Vlak na het bericht van een overlijden, sturen we vaak een kaartje of bericht via social media. In dit bericht condoleren we de nabestaanden en wensen we ze sterkte toe in de moeilijke tijd die aanbreekt. Zo toon je medeleven aan de nabestaanden.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Alternatieven voor 'gecondoleerd'
Andere manieren om 'gecondoleerd' te zeggen zijn “sterkte”, “veel sterkte”, “mijn medeleven”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming”.
Gecondoleerd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies.
De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”
Anno 2020 is het heel normaal om je steun ook online te betuigen. Op rouwplatformen zoals www.ingedachten.be kan je families laten weten dat je met hen meeleeft. Je kan er een persoonlijke digitale rouwkaart versturen, het publieke rouwregister tekenen, een virtueel kaarsje branden en zelfs afscheidsbloemen bestellen.
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.
Veel geluk, liefde, al het goede, het beste, beterschap, nog vele jaren, ik denk aan je, dat al je dromen mogen uitkomen….. Woorden die we allemaal wel eens gebruikt hebben op een kaart voor een huwelijk, een zieke vriendin, verjaardag of een collega die met pensioen gaat.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Een klein gebaar kan een groots effect hebben. Als iemand het moeilijk heeft, is het altijd fijn als je laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een berichtje met 'Ik denk aan je', 'Zet hem op', 'Een dikke knuffel' is een kleine moeite maar kan voor een ander van veel betekenis zijn.
En niet door te wachten tot je lieve gedachten over jezelf denkt. Je doet dat door je lief(devol) te gedragen jegens jezelf. Hoe doe je dat? Dat doe je door je consistent (dus niet maandag wel en dinsdag niet, maar constant, dus de hele tijd) en constructief (dus positief, wijs, bemoedigend) te gedragen jegens jezelf.
Schrijf open en eerlijk en vermijd niet de moeilijke woorden zoals dood of de doodsoorzaak en zelfs zelfdoding. ♥ 3. Beschrijf de speciale kwaliteiten van degene waar het om draait. Wat heb je bijvoorbeeld van diegene geleerd of wat heb je anderen over hem/haar horen vertellen.
ð¤: dikke knuffel
De dikke knuffel-emoji kun je in veel situaties gebruiken. Wanneer je goed nieuws wilt vieren, maar ook wanneer je iemand wilt troosten bij slecht nieuws. Met deze emoji zit je eigenlijk altijd goed!