Koolbladeren. Koolbladeren (witte of groene kool) lijken de melkproductie te kunnen verminderen en verlichting te geven bij stuwing. Gebruik ze gekoeld of op kamertemperatuur. Leg ze op je borst of draag ze in je beha, zolang als dat prettig is.
Tip: gekneusde koolbladeren
Laat je partner snel een witte of groene kool halen, was de hele koolbladeren, snij de harde nerf eruit en kneus het blad door er bijvoorbeeld met een fles over te rollen en de sappen vrij kunnen komen. Leg daarna een heel blad aan op de gespannen borst en herhaal dit 3 x per dag 20 minuten.
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Maak je je toch ongerust over je melkproductie of over je babytje, bel dan even met een lactatiekundige. Zo rond dag 3 of 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing.
Tepelkloven behandelen
De wondjes kan je verzorgen met (moeder)melk, een tepelzalf of met babyzalf. Smeer na de voeding een druppeltje melk op je tepel en laat het aan de lucht drogen. Dit heeft een helende en beschermende werking. Als je een zalf gebruikt, kan je het beste een ongeparfumeerde variant gebruiken.
Gebruik bij het douchen geen zeep op je tepels, want dit droogt de huid uit. Gebruik na het voeden gel-pads uit de koelkast om de pijn door de tepelkloven te verlichten. Smeer na de voeding een zalf op je tepels die lanoline bevat, dit zal ervoor zorgen dat wondjes sneller genezen.
De eerste keren dat je borstvoeding geeft, kunnen je tepels erg gevoelig zijn. Ze moeten wennen aan de zuigkracht van je kindje en dat is niet niks! De pijn aan je tepels verdwijnt normaal gesproken na ongeveer twee weken.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Koolbladeren. Koolbladeren (witte of groene kool) lijken de melkproductie te kunnen verminderen en verlichting te geven bij stuwing. Gebruik ze gekoeld of op kamertemperatuur. Leg ze op je borst of draag ze in je beha, zolang als dat prettig is.
Pijnlijke stuwing
De borsten zijn warm, kloppend en pijnlijk gezwollen, soms tot in de oksel. De huid van de borst is strak gespannen en glanzend. Soms heeft de moeder verhoging. Verwarring met een infectie of borstontsteking komt voor.
Koude kompressen kunnen de pijn ook verlichten tussen de voedingen door. Vlak voor het voeden is het beter als de borsten warm zijn. Drinkt je baby de borst niet voldoende leeg, kolf dan nog verder melk af na de voeding. Dat helpt om verstopte melkkliertjes en borstontsteking te voorkomen.
De naam groene kool spreekt eigen voor zichzelf, de mooie groene kleur van deze kool. Savooie kool heeft een sterkere koolsmaak dan zijn zus de witte kool, maar bevat net als de andere kolen veel vitamines, mineralen en vezels.
Je kunt een overproductie herkennen aan een heel vol gevoel in de borsten (stuwing) en vaak het veel lekken van melk (deze klachten heb je dan na de normale stuwingsperiode). Ook als de baby gedronken heeft blijft de borst vaak vol aanvoelen.
Oorzaak kraamtranen
Er zijn onderzoeken gedaan naar hormonale factoren, zoals een gebrek aan progesteron na de bevalling of een gebrek aan bepaalde vitamines, maar een echte conclusie is er niet. Moeder worden is een enorme overgang in je leven.
Neem een pil die oestrogeen bevat als u de borstvoeding wil afbouwen. − Een natuurlijk middel wat goed helpt om de moedermelkproductie af te remmen is salie-thee. Salie is een goedkoop en vrij verkrijgbaar kruid waar u zelf thee van kunt maken. Salie remt de borstvoeding, maar niet bij iedereen evenveel.
Bij stuwing kun je saliethee drinken. Neem 1 theelepel gedroogde salie op 250ml gekookt water en laat het 5-15min trekken, 2-6 kopjes per dag.
Appelstroop bevriest niet, maar koelt wel behoorlijk af. Zo heb je vormbaar koel-element ter verlichting van de stuwing.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Die groei kun je niet voorkomen, maar het is wel verstandig om je gewicht een beetje in de gaten te houden. Hoe meer je aankomt tijdens je zwangerschap en hoe groter je borsten worden, hoe groter de kans later op striae en slappere borsten.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Borsten en tepels komen in verschillende soorten en maten. Een te klein of te groot borstschild kan ervoor zorgen dat kolven pijn doet OF dat je minder melk gaat kolven. Kolven mag geen pijn doen! Bij sommige winkels kan je verschillende kolven proberen onder begeleiding van professionele hulp.
De melkklieren en -kanaaltjes verwijden zich door de warmte waardoor de melk gemakkelijker stroomt. Het afkolven is door de warmte ook minder gevoelig. Kolven mag geen pijn doen.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.