Dit geldt zeker voor mediterrane kruiden zoals tuim, rozemarijn, lavendel, salie, enz. Andere eenjarige kruiden die het goed doen in de zon zijn: rucola, koriander, basilicum, dille, kamille, goudsbloem, enz. Sommige kruiden gedijen dan weer wat beter in halfschaduw of schaduwrijke plaatsen.
De meeste kruiden hebben zon nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Ook doe je er goed aan je kruiden te beschermen tegen wind. Als je kunt kiezen, is de beste ligging van je kruidentuin dan ook een zonnige, beschutte plek. Maar ook als je een dergelijke plek niet hebt, kun je prima kruiden kweken.
Kruiden staan bekend om hun liefde voor zon. Als je een schaduwrijke tuin hebt zijn er gelukkig ook kruiden die prima gedijen als ze niet in de zon staan. Peterselie, lievevrouwebedstro, munt, Roomse kervel, citroenmelisse en bieslook groeien heel goed in de schaduw.
Tijm en rozemarijn groeien daarnaast naar beneden, waardoor je ze in een moestuin beter niet in de buurt van venkel kunt plaatsten. Dat geldt ook voor salie, al staat die liever ook niet in de buurt van uien, prei, knoflook, bieslook of sjalotten omdat die een vochtigere grond nodig hebben.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.
Peterselie houdt niet van de zon, het blad wordt dan snel geel en ze groeit niet goed, maar ze schiet wel snel door. Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw. Laat de planten ook niet uitdrogen.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien ze planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
Voorzaaien en zaaien in de volle grond
Bieslook gedijt zowel op een plek in de volle zon als in de schaduw en leent zich daarnaast ook heel goed om te kweken in bakken en potten op het balkon of terras. Na ongeveer twee weken ontkiemen de zaadjes en verschijnen de eerste sprietjes boven de grond.
De beste plek voor een kruidentuin
Kruiden als tijm, rozemarijn, lavendel en salie hebben wat zuidelijke roots. Ook kruiden als koriander, basilicum, dille en kamille houden wel van een straaltje zon.
Aanplanten kun je zowel in de volle grond doen als in een pot. Let er wel op dat rozemarijn een beschutte plaats, met het liefst veel zon, nodig heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Als grondsoort is droge en goed doorlatende grond het beste. De bloeiperiode van de plant is van maart tot en met mei.
Dille houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een losse voedzame grond die voldoende vocht bevat, maar niet steeds nat blijft.
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.
De juiste plek voor kruiden
Zon en droog: kruidenplanten die zeer zonnig willen staan en vrij goed tegen droogte kunnen zijn rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hyssop, bonekruid en citroenkruid.
Basilicum heeft warme lucht en zon nodig, dus het beste hierbij is om binnen te beginnen, vier tot zes weken voor de laatste nachtvorst. Vanaf half mei kun je dit ook buiten doen.
Rucola staat wel het liefst in de zon, maar daar heeft ze 1 nadeel; de planten schieten snel door op een zonnige en droge plaats. Om die reden zet je haar toch liever in de halfschaduw en laat je de plant nooit uitdrogen.
Oregano is een mediterraan kruid: ze staat graag in de volle zon, in vrij droge grond. Om die reden is oregano ook zeer geschikt voor in een pot of verhoogde bak, zeker in tuinen met vaste, natte kleigrond. De planten worden uiteindelijk zo'n 30 tot 60 centimeter hoog, afhankelijk van de soort en het ras.
Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Munt is behoorlijk sterk en kan tegen een stootje. Maar als 'ie lang te droog staat, wordt de plant gelig en worden de blaadjes minder lekker. Zorg in potten dat teveel aan (regen)water goed weg kan.
Op koele plekken blijft munt in een pot ongeveer 6 weken goed. Let hierbij goed op of de blaadjes er nog groen, stevig en fris uitzien. Munt in de tuin of op je balkon kan een aantal jaren meegaan zo lang je de plant goed verzorgt.
Komkommerzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden. Buiten planten doe je halverwege mei, wanneer de kans op nachtvorst zeer klein is. In een kas kun je al eerder beginnen met planten, omdat de kans op nachtvorst dan wat kleiner is. Zowel in een kas als buiten plant je komkommers op 150 x 40 cm.
Hoe vaak water geven is afhankelijk van hoeveel het regent en of de bieslook in de volle staat. Geef bieslook in de volle grond regelmatig water, zeker in droge perioden. Bieslook in potten mag ook niet uitdrogen. Controleer daarom dagelijks of de grond nog vochtig is.
Standplaats. Plant rozemarijn op een warme, zonnige plek. Zorg bij aanplanten in de volle grond, bijvoorbeeld in een border, dat er voldoende ruimte tussen de rozemarijn plantjes zit. Houd in ieder geval 30-35 cm aan.