Je ziet de koolzuurbelletje naar boven dansen en zo de onderkant van de schuimkraag voeden. Die belletjes worden veroorzaak door een bewuste beschadiging in het glas. In oude Duvelglazen was het niet meer dan een beschadiging.
- Neem een gekoeld flesje (6-10°C). - Schenk het bier rustig en niet te snel uit zonder klokken. - Serveer met een mooie, volle schuimkraag van 2 cm. - Laat ongeveer 1 cm bier in de fles, zodat de drinker kan beslissen of hij de gist al dan niet opdrinkt.
Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Een tulp is een van de meest veelzijdige glazen, vooral bekend van Duvel en La Chouffe. De vorm houdt aroma's goed vast en er is ruimte voor een grote schuimkraag, typerend voor Duvel. Heel veel bierstijlen komen komen prima tot hun recht in een tulp, vooral Belgische bieren.
Een bier waar zo intens en zo lang aan gebrouwen is dat drink je met respect, neem dus je tijd en schenk het bier langzaam in het glas dat je lichtjes gekanteld houdt. Vermijd contact tussen fles en glas en breng de fles wat hoger voor een rijke schuimkraag. Laat ongeveer 1 cm bier in het flesje.
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Bierglazen altijd met de hand afwassen, nooit in de vaatwasser! Goed afwassen in heet water met een beetje soda is de goede manier. Bier slaat dood als je een bierglas niet goed afwast en 't gaat ook ten koste van de smaak. .
Gebruik geen vaatwasser
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
IPA bier bevat meer hop ten opzichte van andere (speciaal)bieren. Deze hoeveelheid hop zorgt voor extra bitterheid. Ook proef je veel fruitige smaken, die de bittere smaken nuanceren. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%.
'Duvels zijn goed voor Aspes cholesterol. Ze bevatten vitamine B en hebben een positieve invloed op zijn genezing', zegt de behandelend cardioloog Bert Rocher zaterdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.
“Maar ook de hopoliën zijn belangrijk want die gaan de aroma's vormgeven. Bij sterk gehopte bieren, Duvel Tripel Hop bijvoorbeeld, zou ik aanraden om die binnen de 6 maanden al uit te drinken want daarna gaat het al achteruit.”
Duvel is een Belgisch blond speciaalbier van Brouwerij Duvel Moortgat uit Puurs-Sint-Amands. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%.
Hou het in een hoek van 45 graden naast de tap. Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht.
Schuim op bier ontstaat door de reactie van suiker en gist, daarbij ontstaat de alcohol uit het bier, maar ook koolzuurgas. Wanneer dat vrijkomt, kan er door de oppervlaktespanning van het bier een schuimkraag ontstaan, dat maakt het bitterder en ook zorgt het ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat.
Door het vrijkomen van koolzuur ontstaan er gasbelletjes in het bier. Boven het vloeistofniveau blijven de belletjes in stand door de in het bier opgeloste eiwitten die een soort vlies om het belletje vormen. Deze structuur is niet blijvend en langzaam zakt het schuim in elkaar.
Hoe herken je een vies glas? Het ziet er misschien mooi uit als de binnenkant van je glas vol zit met belletjes nadat je een bier hebt ingeschonken, maar bierkenners weten beter: dit wijst op een smerig glas! Het koolzuur in het bier hecht zich namelijk aan de viezigheid in het glas.
Een dood glas bier is weer tot leven te krijgen. Er zijn echter verschillende oorzaken die het ingeschonken bier dood maken. En die bepalen de aanpak. Je kunt altijd beginnen om met de punt van een papieren servet (Koenraad Schaafsma) of een schoon koffiefilterzakje (Conny Moor) even in het glas op en neer te bewegen.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
De eigenschappen van de belletjes hangen voornamelijk af van de grootte van de groeikernen en van de concentratie CO2 in de drank. In de regel geldt dat hoe hoger de concentratie CO2 en hoe groter de ingesloten luchtbelletjes in de oneffenheden en vezeltjes, hoe harder de belletjes groeien en hoe sneller ze afbreken.