De tint 9010 is veel geschikter en doet veel warmer aan. Voor het plafond kun je eventueel wel 9016 kiezen, al is er niets mis mee om ook het plafond in RAL 9010 te doen.
Kleurenschema. Typisch voor de jaren 30 was dat een bezoeker in de hal al geïntroduceerd werd met het kleurschema van de woning. De kleuren van de wanden en vloeren waren op elkaar afgestemd. In de jaren 30 werd veel blauw, donkergroen, turkoois, paars en oranje en geel toegepast in tegelwanden.
Kenmerken van een jaren '30 woning zijn onder meer de bijzondere vormgeving van kozijnen, brede dakoverstrekken, gedetailleerd gevelmetselwerk, een entree met luifel, omlopende dakgootconstructies, hoge plafonds, paneeldeuren en glas-in-lood ramen.
Vaak hebben jaren '30 woningen een houten-, granieten- of tegelvloer. Deze vloeren hebben die echte typische jaren '30 uitstraling en geven de woning karakter.
Kies voor een neutrale, subtiele kleur: neutraal hoeft niet wit te betekenen. Grijs, zwart of een van de bruintinten is ook een vrij neutrale kleur. Kies bij voorkeur niet voor paars, rood, roze of knalgroen. Dit maakt de ruimte erg druk.
RAL 9010: zuiver wit
RAL 9010 is by far de meest gebruikte kleur voor lakverf, muurverf en latex. RAL 9010 heet officieel zuiver wit. Het is een hele toegankelijke standaardkleur voor gebruik binnenshuis. RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven.
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren. Voor buitenkozijnen is 9001 nog steeds een hele populaire tint.
IN de jaren dertig werd er nog met aandacht voor detail en degelijk gebouwd. Vloerconstructies zijn bijvoorbeeld veel beter dan van huizen uit latere periodes. Een ander voordeel is dat de woningen op aantrekkelijke locaties staan, in of dicht bij het centrum. Buitenwijken hadden dorpen en steden toen immers nog niet.
De hoge plafonds, glas in lood, authentieke details, en-suite deuren, hoge plinten en erkers zijn bouwelementen waar veel mensen gek op zijn. Ook zijn de jaren 30 woningen veelal gebouwd op goede locaties dus logisch dat hier meer vraag naar is.
Woningen uit deze periode hebben vaak typische elementen zoals houten vloeren, enkel glas met glas in lood elementen en karakteristieke erkers. Ook zijn er vaak hoge plafonds en nog originele houten begane grondvloeren. Bij woningen uit deze periode werd nog geen cv-systeem standaard toegepast.
Wel tot 500 jaar in een woning kunnen wonen. Uit onderzoek blijkt dat een jaren 30 woning wel tot 500 jaar mee kan gaan. Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft zegt namelijk dat de technische duur van een woning enorm verlengd kan worden door het juiste onderhoudt uit te voeren.
Huis met een bouwjaar tussen 1920 en 1945
De woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1945 zijn van hoge kwaliteit. Sterker nog, de jaren '30 huizen zijn van zó'n hoge kwaliteit, dat deze woningen vandaag de dag nog erg gewild zijn. Het is een groot voordeel dat er in die tijd maar liefst 800.000 woningen zijn gebouwd.
Hoge plafonds Een authentieke jaren 30-woning heeft plafonds van 3,10 tot 3,20 meter hoog. Bij nieuwbouwwoningen zijn de plafonds lager, namelijk 2,60 meter hoog.
Als u het buitenschilderwerk gaat aanpakken, dan kunt u voor de zonzijde van het huis het beste voor lichte kleuren kiezen. Lichte tinten weerkaatsen het zonlicht en gaan daardoor langer mee dan donkere tinten, die het zonlicht absorberen en hierdoor veel uitzetten en krimpen.
Historisch kennen we het gebruik van een aantal traditionele verfkleuren en combinaties van kleuren die voor het buitenschilderwerk -waaronder monumentale panden- veel werden en worden toegepast. Monumentengroen, Vechtcrême, Grachtengroen, Bentheimergeel en Ossebloedrood behoren onder andere tot deze kleuren.
Monumentengroen lijkt redelijk veel op grachtengroen, een hele donkere variant van groen die op zijn beurt veel naar zwart neigt. Monumentengroen is iets lichter dan grachtengroen en is een kleur die relatief vaak wordt gebruikt voor deuren en kozijnen.
Er is echter een enorme erfenis van grenen funderingspalen. Wareco heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. 'Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar.
Zonder isolatie verliezen jaren 30-woningen veel warmte via de vloer. Dit kunt u oplossen door vloer- of bodemisolatie aan te brengen. Vloerisolatie is het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte, zodat het warmteverlies wordt teruggekaatst en de begane grond beter opwarmt.
Levensduur van een huis: 55 tot 500 jaar
“Een huis kan tussen de 55 jaar en 500 jaar mee, kregen we toen terug van experts.” De extreem korte en lange leeftijden heeft Van Nunen uit de onderzoeken gehaald. Daarmee kwam hij op een gemiddelde levensduur van 120 jaar.
Terug in de tijd: historische blik op de huizenprijs
De eerste geregistreerde huizenprijs stamt uit het jaar 1949. Toen kostte een eigen huis € 9.200. Nu, bijna 70 jaar later, is de prijs vijfentwintig keer zo hoog. Als je in dit huis had belegd, was je rendement 4,85% per jaar geweest.
De huizen in de stad waren gebouwd van: steen, hout, gedroogde klei of leem of van baksteen. Vaak waren de huizen van hout op een fundering van steen. Voor de rijken waren de huizen helemaal van steen. De daken waren soms belegd met leisteen of pannen, maar zeker tot 1400 veel vaker met riet.
Een herenhuis is een woningtype met een chique, statige look. Dit woningtype kenmerkt zich onder andere door: minimaal twee volledige woonlagen én een zolder, geen schuine wanden, royale woonruimte en hoge plafonds.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
RAL 9010 is nog steeds de meest gebruikte witte verf en is erg toegankelijk voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen. Dit is de lichtste tint wit van bovenstaande RAL kleuren. Door zijn lichte en frisse tint is 9016 ideaal voor ruimtes met weinig daglicht.
Er zijn namelijk heel veel kleuren wit. De meest voorkomende wittinten zijn RAL 9001 en RAL 9010, hiermee wordt ook veel gewerkt in de nieuwbouwsector. Deze kleuren zijn nauwelijks uit elkaar te houden, want niet alleen de naam lijkt op elkaar, maar ook de tint.