De Euribor rente is het vergelijkingstarief voor de geldmarkt. Die geldmarkt bepaalt mede de hoogte van de hypotheekrente. Daarom wordt de Euribor gezien als een goede graadmeter voor de kortlopende hypotheekrente, waarbij de rentevaste periode maximaal twee jaar bedraagt.
Euribor is een afkorting van Euro InterBank Offered Rate. Het is het gemiddelde rentetarief waartegen een selectie van banken elkaar kortlopende leningen verstrekt in euro's. Er bestaan Euribor tarieven met verschillende looptijden.
Euribor rente met een looptijd van 1 maand
Dat wil zeggen de rentes waartegen een selectie van banken in Europa elkaar geld leent. Er zijn verschillende Euribor tarieven met verschillende looptijden: van 1 week tot en met 12 maanden.
Het 3 maands Euribor rente tarief is het rentetarief waartegen een selectie van Europese banken elkaar leningen verstrekt in euro's waarbij de leningen een looptijd hebben van 3 maanden.
De reden dat de Euribor rentes met de kortste looptijden nog niet van de plaats komen, ligt bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft - ondanks de historisch hoge inflatiecijfers - de rentes nog niet verhoogd. Dat houdt onder andere in dat banken nog steeds rente moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen.
Het bankpanel. Een speciaal bankenpanel bepaalt de Euribor rentetarieven. Dit zijn alleen banken met een goede kredietbeoordeling.
Als je een hypotheek afsluit met een variabele rente dan ben je afhankelijk van de rente op de geldmarkt. Met een variabele rente weet je dus niet zeker wat je maandelijkse lasten zijn, omdat je rente kan stijgen of dalen als de rente in de markt stijgt of daalt.
Hypotheekrente in 2022 al fors gestegen
Banken kunnen moeilijker aan geld komen om uit te lenen. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente dit jaar al flink is gestegen. Voor sommige rentevastperiodes is de rente zelfs meer dan verdubbeld, zoals is te zien in onderstaande ontwikkeling van de laagste 10 jaar vast rente.
Hypotheekverstrekkers worden door deze stijging gedwongen rentes te verhogen omdat de inkoopkosten op financiële markten voor de financiering voor hypotheken met grote sprongen toenemen.
Voor wie het niet weet, is de Euribor het gemiddelde rentetarief waartegen de grote banken in het eurogebied geld lenen. Dat wil zeggen dat als de rente negatief is, de verstrekking van dat geld een lager nominaal bedrag met zich meebrengt dan het oorspronkelijk gegeven bedrag.
Wat is het Eonia rente tarief? Eonia staat voor Euro OverNight Index Average. Eonia is het overnight (1 daags) rentetarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro's verstrekken. Eonia is het Europese interbancaire rentetarief met de kortste looptijd.
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente met 0,75 procent verhogen (grootste stijging uit de historie). We verwachten dat dit nauwelijks invloed heeft op de hypotheekrente. De ECB is namelijk eerder deze zomer is gestopt met het opkopen van Nederlandse staatsobligaties.
Een aanknopingspunt hiervoor biedt de economische prognose voor de komende jaren die economen van De Nederlandsche Bank afgelopen week naar buiten brachten. De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent.
De huizenprijzen zullen dit jaar nog hard stijgen. Voor 2023 wordt een minder harde stijging verwacht. De hoge energieprijzen en de stijgende hypotheekrente dragen bij aan een daling van het aantal woningverkopen. In 2022 zal de gemiddelde prijs van een koopwoning in totaal met 15% stijgen.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
Ook Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, deelt zijn verwachting voor de hypotheekrente in 2022. Zijn voorspelling is, net als die van ons, dat de rente hooguit licht zal stijgen voor zowel hypotheken met een lange als korte looptijd. De inflatie is de belangrijkste oorzaak voor die verwachte lichte stijging.
Veel tarieven zijn zelfs meer dan verdubbeld, bijvoorbeeld de laagste rente 10 jaar vast. Deze was op 1 januari nog 0,88% en nu maar liefst 2,83%. Een uitzondering hierop is de variabele hypotheekrente. Het laagste tarief is in 6 maanden slechts 0,05% gestegen, van 1,22% naar 1,27%.
Je kunt niet meer lenen, ondanks dat de variabele rente lager is dan de langere rentevaste periodes. Dit komt omdat geldverstrekkers bij rentes korter dan 10 jaar rekenen met de fictieve toetsrente van 5 procent. Dit om te voorkomen dat klanten eventueel hogere maandlasten niet kunnen betalen.
Variabele rente heeft ook een paar nadelen: Als de rente stijgt heb je de maand erop direct hogere maandlasten. Je hebt minder zekerheid over je maandlasten in de toekomst. Je kunt minder lenen dan wanneer je de rente minimaal 10 jaar vastzet.
Met langetermijnrente wordt de rente bedoeld die je krijgt wanneer je belegt in een staatsobligatie die nog 10 jaar loopt. Deze rente staat historisch laag. En dat heeft gevolgen voor vele partijen.
De geldmarktrente is de rente die moet worden betaald op vermogenstitels met een looptijd van twee jaar of korter. Als uitgangspunt voor de renteberekening worden de diverse Euribor tarieven gebruikt.
Als maatstaf voor de kapitaalmarktrente wordt naar de ontwikkeling staatsobligaties gekeken, bijvoorbeeld de 10 jaars rente in Nederland. Op de kapitaalmarkt wordt belegd in aandelen, derivaten en obligaties. De prijs die op de kapitaalmarkt tot stand komt door vraag en aanbod is de kapitaalmarktrente.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.