Bewaar uw rijbewijs en kentekenbewijs daarom gewoon in uw portemonnee. Als u uw kentekenbewijs niet bij u heeft en wordt aangehouden door de politie, hangt er zo een boete van €45 aan uw broek.
Het is erg verleidelijk om je kentekencard in de auto te bewaren. Maar doe dit niet. Bij diefstal van de auto moet je namelijk altijd het volledige kentekenbewijs kunnen inleveren bij de verzekeraar.
Sommige verzekeraars betalen bovendien minder schadevergoeding uit als je geen kentekenbewijs kunt overhandigen. Bewaar het kentekenbewijs of de kentekencard daarom in je portemonnee of in een apart mapje met autopapieren dat je meeneemt als je in de auto stapt.
Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. De tenaamstellingscode kun je het beste thuis bewaren. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Bewaar het overschrijvingsbewijs (deel II) dan thuis op een veilige plaats.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Het is verstandig om de groene kaart altijd bij je te hebben, maar niet aan te raden om deze bijvoorbeeld in de auto te bewaren. Bewaar de groene kaart bijvoorbeeld bij jouw rijbewijs. Zo heb je deze altijd bij je als je met de auto op pad gaat.
Het is alleen nodig om deel 1a en 1b van het papieren kentekenbewijs óf de kentekencard bij te hebben. Je laat de tenaamstellingscode of deel 2: het overschrijvingsbewijs thuis. Bewaar deze documenten goed. Je hebt deze nodig om de auto te schorsen of te verkopen.
Je bent verplicht je kentekenbewijs bij je te hebben als je met je auto rijdt. De politie kan er bij aanhouding naar vragen. De politie kan een boete opleggen als je het kentekenbewijs niet kunt tonen. Je hebt het kentekenbewijs ook nodig als je de auto wilt verkopen, exporteren, slopen of schorsen.
Als u rijdt op de weg, moet u uw kentekencard bij u hebben. De politie kan erom vragen. Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
U wilt weten of het verplicht is om een origineel kentekenbewijs bij je in de auto te hebben. Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd. Ook buiten onze landsgrenzen. Een kopie is dus niet toegestaan.
Naast de kentekenplaten op de auto, moet je ook altijd het kentekenbewijs bij je hebben in de auto. Dit is of het oude papieren kentekenbewijs, of de kentekencard. Vraagt de politie om het kentekenbewijs en kan je deze niet tonen? De boete is in dit geval 45 euro.
U kunt een boete krijgen als u rijdt zonder dat u uw rijbewijs bij u heeft. Als u een motorvoertuig bestuurt, moet u uw rijbewijs laten zien als een politieagent daarom vraagt.
Een papieren kentekenbewijs kan online omgewisseld worden voor een kentekencard, maar dit is niet verplicht. Ook de oude variant is nog steeds geldig. Als je een auto verkoopt met een papieren kentekenbewijs, wordt het papieren kentekenbewijs omgezet in een kentekencard.
Risico's rijden zonder kenteken
Als u rondrijdt op een brommer zonder kenteken loopt u het risico op een boete. Ook als uw kenentekenplaat is gestolen of als u deze bent kwijt geraakt, krijgt u een boete. Rondrijden zonder kenteken mag gewoon niet. Als u gepakt wordt krijgt u een boete van €140,-.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.
Is de groene kaart verplicht (in het buitenland)?
In Nederland is de groene kaart voor jouw voertuig, aanhanger en caravan niet verplicht. Wel moet je kunnen bewijzen dat je verzekerd bent. De digitale groene kaart op jouw smartphone of geprint op wit papier is dan voldoende.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat je auto minimaal WA-verzekerd is. Je krijgt de groene kaart na het afsluiten van een autoverzekering. Het kentekenbewijs is het identificatiemiddel van je auto.
De groene kaart hoeft dus niet altijd groen te zijn. Maar let op: in sommige landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben. Is een groene kaart hetzelfde als een kentekenbewijs? De groene kaart is niet hetzelfde als je kentekenbewijs.
Geen grenscontrole in EU. Binnen de Europese Unie (EU) wordt aan de grens niet gecontroleerd of je verzekerd bent. In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien.