Bram Ladage bakt de lekkerste patat van Nederland. Dik, knapperig en vol van smaak. Volgens vast recept van vers gesneden aardappels, gebakken in puur plantaardige soja-olie.
Wij maken patat, zoals patat bedoeld is. Onze aardappelen uit de Hoeksche Waard zijn namelijk té mooi om er franse frietjes van te maken. Daarom snijden wij ze, met de hand, tot echte patat en bakken we ze in pure plantaardige olie. Beetje zeezout erover en genieten maar!
Echte handgesneden verse patat gebakken in 100% plantaardige olie. Volledig vegetarisch, halal en glutenvrij! Keuze uit: Friet mix, Pindasaus, Pinda-fritessaus met uitjes, Pinda-fritessaus zonder uitjes, Joppiesaus en meer.
Ronald Geeve (51) en zijn vrouw Priya (34) zijn franchisers van diverse Bram Ladage-vestigingen in de Rotterdamse regio. Hun glamoureuze stulpje staat dan ook in Rotterdam; in de Vinexwijk Nesselande exactement.
De beroemde frietkraam is inmiddels al een klein jaar gesloten. De zaak ging dicht vanwege een breuk met de oorspronkelijke franchisenemer Nico van den Bosch. Hij en Bram Ladage raakte in onmin met elkaar, waarna de ruzie via de rechter werd uitgevochten.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes. In het zuiden van het land krijg je er vaak extra curry bij.
1 portie (100 g) bevat 215 calorieën.
De totale prijs van een pakje friet bedraagt volgens deze berekening dus 2,20 euro. Deze prijs is gebaseerd op recente gegevens van het Nationaal verbond van Frituristen (Navefri).
Meest gebruikte maat frietzakje
Het populairste puntzakje is de PZ17. Dit frietzakje wordt veel gebruikt in frietzaken en restaurants voor een kleine friet. In een PZ17 gaat ongeveer 150 gram friet. Ter vergelijking, een PZ26 is ongeveer 3 keer zo groot.
A7 wordt in de meeste zaken gebruikt als de 'kleine friet'. Maar er zijn ook zaken die A9 daar voor gebruiken. De A7 heeft als gemiddeld portiegewicht 120-140 gram.
Check je salaris!
Het aanvangssalaris van een Kasbedienden e.d. bedraag meestal tussen de € 1.475 en € 2.246 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.816 en € 2.747 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Per dag worden 12 miljoen porties friet gemaakt (1 kilo friet bevat ca. 6 porties), die in 87 landen worden verkocht. Wereldwijd worden er 50 miljoen porties friet per dag gemaakt door Lamb Weston. Het bedrijf is hiermee de 2e grootste frietproducent ter wereld, na marktleider McCain.
Heerlijk bijgerecht, altijd een traktatie. Het geheim van deze lekkere patat frites. We selecteren de aardappelen die we wassen, snijden en blancheren. Deze bakken we alvast voor in zonnebloemolie.
Duurder patatje
Daar komen nu de hoge energieprijzen bovenop. Snackbars gebruiken veel energie, onder meer om de olie te verwarmen voor het frituren van patat en snacks. Datzelfde geldt voor fabrieken, waar veel friet wordt voorgebakken. Fabrieken kunnen die prijzen doorberekenen aan snackbars.
Een wit broodje kroket bevat zo ongeveer 336 kcal. Vaak hoor je over de vergelijking met een broodje 48+ kaas, dat gezonder voelt maar als het rijk belegd is ook de 300 calorieën kan aantikken. Bovendien bevat een kroket minder verzadigde vetten dan kaas en zit er een aardige hoeveelheid ijzer in.
War Child start op de dag dat Nederland 70 jaar bevrijding viert namelijk met een campagne: 'Maak van je patatje een frietje vrede'. Klanten krijgen bij deelnemende cafetaria's voor 20 cent een speciaal vorkje bij hun patat.
Patatje kernoorlog
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui.
Een Julientje, lekkere verse frietjes met satékruiden. Mayonaise, stoofvleessaus en gedroogde uitjes. Daarbovenop een viandel in kleine stukjes!
Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.
Oprichter Julien bouwde dit kleine friethuisje uit tot wat het vandaag is, met zijn gulle lach en befaamde speciallekes. Bestel maar eens een Hugo Claus: een glorieus bakje frietjes met satékruiden, stoofvleessaus, mayonaise, een Viandel en gedroogde ajuintjes. Je likt je vingers af.