Daarom is Hedera helix voor de vogels zoals merels, mussen en vinken en andere besseneters een ontzettend belangrijke voedselbron.
Vogels als rans- en bosuilen, vinken, houtduiven, merels, zanglijsters, roodborsten, gaaien en mezensoorten vinden in klimop in de winter de perfecte plek om te schuilen bij slecht weer en om er veilig te slapen.
De mooie groene maar onopvallende bloemen trekken grote aantallen bijen, zweefvliegen, kevers en dagvlinders aan. In een met klimop begroeid bos blijken zelfs meer padden en kikkers te huizen, waarschijnlijk omdat er meer insecten zijn te vangen.
Welke bomen en struiken zijn goed voor vogels? Inheemse soorten zoals gewone vlier, Gelderse roos, kardinaalsmuts, hazelaar en duindoorn zijn bomen en of struiken die erg door vogels gewaardeerd worden.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda's. Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.
Leg een grasveldje aan (grasmatten of graszaad), want in het gras vinden vogels insecten en merels jagen er op wormen. Gebruik boomschors of grind voor paden. Kies voor dichte bomen en struiken: die bieden beschutting, veiligheid en voedsel. Liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.
De laatste jaren zijn er heel wat coniferen tegen de vlakte gegaan en dat terwijl het voor vogels zoals merels, zanglijsters, huismussen, boomkruipers, mezen en boomklevers een hele goede schuilplaats biedt.
Plaats dus een grote boom met een dicht bladerdek, zoals een beuk, eik of meidoorn, om de koolmees in de tuin te houden.
Het heeft twee redenen. Eén: het broedseizoen is grotendeels voorbij en er is eten genoeg, dus waarom zou je als vogel opvallen? Twee: veel vogels ruien nu en zijn dan kwetsbaarder. Vogels laten zich nu niet zien, want dat is nergens voor nodig en een stuk veiliger als je in de rui bent.
klimop is zeer giftig voor valkparkieten, hang het aub nooit aan de volière, klimop groeit zeer snel, en voor je het weet kunnen ze er aan knagen, het is zeer giftig, voor alle vogels trouwens!
2. Klimop bessen vogels. Rond februari en begin maart, juist op het moment dat er bijna geen bessen meer te vinden zijn, zijn de bessen van de klimop rijp. Daarom is Hedera helix voor de vogels zoals merels, mussen en vinken en andere besseneters een ontzettend belangrijke voedselbron.
De klimop klimt met behulp van luchtwortels omhoog langs bomen en muren en is dus geen parasiet. Bomen gaan dus niet dood wanneer er klimop tegenaan groeit, maar kunnen wel, indien verzwakt, bezwijken door de flinke begroeiing. De plant klimt wel meer dan 10 meter hoog. De geur is kenmerkend.
Een handige manier om overlast van duiven en andere vogels te voorkomen is door duivenpinnen te gebruiken. Er zijn vogelpinnen in RVS, kunstof of in een veer vorm. Plaatst de duivenpinnen op de schutting, raamkozijn of balkon. Hierdoor zullen de vogels op deze plekken geweerd worden.
Het nest wordt goed gecamoufleerd met mossen, tussen de takken in het dichte groen gemaakt. In de noordelijke delen van Nederland komen vinken meer voor dan in het zuiden, maar de belangrijkste voorwaarde voor zijn voorkomen blijft de groene omgeving. Hij is onder meer te vinden in bossen, parken en tuinen.
Voor vogels, insecten en spinnen vormt Klimop een ideale schuilplaats. Bovendien zorgt Klimop tot eind september, wanneer de meeste bloemen al zijn uitgebloeid, nog voor nectar. Vlinders, zweefvliegen en bijen profiteren hier graag van.
Bied in je tuin vetbollen, slingers ongebrande, ongezouten pinda's, een halve kokosnoot, vogelzaad en zonnebloempitten aan voor de koolmees. Geef zijn voedsel op een voedertafel of in een voederbuis of hang het op in bomen of struiken. Proper water om van te drinken en in te baden is essentieel.
Voedsel. 's Winters eten de koolmezen veel zaden, zoals beukennoten. In het voorjaar en de zomer is het voedsel eiwitrijker en eten ze wat meer rupsen en andere insecten. Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de 'rupsenpiek'.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.
Veel vogels houden nu al een oogje open voor een goede nestplaats. Die vinden ze tussen dichte bladeren, in hoge bomen en in kieren en gaten in bomen of gebouwen. Maar ook in nestkasten. Het zijn de vogels die in holletjes broeden (holenbroeders) die graag zo'n kastje gebruiken.
De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen. Er zijn ook soorten die hun nest, of de locatie het hele jaar als rustplaats gebruiken of elk jaar weer opnieuw gebruiken, zoals de gierzwaluw, huismus en veel roofvogels.
Fruit voor de merel
De merel komt je daarbij zeker helpen, want deze vogel is er dol op. Merels lusten ook wel zaden, insecten en andere beestjes, zoals regenwormen en larven. Maar bessen, bramen en aardbeien zijn topfavoriet. In het naseizoen komen daar pruimen, appels en peren bij.
Het liefst maken ze hun nest in dichte struiken of lage bomen, in klimop en andere lage beplantingen. De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen.