Housing First in Zuid- Holland is bedoeld voor de groep langdurig dak- en thuislozen met meervoudige problemen, waaronder psychiatrische stoornissen in combinatie met verslaving. Housing First biedt een huis, gecombineerd met intensieve begeleiding, zorg en ondersteuning.
Housing First is een vorm van begeleid wonen waarbij de cliënt eerst een woning krijgt. Andere problemen, bijvoorbeeld rondom geld of sociale problemen, worden daarna samen met de begeleiding opgepakt. De woningen van Housing First liggen gewoon in de wijk.
LIMOR staat voor Landelijke Instelling voor Maatschappelijke Ondersteuning en rehabilitatie. LIMOR is er voor mensen die om welke reden dan ook diep in de problemen zijn geraakt en nergens anders terecht kunnen. Denk aan dak- en thuislozen, verslaafden, ex-gedetineerden, mensen met psychische problemen of schulden.
In essentie is een omklapwoning een reguliere woning (vaak een flat), waarbij een zorgaanbieder een huurcontract afsluit met de verhuurder (de woningbouwvoorziening). Met als extra: de mogelijkheid de woning op termijn over te dragen aan de bewoner.
Bij beschermd wonen is de begeleiding intensief. Een minder intensieve vorm is woonbegeleiding (of begeleid wonen), waarbij u zelfstandig woont en begeleiding aan huis krijgt.
Wanneer komt u in aanmerking voor begeleiding? U woont zelfstandig en vanwege een ziekte, beperking of psychische aandoening heeft u hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het omgaan met geld, het huishouden doen, werk vinden of vrienden maken.
Beschermd wonen is voor mensen van 18 jaar of ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben. Dit kan in een instelling zijn als er 24 uur toezicht nodig is. Of het kan een vorm van zelfstandig wonen zijn als begeleiding op afstand of op afroep afdoende is.
Na aankoop mag de eigenaar de woning 4 jaar niet verhuren. Met deze nieuwe wettelijke mogelijkheid mogen gemeenten woningen in het goedkope en middeldure segment beschermen. Lees meer over opkoopbescherming in Amsterdam. Ook wordt er soms een zelfbewoningsplicht opgenomen in een koopakte van een bestaande koopwoning.
De client woont in een Omslagwoning. Dit is een gewone sociale huurwoning; het huurcontract staat op naam van de zorgaanbieder. De cliënt woont er zelfstandig met ambulante begeleiding. De cliënt werkt ernaar toe om het huurcontract voor de woning op eigen naam te krijgen.
Dit betekent dat je een woning voor een bepaalde tijd niet mag doorverkopen. In Amsterdam bijvoorbeeld is het bij nieuwbouw, of woningen die middels transformatie zijn gerealiseerd, de eerste vier jaar niet toegestaan de woning te verhuren.
In Utrecht hebben we een 'zelfbewoningsplicht' voor nieuwbouw. Wie een nieuwbouwhuis koopt, moet er zelf in gaan wonen en kan het niet meteen verhuren aan iemand anders. Voor bestaande huizen geldt de 'opkoopbescherming'. Wie een huis koopt, mag de woning dan voor ten minste 4 jaar niet verhuren.