West-Afrikaanse maaltijdgewoontes Het ontbijt of fufu bestaat meestal uit granen met melk, brood met ei of vis. De lunch is eerder een snack: sandwich, banaan met pindanoten.
Typische Zuid-Afrikaanse gerechten
Hoofdgerechten bestaan uit vlees of vis, met friet of aardappels en gekookte groenten of salade. Een nagerecht is meestal ijs of zoet gebak, vers fruit, eventueel gevolgd door kaas. Zuid-Afrika kent ook een aantal typische gerechten, zoals bijvoorbeeld 'potjiekos'.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
Op het platteland koken de mensen het voedsel, terwijl ze in de steden vaak overschakelen naar frituren. Daarnaast eten ze op het platteland veel onbewerkte granen, terwijl ze in de stad meer bewerkt voedsel kopen, zoals rijst waar de vliesjes van af zijn gehaald.
Hongersnood is vaak het gevolg van een ander probleem. Zo kan armoede ervoor zorgen dat families te weinig geld hebben voor eten, of het kopen van zaden voor gewassen. Het komt ook voor dat voedselbevoorrading inwoners niet bereikt, omdat ze op de vlucht zijn geslagen voor een oorlog- of conflictsituatie.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de West-Afrikaanse keuken zijn bakbananen, rode palmolie, maniokbladeren (saka saka), okra, pindanoten, cassave en yam, tilapia, katvis, tomaten, uien, geitenvlees, rijst, granen en gierst.
De lunch is tegenwoordig vaak een simpele maaltijd. Bijvoorbeeld een sandwich, salade of soep. Onder jongeren en studenten is het populair om een smoothie van vers fruit te maken. Als snacks worden gedroogde vruchten gegeten, evenals boerewors.
Eten en drinken
De lunch wordt gegeten tussen 12.00 en 14.00 uur, maar is vaak niet inbegrepen bij u reis. Het diner wordt geserveerd tussen 19.00 en 22.00 uur en bestaat vaak uit een buffet.
Bobotie bestaat onder andere uit gehakt, eieren, melk en brood en is zonder twijfel het bekendste gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken.
"Ook chilipepers worden vaak gebruikt De Afrikaanse keuken is niet klassiek pikant, maar wel pittig. Ajuinen en tomatensaus kom je vaak tegen bij ons, net als pindakaas."
Boerewors is onmisbaar op een Zuid-Afrikaanse braai, deze worst van een mix van rund-, varkens- en lamsvlees heeft een pittige smaak. Daarnaast eten ze Boerewors ook vaak samen met een milde pap gemaakt van maismeel en water.
Hoewel we in Nederland pap vooral als ontbijt eten, staat het in Zuid-Afrika de hele dag door op het menu. De basis van gekookt maïsmeel wordt 's ochtends en 's middags met suiker en melk verrijkt en avonds als bijgerecht met een smakelijke saus of - hoe kan het ook anders – bij een mals stuk vleis gegeten.
Met producten als sinaasappelen, grapefruit, citroenen, mandarijnen, appelen, peren, druiven, steenfruit en granaatappelen, is Zuid-Afrika voor Total Produce B.V. een belangrijk herkomstland. De productiegebieden van de verschillende producten liggen verspreid over het gehele land.
Het kraanwater in Zuid-Afrika is in principe overal drinkbaar, tenzij dit anders staat vermeld.
Rond Kaapstad wordt er op grote schaal wijn gemaakt, waarvan sommige wijnen tot de beste wijnen ter wereld gerekend worden. Naast de standaard druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc kun je hier ook wijnen drinken die alleen maar in Zuid-Afrika gemaakt worden, zoals de Pinotage.
Als u naar Zuid-Afrika reist, heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren. Voor Zuid-Afrika geldt dat uw paspoort minimaal 30 dagen geldig moet zijn op het moment van vertrek uit het land. Heeft u andere vragen over uw paspoort? Neem contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.
Wat is Biltong? Biltong is een gedroogde vleessnack die wordt gemaakt door mager vlees in dunne reepjes te snijden en te kruiden met een mix van zout, specerijen en andere smaakmakers. Het vlees wordt vervolgens langzaam aan de lucht gedroogd, waardoor het zijn vocht verliest en een stevige textuur krijgt.
Bij de traditionele bereiding worden cassave en groene kookbananen in de verhouding 2 : 1 in stukken gesneden en ongeveer een kwartier gekookt. Daarna wordt het in een grote vijzel of met een mixer tot een stroperige massa gestampt of vermalen. De fufu wordt in grote ballen bij gekruide soep of saus geserveerd.
Afrikaanse kruiden die het vaakst worden gebruikt zijn kardemom, kurkuma, koriander, komijn, fenegriek en gember. Ons assortiment Afrikaanse kruiden voegt smaak en kleur toe aan elk gerecht. Als je op zoek bent naar traditionele Afrikaanse kruiden voor je gerechten dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Behalve om haar verscheidenheid aan volken, talen en landen staat Afrika bekend om haar variatie aan landschappen en wilde dieren. Loop door de dichte wouden in de Virunga-bergen en er is een goede kans dat je een berggorilla tegenkomt, een van de grootste apen ter wereld.