Oranje betekent: alleen noodzakelijke reizen. Bij terugkomst in Nederland zal je daarom in ieder geval weer vijf dagen in quarantaine moeten en in het bezit zijn van een negatieve test.
Oranje: ernstige veiligheidsrisico's
Reis alleen naar het land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Reist u toch? Bereid uw reis dan zeer goed voor.
De kleurcode oranje bij een reisadvies betekent dat de situatie in een land of gebied gevaarlijk is. Het is niet veilig. Reis alleen naar de bestemming als het écht nodig is.
Er zijn landen met een oranje reisadvies, omdat het RIVM oordeelt dat de gezondheidssituatie niet veilig is (COVID-risico-gebied). Voor reizigers die terugkeren uit dergelijke landen geldt dat zij bij thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine gaan.
Ieder land/regio krijgt een kleurcode: Kleurcode donkerrood: regio's of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen. Kleurcode oranje of rood: regio's of landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld. Kleurcode groen: regio's of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld.
Een oranje kleurcode betekent dat er ernstige veiligheidsrisico's zijn. Het ministerie adviseert om oranje gebieden alleen te bezoeken voor noodzakelijke reizen.
Code geel: kans op gevaarlijk weer, wees alert
Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven en de zekerheid is minstens 60 procent.
Het reisadvies voor Turkije is geel, met uitzondering van de Turkse grensgebieden met Syrië en Irak. Deze krijgen een rood reisadvies. Het is te gevaarlijk om naar deze grensgebieden te reizen. Er zijn ook een aantal gebieden die de kleurcode oranje krijgen door de verslechterde veiligheidssituatie.
Noodzakelijke vliegreizen met code oranje
Code oranje betekent dat de overheid mensen aanraadt alleen naar Turkije te reizen als het noodzakelijk is. Vakantie vluchten vallen hier dus niet onder. Wat gebeurt er als je naar Turkije vliegt, maar dit niet voor een noodzakelijke reis is? In principe gebeurt er niets.
'Het reisadvies voor Turkije is geel, kleinere delen zijn oranje en rood. Bekijk in het reisadvies welke delen dit zijn. In de hete en droge zomers is de kans op bosbranden in Turkije groot en er komen in alle seizoenen ook aardbevingen voor.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers af om in de provincies waar code rood geldt de weg op te gaan, als dat niet persé noodzakelijk is. Ook waar code oranje geldt is het verstandig de reis indien mogelijk uit te stellen.
Code oranje wordt afgegeven als er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.
Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden. Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving.
Moet u deze vakantie annuleren door coronamaatregelen? Bijvoorbeeld omdat u klachten heeft die passen bij corona? Dan krijgt u het advies om in overleg met de verhuurder tot een oplossing te komen. De overheid biedt geen annuleringsregeling.
Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land, net zoals voor corona het geval was. Landen die net zo veilig worden bevonden als Nederland krijgen kleurcode groen. Bekijk welke landen welke kleurcode hebben.
In Europa krijgen Frankrijk, België (met uitzondering van Brussel), Griekenland (met uitzondering van Athene), Kroatië, Litouwen en Slovenië een geel reisadvies.
Turkije is een redelijk veilig land om in te reizen. Maar met de groeiende kloof tussen arm en rijk en de groeiende stroom vluchtelingen neemt de kleine criminaliteit in toeristische gebieden en grote steden toe. Let vooral op bij drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer.
Is het veilig om als vrouw alleen door Turkije te reizen? Voor vrouwen is het zeker veilig om alleen door een stad te zwerven. Turkije is een overwegend Islamitisch land, dus als vrouw moet je je daarom wel aanpassen qua kleding.
Algemeen reisadvies Turkije 2022
Verkeer: het verkeer in Turkije is onveiliger dan in Nederland. Sommige bestuurders rijden ronduit gevaarlijk. Wees dus voorzichtig in het verkeer en in het Zuidoosten van Turkije is het aan te raden niet na zonsondergang de weg op te gaan.
Toeristische plaatsen
De grote toeristencentra langs de kust zoals Antalya, Alanya, Side, Marmaris, Kusadasi en Bodrum zijn veilig. Je kunt hier prima en veilig vakantie vieren. Veel hotels hebben eigen beveiliging die zorgen voor het welzijn van de toeristen.
Istanbul is razend populair en dat is niet zo gek. De bezienswaardigheden in Istanbul zijn geweldig en de stad is ook nog eens prima betaalbaar. Een stedentrip naar Istanbul hoeft niet duur te zijn.
Turkije heeft een visumplicht waarbij het visum voor Turkije enkel te gebruiken is gedurende de geldigheidstermijn van 180 dagen. Binnen deze periode mag u een onbeperkt aantal reizen naar Turkije maken. Desondanks mag u in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen.
Code rood is van kracht als de grenswaarden die voor code oranje gelden overschreden worden. Er valt dus bijvoorbeeld méér dan 75 millimeter regen in 24 uur, de windstoten zijn nog harder, de hagelstenen nog groter, de gladheid is extreem, het zicht is minimaal of het is extreem warm of koud.
Code rood: Het echte weeralarm
Dit weeralarm komt er pas na overleg tussen het KNMI, Rijkswaterstaat en vervoersorganisaties zoals de ANWB. Bij code rood speelt de impact van het weer op de samenleving mee: de kans op ontwrichting van de maatschappij, zoals dat heet.
Bij code oranje moet je dus meer dan alleen op je hoede zijn. Het officiële advies geldt zelfs om risico's zoveel mogelijk te vermijden. Dat betekent natuurlijk dat je beter niet de weg opgaat, als de noodzaak er niet is. Sowieso zul je vermoedelijk weinig plezier beleven aan een rondje op de fiets.