Een contract met uitzendbeding duurt maximaal 78 weken. Start u als uitzendkracht vanaf 3 januari 2022? En werkt u voor een uitzendbureau dat lid is van de ABU of NBBU? Dan duurt het uitzendbeding maximaal 52 weken.
Je huurt de werknemer zolang in als nodig is. Is er geen werk meer te doen, dan ben je niet verplicht om deze persoon aan het werk te houden. Je betaalt dus alleen de daadwerkelijk gewerkte uren. Mocht de werknemer niet bevallen, dan kun je zonder problemen per direct afscheid van elkaar nemen.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers. (Bijvoorbeeld als een werknemer eerst via een uitzendbureau werkt en daarna rechtstreeks bij de werkgever in dienst komt.
Het nadeel is dat uitzendkrachten relatief dure werknemers zijn. Het uitzendbureau rekent immers ook een marge. Totaal komt het op ongeveer 2 tot 3 keer een brutoloon. Maar bent u op zoek naar toptalent, dan zult u ook daarvoor moeten betalen.
Als u bij de inlener in dienst treedt en u gaat daar dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden verrichten, dan is een proeftijd nietig. Dat wil zeggen dat deze proeftijd, ook al staat deze in het arbeidscontract vermeld, niet geldig is.
Twee keer het bruto uurloon
U bent als inhurende partij degene die mag bepalen wat de uitzendkracht bruto per uur verdient. Het inhuur tarief per uur is dan twee keer het bruto uurloon.
Zelf je uitzendovereenkomst beëindigen in de eerste 78 weken
In de eerste 78 weken van de overeenkomst kan dit per direct. Je moet het uitzendbureau wel minimaal 1 werkdag van te voren op de hoogte stellen, zodat zij op zoek kunnen gaan naar vervanging.
U heeft recht op loon zolang het contract duurt. Het uitzendbureau moet 100% van uw loon doorbetalen als het werk wegvalt. Soms zoekt het uitzendbureau in dat geval passend werk voor u. U bent dan verplicht om dat andere werk te doen.
In het fasensysteem van ABU komen jouw rechten en plichten naar voren. De ABU heeft drie fasen: fase A, B en C. De fase waarin je zit bepaalt jouw rechtspositie. Hoe langer je voor een uitzendbureau werkt, des te meer rechten je hebt.
Zodra u weet dat uw uitzendbaan niet wordt verlengd, gaat u direct op zoek naar werk. Zolang u geen nieuw werk heeft gevonden, kunt u misschien een WW-uitkering krijgen. Biedt het uitzendbureau u (weer) een tijdelijk contract aan en weigert u dit? Dan krijgt u geen WW-uitkering.
Een uitzendkracht werkt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Dit brengt voor jou als opdrachtgever/inlener bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Sinds 1 januari 2020 ben je als opdrachtgever verplicht om de arbeidsvoorwaarden van jouw organisatie kenbaar te maken.
Op 1 juli 2015 is de ketenbepaling gewijzigd van 3 jaar naar 2 jaar door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Werknemers hadden vanaf dat moment na 2 jaar al recht op een vast dienstverband.
Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
Een rekensom: bruto uurloon x omrekenfactor = kosten per uur exclusief btw. Kosten die je betaalt voor de uitzendkracht is €11 x 2,5 = € 27,50 per gewerkt uur, exclusief btw. Wil je meer weten over deze berekening of achterhalen wat het uurtarief is voor jouw vacature?
In fase 3 ga je een uitzendovereenkomst aan voor bepaalde tijd: dit is een contract met een begin- en einddatum. Deze fase telt 52 kalenderwe- ken. Je kunt in deze periode maximaal vier contracten aangaan voor bepaalde tijd, waarin je recht hebt op loondoorbetaling.
Fase A zonder uitzendbeding
Deze periode duurt 52 gewerkte weken, waarin een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten mag worden aangegaan. Een uitzendbeding mag alleen worden opgenomen in deze fase.
Mocht uw arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigen, dan valt u bij een nieuwe uitzendovereenkomst terug naar het begin van fase B als de onderbreking korter dan 26 weken geduurd heeft. Is de onderbreking 26 weken of langer geweest, dan valt u terug naar fase A.
fase B. Als de uitzendkracht direct na fase A of binnen zes maanden daarna weer uitzendwerk verricht bij hetzelfde uitzendbureau, komt hij in fase B. In fase B wordt gewerkt op basis van een of meer 'gewone' arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (zonder minimumduur).
De uitzendkracht doorloopt fase A in de eerste 78 gewerkte weken dat hij voor een uitzendbureau werkt. Elke (kalender)week waarin hij werkt – of dat nu één uur of veertig uur is – telt mee voor de telling van die 78 weken. Bij een onderbreking van meer dan zes maanden begint de telling opnieuw.
Een eindejaarsuitkering of 13de maand dus niet. Uiteraard kun je jouw uitzendkrachten extra belonen met een 13de maand maar je bent het als ondernemer in flex niet verplicht.
Bij een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd gelden voor de uitzendkracht de volgende opzegtermijnen: Minder dan 3 maanden in dienst: 7 kalenderdagen opzegtermijn. 3 tot 6 maanden in dienst: 14 kalenderdagen opzegtermijn. Langer dan 6 maanden in dienst: 28 kalenderdagen opzegtermijn.
In fase A (ABU) en fase 1 en 2 (NBBU) geldt het uitzendbeding standaard. Dit is afgesproken in de cao. Zodra je 78 weken voor een uitzendbureau werkt, en dus in fase B of fase 3 komt, mag er geen uitzendbeding meer in je contract worden opgenomen.
Iedere werknemer, dus ook een uitzendkracht, waarvan de arbeidsovereenkomst door of vanwege de werkgever wordt beëindigd heeft recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is bedoeld ter compensatie van het ontslag en om te helpen bij de overstap naar ander werk.
De wettelijke opzegtermijn bedraagt één maand, dus tussentijds opzeggen is niet mogelijk. Alleen als het uitzendbureau (tijdelijk) geen loon uitbetaalt aan de uitzendkracht, omdat er geen werk voorhanden is (loonuitsluiting), geldt voor de uitzendkracht geen opzegtermijn.
Is het uitzendbureau gecertificeerd door de Stichting Normering Arbeid (SNA)? Een SNA-keurmerk zorgt ervoor dat jij als inlener niet aansprakelijk bent wanneer het uitzendbureau onvoldoende loonheffingen en/of btw afdraagt. Op de website van SNA kun je controleren of jouw uitzendbureau dit keurmerk heeft.