Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Onder Nederlands beheer kwamen Nederlands-Indië, Suriname en enkele eilanden in het Caraïbische gebied. Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind. De Nederlandse Antillen (de Caraïbische eilanden Saba, St. Maarten, St.
Overzeese gebieden
Het Koninkrijk der Nederlanden bezat ook nog een aantal overzeese gebiedsdelen: Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het dekolonisatieproces op gang. Koningin Juliana tekende in 1949 de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië.
Daarmee was het Koninkrijk der Nederlanden een feit. Het Koninkrijk der Nederlanden bezat koloniën in andere werelddelen. Dit waren Nederlands-Indië, Suriname, de kolonie Curaçao en Onderhorigheden, en kleine gebieden in West-Afrika. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het dekolonisatieproces in een stroomversnelling.
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Koninkrijk der Nederlanden (vanaf 1815) hebben diverse koloniën in bezit gehad. Dit koloniale rijk viel uiteen na de Tweede Wereldoorlog.
Wat begon met handeldrijven resulteerde in koloniale overheersing die duurde tot de tweede helft van de 20ste eeuw. Ook uit deze (voormalige) koloniale gebieden kwamen grote groepen mensen zich sinds midden vorige eeuw in Nederland vestigen. De belangrijkste kolonie van Nederland was ##Nederlands-Indië of Indonesië.
Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd. Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland bestond tussen 1806 en 1810.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land. Beelden van de festiviteiten rondom de onafhankelijkheid.
Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië.
Kolonie was voorpaginanieuws
Weinig Nederlanders weten dat Brazilië van 1630 tot 1654 een Nederlandse kolonie was. In de Gouden Eeuw waren de perikelen in Brazilië echter jarenlang voorpaginanieuws van de vele kranten en pamfletten die toen verschenen.
De Nederlandse Kaapkolonie (officieel: Tussenstation Kaap de Goede Hoop) was een verversing- of tussenstation van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) rond Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Het gebied was in Nederlandse handen van 6 april 1652 tot 7 augustus 1795.
Nederlands-Indië (Maleis: Hindia-Belanda, oude spelling: Nederlandsch-Indië) was vanaf 1816 de officieel gebruikte benaming voor de kolonie van Nederland die uiteindelijk het huidige Indonesië omvatte.
Zo werd Nederland steenrijk van de gigantische Indonesische kolonie. 350 jaar lang buitten Nederlanders mensen uit in Indonesië. Hoe kon het kleine Nederland de baas spelen in een enorm eilandenrijk aan de andere kant van de wereld?
Twee Nederlandse staten ontstonden: het Katholieke, Spaanse of Koninklijke Nederland - later Oostenrijks - en het Verenigd Nederland of Republiek der Verenigde Provinciën met calvinistische signatuur. Officieel droegen zij respectievelijk de benamingen 'Païs Bas' en 'Verenigde Provinciën'.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld. Toch wordt de naam Holland vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Het begon allemaal toen Jan van Riebeeck in 1652 als eerste Nederlander voet zette op vruchtbare Zuid-Afrikaanse grond. In opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie dreef hij ruilhandel met de inheemse bevolking.
Veel kolonies zijn in de 19e en 20e eeuw onafhankelijk geworden (bijvoorbeeld Indonesië, Brazilië en Suriname), maar sommige bestaan nog steeds (zoals Curaçao, de Britse Maagdeneilanden, Gibraltar en de Falkland Eilanden).
Met grondgebied op alle continenten was het Britse Rijk op zijn hoogtepunt in 1921 de grootste koloniale mogendheid ter wereld. Het rijk bestond vooral uit gebieden die de Britten met geweld hadden veroverd, en koloniën, mandaatgebieden dominions en protectoraten vormden een gigantisch imperium.
Dankzij zijn uitstekende bestuurlijke kwaliteiten en onderhandelingen met het Westen is Thailand nooit gekoloniseerd, in tegenstelling tot omringende landen.
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
New York 1674 – Op 10 november dragen de Nederlanders het toenmalige Nieuw-Nederland over aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil hiervoor Suriname in bezit van de Engelsen.
In 1667 werd de kolonie bij de Vrede van Breda aan Nederland overgedragen. Na de overdracht begon de West-Indische Compagnie tabak en suiker te verbouwen, aanvankelijk met Indiaanse slaven. Later werden op grote schaal Afrikanen ontvoerd en als slaaf te werk gesteld op de plantages.