Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed. Zweetplekken voorkomen doe je dus door deze kleuren op warme dagen te mijden, ook al zijn ze zo leuk. Wit is op zich wel een veilige keuze, alleen kan je hierin juist wel lelijke vlekken krijgen.
Zweetplekken zie je bijvoorbeeld heel erg snel bij een grijs shirt en andere lichte kleuren. Bij een donkerblauw of zwart shirt valt een zweetplek echter veel minder op. Je kunt dan dus beter kiezen voor een donkere kleur, ondanks dat dit misschien wat meer warmte vasthoudt.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Hele lichte en hele donkere kleuren verbergen zweetplekken het beste. De meest veilige keuzes zijn dus wit en zwart. Maar ook kleuren die daar dichtbij liggen – zoals poederroze, marineblauw an antraciet – doen het goed. Stoffen met patroontjes zijn ook goed in staat zweetplekken te verhullen.
Zweet is van zichzelf helder van kleur. Maar wanneer het zweet in aanraking komt met kleding (in bijvoorbeeld de okselstreek) zal het opdrogen. De zouten, vetten en eiwitten in het zweet laten hun sporen na. Deze vlekken zijn over het algemeen goed te verwijderen middels de wasmachine.
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.
Als je veel zweet, trek dan vooral geen grijs aan. Dit is dé kleur waar zweetplekken een podium krijgen. Maar ook andere lichte kleuren laten al snel zien dat het je te heet onder de voeten wordt. Hijs jezelf daarom liever in een donkere tint zoals zwart, donkerblauw, bordeaux, donkergroen en andere donkere kleuren.
Waar je zweet is afhankelijk van je gemoedstoestand
Tijdens fysieke inspanning zweten we over de hele huid, tijdens emotionele spanning alleen via de handpalmen, de voetzolen, de oksels en het voorhoofd.
Manieren om zweetplekken te voorkomen
minder of geen deodorant te gebruiken. speciale deodorant zonder aluminium te gebruiken. overhemden van 100% katoen te dragen, of van een andere ademende stof. een ondershirt te dragen.
Was de oksels regelmatig met bijvoorbeeld PH-neutrale zeep, eventueel meerdere keren per dag. De functie van okselhaar is om de geur vast te houden die onze apocriene zweetklieren aanmaken. Door de oksels te scheren kan de geur veel moeilijker vastgehouden worden. Zweet gaat in uw kleding zitten.
vochtabsorberend Tencel lyocell ondergoed
Nog zo'n topper als het gaat om anti zweet ondergoed: het materiaal lyocell, ook wel Tencel genoemd. Een lyocell boxer voelt niet alleen zijdezacht aan, maar heeft ook vochtabsorberende, ventilerende, sneldrogende én antibacteriële eigenschappen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Een hele luchtige en echt zomerse stof is linnen. Linnen is eveneens een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat je snel droogt. Omdat linnen kleding vaak wat wijder is, is er bovendien sprake van goede luchtcirculatie. Het enige nadeel van deze stof is dat er snel kreukels in komen.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Okselpads beschermen je kleding tegen transpiratievocht. De pads plak je onder de oksel van je kleding en deze absorberen vervolgens het zweet op in de pad. Je kunt de pads eenmalig gebruiken en deze voldoen inprincipe de hele dag.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
“Zweten is een passief proces, het kost weinig energie. En daarom zul je niet veel extra calorieën verbranden.” “Bovendien is zweet geen vet, maar simpelweg water”, vertelt fitnessexpert Karen Austin in Women's Health.
Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop
Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.