GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Rauwe rapen geven een frisse toets aan salades. Schil ze met een mesje of dunschiller, of was ze gewoon goed om hun mooie paarse kleur te behouden. Snij ze in fijne schijfjes en breng op smaak met olijfolie, een scheutje balsamicoazijn, knoflook, peper en zout. Heerlijk in combinatie met veldsla, walnoten en rodekool.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Doperwten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.
De ene erwt is de andere niet. Is hij vers en groot, dan heet deze een doperwt. Komen de groene bolletjes uit de vriezer, dan heten ze gewoon tuinerwten of groene erwten.
Rapen zijn verfrissend en versterkend en hebben een zuiverende werking, zoals bijvoorbeeld bij vervelende ernstige okselgeur. Rapen hebben een goed effect op de luchtwegen en de longen. Ze zijn gunstig bij gewrichtsontsteking, niersteen, blaasontsteking, bronchitis, hoest, keelpijn, TBC.
Knolraap is scherp en radijs-achtig van smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Er wordt ook wel gezegd dat gekookte knolraap doet denken aan aardappels.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.
Gebruik en toepassing van basilicum
Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is het onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip.
Je kunt ze in zout conserveren of fermenteren. Gekochte rapen kun je best donker en koel bewaren bij een temperatuur van 3 tot 5° Celsius. Rapen worden snel taai; bevochtig ze daarom regelmatig met water. De bewaartijd is ongeveer twee tot vier maanden.
De smaak van koolraap is wat zoetig, richting die van pastinaak, en is ook een typische wintergroente. De knol kun je in z'n geheel bij de meeste supers of groentewinkels kopen, maar zien we ook geregeld in keurig gesneden frietjes in het groenteschap bij de grootgrutter liggen.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Yep, het is februari en anders dan de naam doet vermoeden is de meiraap van oktober tot juni verkrijgbaar. Het is een kool soort maar echt wat anders dan koolraap, die is groter en zoeter.
De keukenraap (Brassica rapa var. esculenta of var. rapifera) is een tweejarige plant die tot de familie der Kruisbloemigen behoort. Van dit gewas waarvan voor ons alleen de meirapen of keukenrapen interessant zijn, komen een groot aantal variëteiten voor.
Erwtjes kun je beter niet rauw eten, omdat ze de giftige stof lectine bevatten. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door erwtjes te verhitten wordt deze stof onschadelijk. Kook of stoom doperwten daarom eerst 5-8 minuten.
De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
Verse doperwten kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Doperwten uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast.