De oorspeekselklier ligt voor en onder het oor. Het is de klier die bij de ziekte 'bof' gezwollen is. De mens heeft twee oorspeekselklieren. Deze vormen samen met twee speekselklieren onder de kaak en twee onder de tong de zes grote speekselklieren.
Lymfeklieren zorgen ervoor dat een infectie of ontsteking niet verder verspreidt naar de rest van uw lichaam. De lymfeklieren bevinden zich voornamelijk in de oksels, nek, bij inwendige organen en achter de oren.
U voelt een verdikking en/of pijn in de onderkaak of vlak voor het oor. De pijn en/of verdikking komt in aanvallen. Een aanval kan een paar uur duren. De klachten beginnen vlak voordat u gaat eten of tijdens het eten.
Zwelling. Het wondgebied is meestal een beetje gezwollen. Deze zwelling verdwijnt na enkele weken vanzelf. Een forse zwelling kan wijzen op een ontsteking of bloeduitstorting.
De plek van de lymfeklieren doet pijn. De plek van de lymfeklieren voelt warm aan. De lymfeklieren zijn aan één kant of beide kanten van de nek voelbaar. In de nek kunnen de lymfeklieren snel vergroten, maar nemen ook snel weer af als de ontsteking voorbij is.
Lymfeklieren in je hals kunnen dikker worden bij een ontsteking van je keel, neus, oor, kaak of huid. Een dikkere lymfeklier verdwijnt meestal vanzelf als de ontsteking voorbij is. Bel je huisarts als de klier langer dan 2 weken dik blijft. Bel ook als je een dikkere lymfeklier hebt en erg ziek bent.
Bij een acute infectie van een speekselklier heb je last van een pijnlijk gezwollen speekselklier, meestal aan 1 zijde. De overliggende huid kan rood verkleurd zijn. Je kunt algemene klachten hebben zoals koorts. Bij drukken op de klier kan er soms etter uit komen.
De oorspeekselklier ligt voor en onder het oor. Het is de klier die bij de ziekte 'bof' gezwollen is.
De oorspeekselklier (glandula parotis) ligt direct onder de huid voor het oor en rondom de kaakhoek. Deze speekselklier bestaat uit een oppervlakkige en een dieper gelegen kwab. Deze klier was vroeger vooral bekend vanwege de bof.
Ontsteking van de speekselklier kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Daarnaast kunnen ze het gevolg zijn van een ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Sjögren), van een verstopping van de uitgang en van bestraling wegens tumoren in het gebied.
Een eenvoudige verstopping kan worden behandeld met pijnstillers en het stimuleren van de speekselproductie door bijvoorbeeld zure snoepjes te eten en door de klier te masseren. Bij een bacteriële ontsteking kan de behandeling worden aangevuld met antibiotica.
Ook stress kan ervoor zorgen dat de lymfeklieren opzetten.
Lymfeklieren staan met elkaar in verbinding. Daarom gaat de ontsteking vaak gepaard met andere (oor)ontstekingen in het gebied. De infecties kunnen ontstaan door een infectie die de patiënt eerder heeft gehad. Meestal gaan gezwollen lymfeklieren achter het oor vanzelf weer weg.
Hoe kun je het herkennen? Je kunt een gezwel toevallig ontdekken of omdat je klachten hebt zoals koorts, pijn, slikmoeilijkheden of heesheid. Bij kinderen en adolescenten zijn gezwollen klieren vaak het gevolg van een infectie zoals een keelontsteking, klierkoorts of toxoplasmose.
Het mastoïd is het uitsteeksel van het bot dat je kunt voelen net achter het oor. Het is een poreus bot met luchtholtes. In zeldzame gevallen kan een middenoorinfectie ook dit bot aantasten en een etterige ontsteking veroorzaken. Zo'n ontsteking noemen we mastoïditis.
Een zwelling in de speekselklier die goedaardig is groeit vaak langzaam, is pijnloos en geeft geen zenuwuitval. Soms kan de zwelling er al jaren zitten. Vaak zijn deze knobbeltjes goed te voelen met de vingers en ook beweeglijk.
In de afvoerbuizen van de speekselklieren naar de mond kunnen zich stenen ontwikkelen die de afvoer van speeksel naar de mond kunnen belemmeren en dan aanleiding geven tot stuwing in de speekselklier met als gevolg zwelling van de speekselklier die zich met name vlak voor en tijdens de maaltijd voordoet.
Een speekselsteen kan klachten veroorzaken die worden gekenmerkt door pijn en zwelling in het gebied van de speekselklier voorafgaande aan of tijdens de maaltijden. Deze verdwijnen vaak na enige tijd vanzelf omdat beperkte afvloed van speeksel langs de steen meestal mogelijk is.
De ontsteking gaat meestal vanzelf over.Maar het kan soms 4 of 5 maanden duren. Bel direct je huisarts of de huisartsenpost als je je ook ziek voelt of koorts krijgt.
Meestal verdwijnen de klachten na 1 week. Een virale speekselklierontsteking wordt niet door stenen of een afvoerbelemmering veroorzaakt, maar meestal door het bof virus.
Een mucocele of speekselklier cyste is een zacht bultje op de lip, dat ontstaat door verstopping van een speeksel kliertje. Ze kunnen in korte tijd ontstaan (3 tot 6 weken). Het is een goedaardige aandoening.
Via de lymfevaten komen de kankercellen in de lymfeklieren. Van een uitzaaiing in een lymfeklier merkt u in het begin niets. Het duurt maanden tot jaren voordat de lymfeklier zo groot is dat u deze kunt voelen. U voelt dan een stevig bolletje onder de huid van ongeveer 1 tot 2 centimeter groot.
Het eerste symptoom is vaak een voelbare zwelling in de hals, oksel of lies. Ook lymfeklieren tussen de longen, achter het borstbeen kunnen aangedaan zijn. kunnen patiënten last hebben van: perioden met koorts, afgewisseld door perioden met normale lichaamstemperatuur.
Symptomen. Lymfekliermetastasen van hoofd-halskanker uiten zich door een zwelling in de hals. Zo'n zwelling is meestal niet pijnlijk. Niet alle zwellingen in de hals zijn uitzaaiingen, en niet alle uitzaaiingen geven direct een voelbare of zichtbare zwelling.