Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke notige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.
Ethyleenoxide is een kankerverwekkende stof, maar het gehalte in sesamzaad is zeer laag. Het risico voor je gezondheid is dus klein als je af en toe (producten met) sesamzaad eet. Als je het echter gedurende lange tijd dagelijks consumeert, verhoogt je kans op lever- en nierkanker.
Sesamzaad, een fythotherapeutisch middel
Het zijn antioxidanten en ze gaan hoge bloeddruk tegen en beschermen de lever tegen schade die door vrije radicalen wordt aangebracht. Omdat sesam de lever helpt is die in staat beter afvalstoffen af te voeren wat goed is voor tal van ziekten waaronder constitutioneel eczeem.
De pittige smaak van sesamzaad past goed bij brood, maar ook bij muesli, koekjes en hartige taarten. In de Chinese, Japanse en Arabische keuken is sesamolie een belangrijke basis bij het koken. Hummus wordt steeds populairder in Nederland en daarvoor is sesampasta (ook tahin genoemd) onmisbaar.
Sesamzaadjes zijn knapperig en lekker van smaak. Ze bevatten onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine E, vitamine B en diverse mineralen waaronder, magnesium, fosfor, kalium, calcium en zink.
Eet 10 tot 25 gram zaden per dag
Zaden bevatten veel voedingsstoffen, maar ook veel calorieën. Eet er daarom niet te veel van als je wilt afvallen. Als je dagelijks 10 tot 25 gram zaden eet, is dat al voldoende om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.
Koudgeperste Sesamzaadolie is een bron van Vitamine E, een natuurlijk antioxidant die huid en haar helpt te beschermen tegen vrije radicalen. De olie is daarnaast rijk het vetzuur omega-6 en de mineralen zink, koper, magnesium, calcium en ijzer, die huid en haar voeden en versterken.
Sesamzaad wordt verkocht in ongeroosterde als geroosterde vorm. Sesamzaad dat je wil verwerken in je deeg of als decoratie kan met ongeroosterd sesamzaad als in de geroosterde versie. Het verschil is dat na roosteren het sesamzaad sterker smaakt.
Verschil tussen zwarte en witte sesamzaadjes
Witte sesam kan zowel gepeld als ongepeld zijn, zwarte sesam is ongepeld en behoudt zijn vliesje. Die vliesjes bevatten weer goede voedingsstoffen. Zwarte sesamzaadjes hebben een wat intensere smaak, zijn iets meer bitter en geven een geur van noten af als je deze opbakt.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Sesamolie staat erom bekend dat het aantal rode bloedcellen wordt verhoogd. Verder verhoogt het de hoeveelheid bloedplaatjes. Ook is het mild laxerend en werkt het verzachtend op de slijmvliezen.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Sesam wordt geroosterd en gepeld aangeboden. Het wordt echter aanbevolen om de voorkeur te geven aan de ongepelde variant, omdat deze sesam de hoogste waarde van belangrijke plantaardige vetten en andere waardevolle ingrediënten bevat. Sesam bevat ook veel vitamines en mineralen.
Wel wordt aangeraden om de sesamolie niet te lang te verhitten op hoge temperatuur. In sesamolie bakken is prima, maar gebruik het liever niet om te wokken.
Wanneer bedrijven sesamzaad hebben verhandeld waarvan bekend is dat er resten van ethyleenoxide in zit hoger dan de MRL, moeten deze partijen sesamzaad uit de handel worden gehaald.
Is sesamzaad gezond? Zowel wit als zwart sesamzaad is een goede bron van mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor en koper. Het is daarnaast ook rijk aan antioxidanten, hoogwaardige eiwitten en vezels.
Tahin bevat veel gunstige vetten, vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Sesamzaden zijn rijk aan selenium en calcium, waardoor tahin zeer voedzaam is. Sesamzaden hebben een positief effect op ontstekingen aan de gewrichten en het cholesterolniveau (1, 2, 3). Dit komt mede door de vele antioxidanten (4, 5).
Tahin (ook wel tahini genoemd) is simpelweg een pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. De smaak is erg puur, sterk en ideaal als smaakmaker voor gerechten zoals hummus en dressings. In de standaard supermarkt zien we vaak de potjes van Libanese of Syrische afkomst.
Doe de sesamzaadjes (niet te dikke laag) in een kleine pan en rooster ze enkele minuten (afhankelijk van de hoeveelheid sesam) op een lage stand. Roer af en toe zodat alle zaadjes geroosterd worden. Witte sesamzaadjes zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Ongepelde sesamzaadjes van gecontroleerde teelt
Deze kleine zaadjes hebben een lichtbruine kleur en een knapperige bite. De smaak van ongepelde sesamzaadjes is nootachtig en iets meer uitgesproken dan de smaak van gepelde sesamzaadjes. Je kan ongepelde sesamzaadjes op dezelfde manier gebruiken als gepelde sesamzaadjes.
Je kunt de zaadjes ook bakken door de oven voor te verwarmen op een temperatuur van 180 ºC en de zaadjes op een bakplaat te leggen die je niet ingevet hebt. Bak de zaadjes totdat ze lichtbruin zijn, waarbij je de bakplaat om de paar minuten voorzichtig schudt om de warmte gelijkmatig te verdelen.
Macrovita Rozemarijnolie
Rozemarijnolie, één van de bekendste oliën voor haar, gezicht en lichaam. Ervaar de indrukwekkende kracht met de uitstekend verzorgende rozemarijnolie voor je haar en huid van Macrovita. Perfect gedoseerd, zodat je het rechtstreeks aan kan brengen.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.