storm. Dit heeft natuurlijk veel schade en vooral ongemak tot gevolg.
Een thermische breuk is glasschade die ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van de beglazing; in zowel het zichtbare als onzichtbare deel van het glas (wat bijvoorbeeld in de sponning zit). De breuk ontstaat als er een temperatuurverschil is van meer dan 30 graden.
Blijft een deel van uw beglazing immers koud, dan zal dat koude deel de uitzetting van het warme deel verhinderen. Hierdoor ontstaan druk- en trekspanningen. De spanning in het glas wordt zodanig groot dat het raam uiteindelijk barst. Een thermische glasbreuk ontstaat aan de rand van uw beglazing, loodrecht op de rand.
Net als mechanische breuk, is thermische breuk geen productfout en valt dit niet onder een eventuele garantie van een glaszetter of leverancier. Wel komt het inmiddels steeds vaker voor dat het risico op glasbreuk meeverzekerd is in een verzekering voor het huis of vastgoed.
Dit type verzekering dekt bijna nooit glasschade maar controleer voor alle zekerheid je verzekeringspolis. Dus zoek je polis en check of glasbreuk voorzien is in je polis. Vind je hem niet meteen terug? Contacteer dan je makelaar of verzekeraar.
Zelfs als is uw wagen enkele jaren oud, toch kan het interessant zijn een autoverzekering glasbreuk te hebben: met een steentje in uw voorruit, als u die moet vervangen, loopt de factuur gemiddeld op van 350€ tot 650 € plaatsing inbegrepen voor een gemiddeld voertuig.
Voorbeelden van glasschade
Onder glas van de woning verstaan we (kunststof) ruiten, lichtkoepels, glazen afscheidingen, dakplaten, dakramen, glazen douchecabines, glas in deuren en glas als gevelbekleding of versiering. Er vliegt een vogel tegen je ruit. Hierdoor ontstaat er een barst in je raam.
Wanneer glas te strak in de sponning is geplaatst, is het risico op ruitbreuk groot. Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig.
Zolang het glas door warmte kan uitzetten zonder springen en evenzo kan krimpen bij koelen werkt het hetzelfde. Een glas dat springt bij plotselinge verhitting zal dat ook doen als het plotseling gekoeld wordt. De (negatieve) uitzetting heeft dezelfde gevolgen.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Gemiddeld neemt het vervangen van glas door HR isolatieglas een halve tot een hele dag werk in beslag. Hoe lang de glaszetter daadwerkelijk aan het werk is hangt af van het aantal en het type ramen dat geplaatst (of vervangen) moeten worden en in wat voor kozijn of deur het glas wordt geplaatst.