Waarom moet pasta drogen? Pasta bewaren De pasta moet echt helemaal droog zijn voordat je ze in een kom doet, anders gaan de slierten aan elkaar plakken. Gedroogde pasta heeft een langere kooktijd, enkele minuten.
Verse pasta bewaren
Wil je de spaghetti of tagliatelle laten drogen om te bewaren dan rol je ze op als nestjes en laat je ze een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. Als de pasta helemaal droog en hard is bewaar je de pasta nestjes onafgesloten in een bak of op een bord.
Als je verse pasta deeg gemaakt hebt, dan kun je dit in principe meteen verwerken en koken. Rol deeg dat je niet wilt gebruiken niet uit. Maar vorm een bol, wikkel in huishoud folie en bewaar max 3 dagen in de koelkast.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Droge pasta
Wordt gedroogde pasta toch vochtig, dan kunnen er melkzuurbacteriën op groeien en wordt hij zuur. Dat is niet lekker, maar ook niet schadelijk. Raakt pasta beschimmeld, gooi hem dan weg.
Gedroogde en ongekookte pasta is gemiddeld genomen ongeveer 2 jaar, of 24 maanden houdbaar. Het kan zelfs voorkomen dat pasta 3 jaar houdbaar is. Als pasta 2 jaar houdbaar is, tellen we dat natuurlijk vanaf het moment dat de pasta geproduceerd en verpakt is.
We snappen dat je graag meteen aan de slag wil gaan met je verse pasta, maar je zal het deeg toch eerst echt minstens een halfuur moeten laten rusten. Anders is het te elastisch of te droog om het vlot te kunnen uitrollen. Wanneer je het deeg laat rusten, blijft de bloem in de deegbol gehydatreerd.
Label de verpakking met datum en verwerkte ingrediënten. Plaats het kliekje achterin de diepvries bij -18°C (of lager) Bewaar de pasta maximaal 1 tot 3 maanden in de diepvries. Ontdooi de pasta in de koelkast en warm het op in de magnetron.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Verse Pasta kan tot 2 dagen in de koelkast, in de originele verpakking, bewaard worden. In de vriezer kan de Verse Pasta, direct na aankoop, in de originele verpakking, 1 maand bewaard worden.
Tegelijkertijd veranderd het zetmeel in de pasta in een soort gelatine. Deze twee processen blijven bezig tijdens het koken en zorgen ervoor dat je de pasta op het juiste moment uit de pan moet halen! Laat je het te kort koken dan is de pasta nog hard. Te lang, en de pasta veranderd in een prutje.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zelf maken is inderdaad lekkerder, gezonder en goedkoper alleen pasta waag ik me niet aan. Vind zo'n (gewoon) pak toch wel heel erg handig. Maar inderdaad, verse pasta is lekkerder.
Je hebt net kunnen lezen dat je gemiddeld 80 gram per persoon neemt voor 'gewone' pasta. Gebruik je echter 'pasta fresca', dan is 80 gram aan de magere kant. Je mag gerust tussen de 100 en 120 gram p.p. rekenen. Hebben we het over gevulde pasta, zoals ravioli, tortelloni etc., dan is 150 gram p.p. voldoende.
Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Snijd voor het uitdraaien het deeg in plakken van circa 1 cm. dik en draai de plakken enkele malen op de dikste (stand 1) door de pastamachine. Vouw de plak telkens dubbel en bestrooi de buitenkant met wat bloem.
Pasta invriezen is mogelijk, maar de textuur van ontdooide gekookte pasta verandert wel. Om de textuur van pasta zo veel mogelijk te behouden, is het raadzaam om de pasta al dente (of net iets korter) te koken en vervolgens in te vriezen.
Snijd voor lasagnevellen het deeg in de gewenste grootte. Voor lange, platte pastasoorten rol je het deeg op en snijd je het met een scherp mes in gelijke slierten. De slierten zijn circa 8 mm breed voor tagliatelle, 5 mm voor fettucine en 3 cm voor pappardelle.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”