De bonte klimop 'Goldchild' is een meer opvallende variant. Deze klimop heeft namelijk groene bladeren met een gele rand. Houd er wel rekening mee dat het blad minder verkleurt in de schaduw dan wanneer je de 'Goldchild' een plek in de zon geeft. De klimop behoudt zijn groene bladeren in de winter.
Klimplanten in de zon: trompetbloem en blauweregen
Bijen en vlinders zijn dol op trompetbloemen. Ook goed voor hen dus! Nog een plant die ideaal is voor een muur in de zon is blauweregen (Wisteria). Deze bloeit met prachtige paarse trossen en slingert zich uitbundig langs draden en steunpunten.
Zon. In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad. Voorkom dat je hedera uitdroogt en geef hem voldoende water.
De gewone groene klimop is het sterkst. De bonte siervormen zijn iets minder winterhard.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Clematis 'Queen Mother'
Deze Clematis staat bekend om de prachtige klokvormige paarse bloemen. Je kunt hier van juni tot en met augustus van genieten, dan staat de Clematis 'Queen Mother' namelijk in volle bloei. Deze plant kan twee meter hoog worden.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar. De Hibernica wordt al snel een grote jongen.
Plant de klimop daarom het liefst tijdens een vorstvrije periode. Als we dan toch een specifieke periode moeten noemen, kies dan het najaar om je hedera aan te planten. Simpelweg omdat de grond dan nog lekker warm is en je niet overdreven hoeft te bewateren om de wortels goed vochtig te houden.
Als je de plant teveel water of mest geeft, heeft dit zeker nadelige gevolgen voor de groei van je hedera. Bij teveel mest overbelast je de wortels, waardoor de plant de voeding niet kan verwerken. Als je de klimop bovendien te vaak water geeft, gaan de wortels niet dieper in de grond op zoek naar water.
Als u op zoek bent naar klimop planten tegen schutting, dan is de Hedera de perfecte keuze. De Hedera klimop is een populaire plant die prima tegen het Nederlandse klimaat kan. Zoals de naam al zegt klimt de klimop graag tegen constructies aan.
Vetplanten als Sedum, Sempervivum of Echeveria leven helemaal op in een droge zomer. Hoe harder het blad, hoe minder water planten doorgaans nodig hebben. Een van meest dankbare klimplanten voor een droge zomer is de sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides).
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
De Clematis, Passiebloem, Kamperfoelie én Toscaanse Jasmijn zijn samen met de Hedera allemaal geschikte opties. Wanneer je deze planten combineert geeft het je tuin niet alleen het hele jaar door privacy, het zorgt ook nog voor een groene oase in de tuin.
De klimop is wellicht de bekendste groenblijvende klimplant, toch zijn er nog diverse andere soorten welke groen blijven in de winter. Andere wintergroene klimplanten zijn de vuurdoorn, Toscaanse jasmijn en een wintergroene clematis.