Bananenmeel (banana flour) wordt geproduceerd door onrijpe bananen te vermalen. Dit meel bevat een hoog gehalte aan resistent zetmeel, dat bekend staat voor zijn positieve eigenschappen op onze suikerspiegel enerzijds en op onze darmgezondheid anderzijds.
Wat dacht je bijvoorbeeld van bananenbrood, pannenkoeken of cupcakes of verwerk het in soepen en sauzen om ze een beetje "body" te geven. Je zou denken dat het meel naar banaan smaakt en zoet is, maar niets is minder waar. Bananenmeel heeft een vrij neutrale, licht nootachtige smaak.
Je kunt bananenmeel in allerlei soorten recepten gebruiken, zoals bananenmeel pannenkoekjes, bananenmeel taartjes en bananenmeel koekjes. Let wel op dat je meel niet 1-op-1 kunt vervangen door bananenmeel in een recept. Je hebt ongeveer 40% minder bananenmeel nodig dan bijvoorbeeld tarwe- of boekweitmeel.
Bananenmeel is gemaakt van groene, onrijpe bakbananen. Hierdoor is het meel glutenvrij en rijk aan vezels.
Het is glutenvrij, tarwevrij, zuivelvrij, eivrij, gistvrij, sojavrij en er zit geen suiker in. Wat zit er dan wel in? Aardappelzetmeel, tapiocameel, methylcellose, calciumcarbonaat, voedingszuur: citroenzuur.
Waarom is een bakbanaan goed voor je gezondheid:
De bakbanaan bevat meer zetmeel dan de normale banaan, waardoor het ook wat meer energie geeft. Ook heeft de bakbanaan een hoger gehalte aan vitamine C, maar hiervan zal tijdens het bereiden een groot deel al verloren gaan.
Het grootste verschil zit hem in de smaak en structuur: een banaan is erg zoet en zacht, maar de bakbanaan juist zetmeelrijk en stevig. Een voordeel van de bakbanaan is dat je deze ook groen kunt eten: soms heeft dat zelfs de voorkeur in een recept vanwege de structuur die het aan een gerecht heeft.
Bakbananen smaak
Bakbananen kunnen niet rauw gegeten worden, maar moeten altijd eerst bereid worden. Dit komt doordat ze een relatief hoog zetmeelgehalte bevatten en onrijp dus moeilijk te verteren zijn. De bakbanaan kun je zo gebruiken: Als bijgerecht bij hartige schotels.
Reacties. Het kan inderdaad met iedere rijpe banaan, maar bakbananen zijn een stuk steviger. Met gewone bananen kan het resultaat te papperig worden.
Er zijn verschillende soorten bananen: bakbanen, rode bananen, baby- en dessertbananen. Je kunt ze rijp of licht overrijp invriezen om het vervolgens maanden later als ingrediënt in milkshakes, smoothies, saus of yoghurt toe te voegen.
Bananen zijn dikmakers: fabel
“Veel mensen laten de banaan links liggen omdat hij een suikerbom zou zijn, een dikmaker. Onterecht”, stelt Eric De Maerteleire. “Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 130 kcal.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
De reden: een banaan bestaat uit 25% suiker en zou gaan gisten in je maag – waardoor je metabolisme wordt verstoord. En om de goede stoffen uit een banaan tot je te krijgen, zou je het 'zuur' van de banaan moeten neutraliseren met bij voorkeur zoiets als rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Hele bananen invriezen
Het voordeel is dat de bananen in de vriezer niet verder rijpen en zo blijf je dus niet zitten met bruine bananen. Pel de bananen eerst. Want als ze bevroren zijn krijg je de schil er natuurlijk niet meer af.