Bij de vuistregel om uit te rekenen, hoe veel dieren er in een aquarium passen (Regel: 1 cm vis per 1 L water) kun je voor de appelslakken met ca.5-6 cm rekenen. Ook belangrijk is de waterhardheid van het water. De dieren hebben namelijk een bepaald kalkgehalte nodig om hun huisje op te bouwen.
Er moeten er dus minimaal twee in je aquarium zitten. Voortplanting kan redelijk snel gaan en is voornamelijk afhankelijk van voedselaanbod. Merk jij dat je enorm veel Posthoornslakjes hebt dan weet je zeker dat je teveel voert of teveel detritus (organisch afval) in je bak hebt.
Veelal komen slakken in jouw aquarium doordat je net een nieuwe vis of waterplant hebt gekocht. In de verpakking of in het water wat meegeleverd wordt zitten soms wel eens slakken verstopt. De oorzaak van slakken in jouw aquarium is dus dat je slakken meegeleverd kreeg bij de aankoop van een nieuwe vis of waterplant.
Appelslakken kunnen niet gehouden worden met andere slakken die slakken eten. Ook kunnen ze niet gehouden worden met kogel vissen of clownbotia's , of andere vissen die misschien slakken zouden eten. Ze kunnen goed gehouden worden met kleinere visjes zoals guppy's, rasbora's, etc.
Appelslakken houden
Het geldt bij appelslakken dat een appelslak bij een temperatuur van hoger dan 25 graden ongeveer één jaar zal leven, en bij een temperatuur van 20 graden wel vier jaar.
De slakken kunnen schade aanbrengen aan planten en een plaag veroorzaken. Het is bij de wet verboden om slakken in de natuur te plaatsen net zoals dat voor alle dieren geldt. De aanleiding van het verbod op import van slakken met genus Pomacea is een plaag van appelslakken in rijstvelden in de Ebro-delta in Spanje.
Aquarium slakken kunnen geen kwaad voor het aquarium. Sterker nog ze zijn juist enorm nuttig omdat ze algen, mulm en organisch afval eten. Slakken horen in je aquarium omdat slakken ook in een natuurlijk ecosysteem horen. Zonder slakken heb je niemand die de plantenresten en het mulm op eten.
Appelslak €2,50.
Een vrouwtjes appelslak kan het sperma maanden opslaan voordat ze bevruchten eitjes legt. Een vrouwtje kan elke week wel nieuwe eitjes leggen als alle omstandigheden goed zijn. Wat ik zelf ervaren heb is dat mijn vrouwtjes een paar weken achter elkaar eitjes leggen. Het gaat dan meestal om 3-5 eitjes.
Een appelslak kan zeker een paar dagen zonder water. De appelslak heeft zuurstof nodig om te overleven. Wel kan de appelslak dood gaan aan uitdroging. Controleer of het huisje nog heel is van de appelslak.
Diverse zoetwater kogelvissen, zoals de Tetraodon Steindachneri of de kleine Chelichthus Asellus. Clownvissen, zoals de Botia Lahachata en de Botia Morleti. Leporinuzalmen, maar deze zijn niet geschikt voor een gezelschap aquaria. Sommige dwergcichliden.
Wanneer u erg veel slakken heeft kunt u een schotel met stukje komkommer op de bodem van aquarium plaatsen. Zet het licht daarna uit zodat het helemaal donker is. De slakken worden dan actief en kruipen naar het schoteltje. Na één uur of wat langer kunt u eenvoudig het schoteltje met slakken uit aquarium verwijderen.
Door teveel achterblijvend voer op bodem kunnen slakken zich enorm snel voortplanten. De eerste dag zijn er slakkeneitjes, de volgende dag kleine slakjes die met het blote oog nog nauwelijks te zien zijn. Een aantal dagen later vallen ze meer op en merkt u dat heel het aquarium bom vol met slakken zit.
De temperatuur van het water zal denk ik ook een factor zijn. In mijn trofis had ik in eerste instantie 4 appelslakken. Deze kwamen uit een ander aquarium waar ze al 5 maanden die maat hadden. Deze zijn binnen een maand van ongeveer 2 cm diameter gegroeid naar 5 cm in de trofis.
De meeste slakken worden twee tot vijf jaar oud, maar in gevangenschap zijn sommige meer dan tien tot vijftien jaar oud geworden.
Als het op slakken aankomt zijn Nerite slakken de algeneter koning. Ze zien er vaak mooi uit met verschillende patronen en groeien niet groter dan 2-3 cm. Door hun lengte zijn ze ook erg effectief in kleinere aquaria. De bekendste versie van deze soort slakken in waarschijnlijk de zebra slak.
appelslakken en garnalen zijn een perfecte combinatie.
Het leggen van de eitjes kan ook tot bijna 24 uur duren. Aan de eitjes hoef je in principe niets te doen, wanneer de omstandigheden optimaal zijn zullen ze na een dag of 14 uitkomen, maar 3 weken is ook geen uitzondering.
Vormen twee slakken dan een paartje, kun je bij de paring zwierige, draaiende bewegingen zien van het ene dier, terwijl het andere vaak in rust verder gaat met eten. Het afzetten van de eitjes gebeurt in een roze tot wit glanzend, druifachtig geheel van kalk, dat boven het wateroppervlak wordt afgelegd.
VOEDSEL: De appelslak eet over het algemeen restjes op die te vinden zijn in het aquarium. Meestal zijn dit afgestorven bladeren of afstervende planten, maar ook eten ze dode vissen en gevallen (vlok)voer. Echter dient de appelslak vaak wel bijgevoerd te worden.
Hou de garnalen in een aquarium met een minimale inhoud van 10liter. Voor deze garnalen volstaat een gewone grind of zandbodem, wat beplanting, en een stukje kienhout. Kienhout is belangrijk voor ze omdat ze hier veel voedsel en schuilplekken kunnen vinden. Verder is een sponsfilter voor het aquarium erg belangrijk.
Appelslakken komen in nagenoeg alle tropische zoetwater biotopen voor, maar de meeste appelslak soorten hebben een voorkeur voor rustig water zoals dat voorkomt in moerassen, kleine kanalen, vijvers, poelen, beken en traag stromende rivieren.
Ze lijken alle tamelijk veel op elkaar en sommige soorten kunnen wel tot 20 cm groot en meer dan 10 jaar oud worden!
Ze moeten echter nog wel paren om zich te reproduceren. Een gat in de buurt van de kop is de genitale opening waar de mee paart en ook van waar het zijn eieren legt. Water slakken kunnen zich zowel tweeslachtig als heteroseksueel voortplanten.
Wel wordt geadviseerd 1 slak per 10 liter water te houden. In een gezelschapsaquarium kan de slak-etende-slak zonder problemen samenleven, ze laten zelfs de kleine garnaaltjes met rust. Het is alleen niet verstandig om ze samen te houden bij andere slakkeneters zoals slaketende vissen.