Laos is een veelgebruikt kruid in de Indonesische en Thaise keuken. Zoals het uiterlijk al doet vermoeden, is laos familie van gember. De smaak van laos is fris, prikkelend en citrusachtig. Als variatie kun je gerechten waar gember in gebruikt worden vervangen door laos.
Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd, is een tropische plant. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, wordt deze smaakmaker niet alleen in het gelijknamige land geteeld, maar ook in Vietnam, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië.
Perfect als vervanger voor verse gember! Je vindt gemberpoeder gewoon in het kruidenschap bij je supermarkt. De derde optie is gemberpuree. Dit is ook een prima vervanger voor verse gember.
Laos is de wortel van de Galanga die ook bekend is onder de naam Kga. Het is familie van de gemberwortel, maar wel met een eigen aroma. Dit kruid is een verse of gedroogde en gemalen wortelstok.
Djahe is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast djahe is er ook ketoembar (gemalen koriander), Laos (gemalen galangawortel) en djintan (gemalen komijnzaad).
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Galangawortel of laos is familie van de gember en de kurkuma en is rijk aan antioxidanten. Galanga wortel heeft een scherpe, pittige smaak en wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig is het een heerlijke specerij om allerlei gerechten op smaak te brengen.
Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper. Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum.
Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma een belangrijk ingrediënt in kerriepoeders en Indiase masala's.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
De smaak van gember is te omschrijven als fris, citroenachtig, kruidig en scherp. Gember is als verse knol te koop, maar ook in vele andere vormen: Gekonfijt: bolletjes geschilde gember ingelegd in suikersiroop.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Want je kunt verse gember prima vervangen door gemberpoeder, en andersom. Dus gemiddeld genomen: 1,5 cm gemberwortel= 1 theelepel gemberpoeder.
Gemalen gember, in de Indonesische keuken djahé genoemd, is een veelzijdige specerij met een uitgesproken smaak die je het beste kunt beschrijven als frisscherp en citrusachtig. Gemalen gember is afkomstig van de wortelstok van de gemberplant.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Saffraan, madras-kerriepoeder, gele kerriepoeder, een mengsel van foelie en gerookte paprika, of garam masala zijn allemaal haalbare alternatieven.
Galangal word ook wel Thaise gember genoemd. Dit komt omdat de smaak flink overeenkomt met verse jonge gember, die je dan weer niet moet verwarren met de gember die wij kennen. Aan de buitenkant lijken de twee wortels op elkaar, maar als je goed kijkt, zul je zien dat galangal bleker is en ook veel harder is.
Goed voor het spijsverteringskanaal
Het wordt ingezet ter bevordering van de spijsvertering en om buikkrampen en winderigheid te verhelpen. Kentjoer gebruikt men ook ter verlichting van maagzweren en chronische gastritus. Deze specerij werkt ontstekingsremmend en pijnstillend.
Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Het wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa en komt uit dezelfde familie als gember.
Laos is een geneeskrachtig kruid en wordt in Azië veel toegepast vanwege de medicinale eigenschappen. Het wordt gebruikt om ademhalingsproblemen en misselijkheid te verlichten. Ook bevordert het de spijsvertering en helpt het tegen darmklachten.
Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie. Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. Ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en om maag-darmklachten te verlichten. Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel.