Bij het water geven van de spiraal zal het water natuurlijk omlaag stromen. Om hierop in te spelen plaatst Tom bovenin de sterkere kruiden, die minder water nodig hebben. Denk hierbij aan rozemarijn en salie, maar ook oregano en tijm.In het midden komen koriander, munt en basilicum te staan.
Plaats de kruiden op hun plek
Tijm, rozemarijn en oregano komen op de hoogste etage te staan. Een verdieping lager kun je de kruiden planten die een wat rijkere grond nodig hebben, zoals salie, koriander en basilicum.
De spiraal hoort zelf opgebouwd te worden middels de opbouwhandleiding in ons verwerkingsadvies. De kruidenspiraal wordt uitsluitend geleverd per pak. Ieder pak bevat 98 trapeziumvormige stenen en 4 halve stenen, dit zijn er precies genoeg voor een kruidenspiraal.
Afhankelijk van de beschikbare plaats kies je de grootte van de spiraal. Als je een diameter van ca.1,20 meter neemt kan je overal gemakkelijk aan van de zijkant. Als je ze groter maakt, kan je bijvoorbeeld ergens een steen plaatsen zodat je gemakkelijk bij het midden kan.
Paprika: basilicum, bonenkruid, majoraan, oregano, tijm. Peultjes: basilicum, bieslook, dille, kervel. Prei: kerrie, peterselie, tijm. Rode kool: gemberpoeder, kaneel en kruidnagel en laurier, ui, zwarte peper.
Kruiden komen vooral van kruidachtige planten (een botanische indeling) en groeien in een gematigd klimaat. Meestal worden de verse bladeren gebruikt. Voorbeelden van kruiden zijn peterselie, selderij, lavas en basilicum. Ook worden vruchten en zaden gebruikt, denk aan karwijzaad, mosterdzaad en jeneverbes.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Losse grond en een goede drainage van de grond is de basis voor een gezonde groei van de kruiden. Kruimelige, iets zandige humusrijke grond is ideaal voor de Zuiderse kruiden. Arme zandgrond kan je verrijken met compost of wormenmest. Leemgrond moet beslist worden losgemaakt voor de aanleg.
Je kan overwegen om een deel van de kruiden te verwerken in je groentetuin of aan de rand van je groentetuin te plaatsen (afhankelijk of er meer zon of schaduw is). Een bed van 1 m breed aan de rand van de groentetuin biedt al voldoende ruimte voor de kruiden.
Kruiden kweken in de tuin
De meeste soorten kruiden kan je in maart, april of mei zaaien in de tuin. Na een paar weken kan je ze oogsten, vaak kan dat de hele zomer door. De meeste kruiden sterven af in de winter en komen dan de volgende lente gewoon weer op.
Winterharde kruiden kunnen het hele jaar door geoogst worden. Voorbeelden van winterharde kruiden zijn lepelblad, winterkers en Chinese bieslook. Er zijn meerdere van dit soort winterharde kruiden die de winter gemakkelijk overleven.
Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij. Zet de planten achter het raam in de zon, zodat ze genoeg licht (drie tot zes uur zon per dag) krijgen, maar de temperatuur niet teveel wisselt. Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en salie kunnen ook goed buiten overleven.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
De juiste plek voor kruiden
Zon en water: basilicum, koriander en bieslook houden zeker van zon maar willen graag vrij veel water. Halfschaduw: heeft u een plekje in de halfschaduw kies dan voor kervel, selderij, lavas (maggiplant), munt en peterselie.
Bieslook, dragon, pimpernel, munt, citroenmelisse: wie heeft ze niet in de tuin? Al heb je geen tuin nodig; ook in een grote pot doen ze het prima. Munt en citroenmelisse zet je sowieso beter in een pot, in de tuin gaan ze woekeren.
Bewaartips. Je kunt basilicum het best bewaren tussen de 13 en 17 graden en zo snel mogelijk gebruiken. Basilicum is gevoelig voor kou, dus leg het niet in de koelkast. Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen.
Salie bevat namelijk het stofje thujon.Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Bloeiende rozemarijn is niet alleen heel sierlijk, de plant geeft bovenal een krachtige geur en smaak. Rozemarijn is daarom een veelzijdig keukenkruid dat voor de finishing touch van je gerecht kan zorgen. Rozemarijnkruiden zijn heel geschikt om vlees, vis, marinades en sauzen op smaak te brengen.