Het zijn over het algemeen frisse en zoete tomaatjes die te verkrijgen zijn in verschillende kleuren: oranje, bruin, roze, tijger, groen, rood, zwart en paars.Er bestaan zelfs nog mini varianten in de kleuren geel, rood, oranje en wit.
Volgens de kwekers hebben de zwarte tomaten een hartige smaak, terwijl de witte exemplaren vooral zoet smaken.
De gele en oranje tomaat zijn stevige trostomaten. De tomaten zijn kenmerkend door de kleur en volle smaak. Zo maak je niet alleen een smaakvol, maar ook kleurrijk gerecht. De tomaat rijpt van groen naar geel of oranje.
Gele tomaten zijn lekker fris en zien er kleurrijk uit. Ze zijn iets minder zoet dan de rode variant, waardoor je er bijvoorbeeld een heerlijke gele tomatensoep van maakt. Ook in een salade komt de gele tomaat goed tot hun recht.
Vleestomaat. De vleestomaat heeft een lichtzoete smaak en het is één van de grootste tomatensoorten die er is. Doordat de vleestomaat ook erg groot is, leent de vleestomaat zich super goed wanneer je een gevulde tomaat wilt maken. De vleestomaat kenmerkt zich door het weinige vocht en pitjes dat in de tomaat zit.
Het is verstandig alleen tomaten te eten die goed rijp zijn. Dat wil zeggen dat de tomaten rood van kleur moet zijn. Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking.
Gele tomaatjes gebruik je net zo als rode tomaatjes: zowel rauw als gekookt. Ze zijn lekker om zo uit het vuistje te eten, maar ook door salades, sauzen, soepen en zelfs door roerbak gerechten.
Gele tomaten zijn zachter van smaak, maar doorgaans iets minder sappig dan oranje, die dan weer iets fruitiger en zoeter smaken. Groene tomaten lijken misschien smakeloos – lees: onrijp – maar ze zijn verrassend fruitig en lekker.
'Zwarte tomaten' bestaan al lang, maar zo zwart als deze waren ze nog nooit. De meeste waren meer donkerpaars of bruin. Deze donkere tomaten zijn van binnen gewoon rood; ze schijnen ontzettend gezond te zijn en hebben een hemelse smaak.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
De trostomaatjes zijn vaak het zoetst en daardoor heerlijk als snack of door salades. De peervormige varianten zijn over het algemeen wat vlakker van smaak, maar ten opzichte van die aan de tros vaak een stuk goedkoper.
Tomaten worden ook aan een tak verkocht, onder de naam trostomaat. Hiermee wil men laten zien dat de tomaat aan de plant gerijpt is en niet in koelhuizen. De smaak van trostomaten is dan ook vaak voller dan van de hollandse tomaten.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Ethyleen doet groen volwassen tomaten kleuren
Wanneer de tomaat groen volwassen is (dankzij lycopeen en caroteen), produceert ze ethyleen. Supermarkt tomaten worden rood gemaakt in kamers die ze vullen met stikstof en ethyleen.
Is het eind september en hangen er nog steeds groene, onrijpe tomaten aan je planten? Haal deze tomaten dan van de plant en laat ze binnenshuis narijpen. Door te weinig zonlicht worden je vruchten niet of nauwelijks nog rijp. Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij.
Pas als de vrucht volgroeid is, begint de plant met het aanmaken van ethyleen waardoor de tomaten rood verkleuren. Als de temperatuur beneden de 10 graden of boven de 27-29 graden komt dan stopt de plant met het aanmaken van lycopeen en caroteen.
Bruine plekken aan de onderkant van tomaten terwijl ze aan de planten hangen betekent dat je neusrot hebt. Bij neusrot zijn de tomaten niet aangetast door schimmels, die rot veroorzaken. Neusrot heeft een andere oorzaak, namelijk calcium gebrek. Door het tekort aan calcium worden de celwanden minder sterk.
Solanine en tomatine geeft een bittere smaak en een wat brandend gevoel in de mond. In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
Trostomaat – een veelzijdige tomaat. Erg lekker in salades of op brood. Vleestomaat – een stevige tomaat met een vrij neutrale smaak. Erg veelzijdig: geschikt voor sauzen, soep, om te vullen of in plakjes te snijden.
JOYN maakt je gerecht af
Voorheen waren de tomaten alleen te koop bij de groentespeciaalzaak, maar ze liggen nu ook bij de Albert Heijn. De wereldsmaak van de JOYN tomaat is langzaam maar zeker de wereld aan het veroveren, dus blijf niet achter.