Groene kruiden zoals basilicum, dille, kervel, peterselie en koriander houden niet van de winter, dan sterven ze af. Maar niets belet jou om in huis, zelfs hartje winter, wat vers groen te zaaien. Zaai dille, kervel, koriander en peterselie direct in potjes, op een warme plek met veel licht.
Bieslook, dragon, pimpernel, zuring… komen wél elk jaar terug. Ze houden van wat zon, maar mogen niet uitdrogen, dan schieten ze op en worden de blaadjes taai en bitter. Houd je ze in pot, zet ze dan op een plek uit de felle middagzon.
Kruiden als tijm, rozemarijn, lavendel en salie hebben wat zuidelijke roots. Ook kruiden als koriander, basilicum, dille en kamille houden wel van een straaltje zon.
Is oregano winterhard? De gewone oregano is winterhard en is buiten goed bestand tegen de winter. Nattigheid treft echter alle soorten.
Hoe wordt basilicum correct overwinterd? Alleen meerjarige basilicumsoorten en -variëteiten zijn geschikt om te overwinteren. "Overblijvend" of "meerjarig" wordt vaak verward met winterhard. Zoals eerder vermeld, houdt alle basilicum van warmte en is het niet winterhard op onze breedtegraden.
Deze mediterrane plant is matig winterhard (tot ca.-10 °C). In een strenge winter kun je de rozemarijn beschermen door afgevallen blad of stro tussen de takken te strooien en de plant dan in te pakken met vliesdoek. Een rozemarijn in pot kun je 's winters beter naar binnen halen en op een koele, lichte plek zetten.
Onder de vaste tuinkruiden vallen onder andere rozemarijn, tijm, salie, bieslook, engelwortel en venkel. Ook munt is een vaste plant. Munt loopt uit met zijn wortels en heeft de neiging om te woekeren. Zet munt daarom in pot of op een plek waar dit tuinkruid begrensd wordt.
De meeste soorten kruiden kan je in maart, april of mei zaaien in de tuin. Na een paar weken kan je ze oogsten, vaak kan dat de hele zomer door.
Staan je zachte kruiden nog in de volle grond, plant ze dan nu in een mooie pot. Laat ze vervolgens geleidelijk aan de warmere binnentemperatuur wennen: zet ze eerst op een koele plek, bijvoorbeeld de garage of serre, om ze daarna naar de vensterbank of aanrecht te verhuizen.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Peterselie is een tweejarige plant die in het tweede jaar na blootstelling aan kou bloemen vormt. De planten zijn winterhard en overwinteren meestal probleemloos. Omdat de wortels met de knoppen net onder het grondoppervlak zitten, kan winterbescherming in zeer koude streken aan te raden zijn.
Tijm is behoorlijk winterhard, alleen met strenge vorst en vocht kan tijm moeite hebben. Gaat het meer dan 5 graden vriezen en staat je tijm op een nattige plek in je tuin, doe je er goed aan je tijm tijdelijk af te dekken. Tijm behoudt de blaadjes in de winter, hij is dus wintergroen.
Bieslook is een winterharde vaste plant, na het zaaien en/of planten heb je er dus vele jaren plezier van. Je kunt dan elk jaar van ongeveer begin maart tot ver in oktober constant de eetbare sprieten knippen. De sprieten hebben een frisse, uiachtige smaak.
De meeste kruiden houden namelijk van de zon en kunnen dus deze zomer lekker gaan groeien in jouw tuin. Vooral mediterrane kruiden zoals basilicum, rozemarijn en tijm houden van een warm klimaat en genieten net als jij graag van de zon!
Welke kruiden kan je houden in een pot buiten? Een breed scala aan kruiden gedijt goed in een pot buiten. Enkele populaire keuzes zijn basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn, munt, oregano, bieslook, salie, koriander en dille.
Basilicum zaaien/ Oogsten
Wil je basilicum buiten in de volle grond zaaien kun je dit het beste in de maand mei of juni doen.
Zon en droog: kruidenplanten die zeer zonnig willen staan en vrij goed tegen droogte kunnen zijn rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hyssop, bonekruid en citroenkruid. Zon: dille en dragon staan ook graag in de zon en hebben iets meer water nodig.
Kruiden kweken in volle grond
Ga je kruiden kweken in de volle grond, dan kun je het beste kiezen voor winterharde kruidenplanten zoals bieslook, oregano, laurier, salie, maggikruid en citroenmelisse. Deze plant je één keer en vervolgens geniet je er jaren van.
Koriander is niet winterhard. Zet in het voorjaar een nieuw plantje in uw tuin. De blaadjes zijn eetbaar en hebben een pittige typische smaak.
Blaadjes kun je los plukken, beter is het om takken halverwege of onderaan af te knippen, dan maakt de plant weer nieuwe scheuten aan. Bloemen kunnen ook gegeten worden. Knip die ook af, met een stuk steel eraan, dan verschijnen er ook weer frisse blaadjes aan de plant.
De echte tijm (Thymus vulgaris) snoei je in het voorjaar door alle takjes voor ongeveer een derde af te knippen, of tot op 5-7 centimeter boven de grond. Bescherm je plant wel als er toch nog vorst komt. Na de bloei snoei je echte tijm door de oudste stengels flink terug te knippen tot vlak voor een jong zijscheutje.