Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn.
We raden aan om deze ongeveer na 6 weken te vervangen, vanaf dan is de kans op slijtage groter. Dus of de speen nu wel of niet al kapot is, om de 6 weken is die aan vervanging toe.
Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft. Vooral als het kindje tandjes heeft. Trek aan de fopspeen in alle richtingen en gooi de speen weg bij de eerste tekenen van beschadiging of zwakte.
De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Het is dan erg fijn om een reserve achter de hand te hebben. Een losse fopspeen in je tas bewaren is vaak niet zo hygienisch. Daarnaast is het ook moeilijker terugvinden. Bewaar de speen daarom op in een fopspeentasje of bewaarbakje, zoals bijvoorbeeld het Difrax steriliseerei.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
De natuurrubberen BIBS fopspenen zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Wat je dus NIET moet doen is de fopspenen in kokend water op het vuur laten. Door de extreem aanhoudende temperatuur verkleuren namelijk de schildjes en wordt het rubber aangetast. Ook de vaatwasser of magnetron sterilisator vermijd je best.
Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Het afwennen van de speen kun je beginnen door vanaf een maand of zes de speen alleen nog in bed te geven. Door de speen niet meer als troost of gewoonte te geven overdag, leert je baby om op andere manieren met frustratie en verveling om te gaan. Een paar maanden later kun je de speen ook weghalen uit bed.
Was de fopspeen met warm water. Gebruik geen schurende of antibacteriële schoonmaakmiddelen om de fopspeen schoon te maken. Overmatig gebruik van combinaties van schoonmaakmiddelen kan leiden tot barstjes of scheuren in onderdelen.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen. Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.
Voor extra veiligheid en zekerheid moet je de speen regelmatig uitkoken en maandelijks vervangen. Erosie van het natuurrubber is namelijk mogelijk en de veiligheid van een speen neemt dan sterk af. Ook is het beter om de speen niet in de magnetron of vaatwasser te doen, omdat dit het natuurrubber aantast.
Alleen de spenen dienen vóór het eerste gebruik gesteriliseerd* te worden. Zorg voor een schoon oppervlak en schone handen. Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
Afbouwen 4-7 maanden
Als je meerdere keren per nacht uit bed moet om je kindje de speen te geven dan adviseer ik om te stoppen. Je zal merken dat je kindje meer rust vindt en beter gaat slapen. Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
FRIGG is een nieuw Deens merk fopspenen met verschillende vormen en kleuren, gemaakt van natuurrubber of siliconen. Ze hebben dezelfde look en feel als de BIBS speentjes maar hebben ervoor gekozen om ook speentjes in een siliconen-variant aan te bieden. Deze zijn ook geschikt voor kindjes met een latex-allergie.
Steriliseer de BIBS speen voor het eerste gebruik met kokend water. Laat de fopspeen 5 minuten in gekookt water 'uitkoken'. Mocht er water in de speen zijn gekomen, kun je dit er gemakkelijk uit drukken. Het is niet schadelijk voor de speen.
Maat 1 is voor baby's van 0-6 maanden. Deze speen is wat dikker en kleiner dan maat 2. Maat 2 is voor baby's vanaf 6 -18 maanden.
Doorgaans kom je wel toe met een 5-tal fopspenen. Kies per locatie een andere kleur of print, zo kan je in het bedje een effen bamboe fopspeen gebruiken, terwijl een fopspeenketting met mooie print dan weer leuk is om mee op stap te nemen.
De Bibs Supreme is verkrijgbaar in een variant van siliconen en een variant van natuurrubber. Als je niet zo gehecht bent aan Bibs, kun je wél nog altijd beter voor een echte orthodontische speen kiezen.