Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Je insulinegevoeligheid verbeteren kan enkele maanden tot een jaar duren. Ook je lichaam weer aanleren om energie uit vet te halen kan even duren. Maar alles hangt af van hoe ernstig je “verslaafd” was en hoe bereidwillig je bent dit probleem aan te pakken. Gemiddeld mag je er toch een drietal maanden voor uittrekken.
In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan.
Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaten, worteltjes en appels. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker. Vervang vruchtensap door een stuk fruit.
Afkicken van koolhydraten
Vermoeidheid, hoofdpijn, een slechte stoelgang en honger zijn klachten die kunnen voorkomen bij het starten van een koolhydraatarm dieet. Je kunt deze verschijnselen vergelijken met een afkickperiode. De afkickperiode van koolhydraten duurt gemiddeld enkele dagen tot 2 weken.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Ook is de kans groot dat je te weinig vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Met als gevolg dat je snel weer trek krijgt én dat je belangrijke voedingsstoffen mist. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vitamine B en C en mineralen zoals magnesium, ijzer en jodium.
Je voelt je prima ook al heb je een knorrende maag. Je wordt vrolijker en krijgt een beter humeur. Je hebt meer energie en minder kans op chronische aandoeningen.
De specifieke boosdoener is aceton, een type keton dat het lichaam verlaat via de urine en adem (bron). Hoewel deze ademgeur minder ideaal is voor de mensen om je heen, is het een positief teken dat je lichaam zich aanpast aan ketose.
Een kilo vet staat gelijk aan een tekort van in totaal ongeveer 7000 kcal. Dat betekent dat je per week een halve kilo vet kwijt kunt raken. Een snelle rekensom leert ons dat 20 kilo afvallen op die manier ongeveer 40 weken duurt.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.
Ontwenningsverschijnselen drugs
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer drugs te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Door suikerrijke producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep krijg je veel calorieën binnen. En krijg je langere tijd flink meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan heb je een grote kans om zwaarder te worden.
Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Er zijn broodvervangers en broodvervangers. Je kunt broodvervangers kiezen die je koolhydraten leveren zoals roggebrood, crackers en rijstwafels. Daarnaast heb je broodvervangers die ervoor zorgen dat je juist minder koolhydraten eet en een stofwisseling die ketose wordt genoemd stimuleert.