Als het op smaak aankomt, is Arabica de beste boon. Aan de andere kant, als je een hoger cafeïnegehalte wilt, is Robusta de betere keuze. De unieke koffiesmaak wordt mede bepaald door de mate van branding. Door de koffie gedurende verschillende tijdsduur te branden, ontvouwen de verschillende delicate smaken zich.
In principe zijn alle bonen geschikt voor een koffiemachine. Het grootste verschil zit in de smaak van de koffie. Arabica is iets gevarieerder van smaak en Robusta is voornamelijk bitter.
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
ALLE KOFFIE GECERTIFICEERD
De ruwe koffiebonen die we gebruiken in onze eigenmerk koffie producten zijn vooral afkomstig van koffieboeren uit Midden- en Zuid-Amerika. Al onze eigenmerk koffie is voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified.
Zoals eerder gesteld: arabica koffiebonen bevatten minder vet dan robusta koffiebonen. Maar dit betekent niet dat robusta koffiebonen automatisch vette bonen zijn. Dit hangt namelijk af van: Branding: hoe langer koffiebonen gebrand zijn, hoe meer oliën vrijkomen uit de poriën van koffiebonen.
De Hema koffiebonen Espresso is een melange van 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Zuid- en midden Amerika, Afrika en Indonesië met het Rainforest Alliance keurmerk.
Koffiebonen beginnen hun smaak te verliezen zodra ze zijn gemalen, dus het is het beste om ze zo kort mogelijk na het malen te gebruiken. Kies altijd ook voor versgebrande koffiebonen. Door deze bonen te gebruiken krijg je veel lekkere koffie met je volautomaat machine.
In vergelijking met Robusta koffiebonen brengen de Arabica bonen nog een voordeel met zich mee. Deze bonen hebben namelijk een minder vette buitenste laag, waardoor je de volautomatische koffiemachine ook minder vaak hoeft te reinigen.
Er zijn verschillende soorten koffiebonen om uit te kiezen. De belangrijkste bonen zijn Arabica en Robusta. Arabica bonen hebben over het algemeen een verfijndere smaak en worden als van hogere kwaliteit beschouwd. Robusta bonen zijn sterker en hebben een hoger cafeïnegehalte.
Welke soorten koffiebonen zijn minder zuur? Ook kun je kijken naar de soorten koffiebonen. Robusta koffiebonen zijn van nature niet zuur en neigen wat meer naar bitter.
In totaal zijn er dus twee soorten koffiebonen op de markt: de Arabica en Robusta. Toch zijn er heel veel verschillende smaken koffiebonen. Dit heeft te maken met de branding en de verhoudingen tussen de twee soorten bonen.
Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte: arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de robustabonen, die voor een pittigere smaak kunnen zorgen. Koffie wordt als smaakmaker gebruikt in gebak, taart en ijs.
Starbucks gebruikt alleen 100% Arabica koffiebonen.
Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen
Op zoek naar de best geteste koffiebonen van 2023? Uit onze test is gebleken dat de Douwe Egberts Aroma Rood de beste koop zijn. Douwe Egberts is een van de grootste merken als het gaat om koffie. Zij hebben daarom verschillende soorten koffiebonen van hoge kwaliteit.
"De lekkerste koffie krijg je als je werkt met versgemalen bonen. Je kent het vast van een pak koffie dat je opentrekt: het ruikt even heerlijk, maar de geur vervliegt snel." Supermarktkoffie is daarnaast vaak donker gebrand, zegt Braakman.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
Bij Albert Heijn vind je een ruime keus aan koffiebonen. Mild, krachtig, extra krachtig en zelfs cafeïnevrije bonen. Van bekende merken zoals Douwe Egberts, Perla, Lavazza, Segafredo en Illy.Maar ook van minder bekende merken als Medellin Secret en Australian Coffee.
Douwe Egberts selecteert de juiste koffiebonen voor de juiste branding. De twee koffiebonen die het meest gebruikt worden zijn de Arabica en de Robusta. De arabicaboon is mild van smaak. De Arabica-boon heeft minder cafeïne dan de Robusta-boon.
Een donker gebrande melange van 100% Arabica koffieboon. BewarenTen minste houdbaar tot en met Zie achterzijde. Koel, droog en donker Bewaren.
Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. Deze uit Indonesië afkomstige koffie (kopi) kost tussen de € 90,- en € 450,- per 500 gram en wordt daarom ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd.