Langdurig te hoge bloedglucosewaarden kunnen ook leiden tot verslechtering van de zenuwen (zogenaamde neuropathie), waardoor bijvoorbeeld het tastgevoel minder kan worden. Daarnaast wordt men gevoeliger voor infecties. Ook kunnen er complicaties optreden aan de voeten, nieren en ogen.
Probeer niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree te eten. Hierin zitten 'snelle' koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag; hierin zitten koolhydraten die je bloedsuiker verhogen.
Als je diabetes type 2 hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan of je reageert er minder goed op. Er blijft dan te veel suiker in je bloed zitten: je krijgt te hoge bloedglucosewaarden. Langdurig hoge waarden kunnen complicaties veroorzaken. Bij diabetes type 2 werkt je alvleesklier steeds minder goed.
Oorzaken diabetes type 2
Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.
Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Microvasculaire aandoeningen. Deze worden veroorzaakt door schade aan de kleine bloedvaten. Ze treden onder meer op in de nieren (nefropathie), ogen (retinopathie) en zenuwen (neuropathie). Neuropathie kan leiden tot amputaties van extremiteiten.
'Een complicatie is een onbedoelde en ongewenste gebeurtenis of toestand tijdens of volgend op medisch specialistisch handelen, die voor de gezondheid van de patiënt zodanig nadelig is dat aanpassing van het medisch (be-)handelen noodzakelijk is dan wel dat er sprake is van onherstelbare schade.
Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer.
Diabetes type 1 is een chronische ziekte met een verwoestend effect op het lichaam. Het leidt vaak tot complicaties zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en amputaties.
In tegenstelling tot type 1 maakt het lichaam bij type 2 nog wel insuline aan, alleen reageert het lichaam er niet goed op. Dit noemen we ook wel 'insulineresistentie'. Hierdoor haalt het lichaam onvoldoende glucose uit het bloed en gaat het bloedsuikergehalte omhoog. Type 2 is het meest voorkomende type suikerziekte.
Langdurig hoge bloedsuikers zijn gevaarlijk, een lichaam kan namelijk niet lang zonder insuline. Langdurig hoge bloedsuikers kunnen tot complicaties leiden en als type 1 diabetes niet wordt behandeld is de ziekte dodelijk.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Na verloop van tijd kan het hele zenuwstelsel lijden onder diabetes, ook de zenuwen die de maagbewegingen regelen. Wanneer dat regelsysteem niet meer goed werkt, wordt de snelheid onvoorspelbaar waarmee voedsel vanuit de maag in de darmen komt. Het medische woord daarvoor is gastroparese.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Bij een hypo kan iemand last hebben van onder andere zweten, beven, bleekheid en/of duizeligheid. Bij een hyper kan iemand veel plassen, dorst en een droge tong hebben. Zowel een sterke hypo of hyper kunnen leiden tot bewustzijnsverlies.
Er bestaan twee hoofdvarianten van de aandoening: diabetes type 1 en type 2. Daarnaast komen een aantal andere vormen voor, zoals secundaire diabetes (veroorzaakt door medicatie of operatie), MODY en zwangerschapsdiabetes.
Termen die veel gebruikt worden als we spreken over de complicaties van diabetes. Met macrovasculaire complicaties bedoelen we aantasting van de grote bloedvaten van hart, hersenen en benen, en met microvasculaire complicaties schade aan de kleine vaatjes in ogen, nieren en zenuwen.