Eén oorzaak springt daarbij in het oog: door het neerslagtekort zouden koeien minder melk produceren. "Landelijk hebben we te maken met een tekort aan melk. De oorzaak ligt bij het feit dat we te maken hebben met geen tot weinig neerslag waardoor het gras te weinig vocht heeft.
Supermarkt Albert Heijn heeft de pakjes AH houdbare halfvolle melk uit de schappen gehaald. Het product bevat misschien Bacillus cereus, een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Het gaat om de pakjes van 200 milliliter die per zes worden verkocht, met houdbaarheidsdatum 27-11-2022 en lotcode 513867 E.
"Supermarkten proberen nog steeds om producten tegen een zo laag mogelijke prijs in de markt te zetten." Maar volgens Verstraten komen de melkveehouders dan in de knoop. Zij vinden namelijk dat ze te weinig geld voor de melk krijgen. "Daarom zijn er nu lege schappen.
“In tegenstelling tot wat de affiche zegt, is het door een gebrek aan vulcapaciteit in het productieproces, dus bij het verpakken van de melk”, zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl. “Daarom hebben we tijdelijk voor een aantal winkels buitenlandse melk in ons assortiment.
Door de droogte heeft het gras minder vocht. Hierdoor wordt minder melk geproduceerd en zijn de zuivelschappen bij Jumbo Supermarkten leeg. Een bericht met die strekking heeft afgelopen weekend op sociale media veel stof doen opwaaien.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Reden achter de lage melkprijs is de prijzenoorlog die Albert Heijn is begonnen in België. In dat land staat Albert Heijn – anders dan bij ons - bekend als prijsvechter. Door te stunten met prijzen en uit te pakken met 1+2 gratis-acties probeert Ahold concurrenten als Colruyt pijn te doen.
Belangrijke veiligheidswaarschuwing: AH Queso Iberico kaas
Albert Heijn heeft besloten AH Queso Iberico kaas uit de winkels terug te halen. Het product bevat verhoogde aantallen E. coli die mogelijk behoren tot de pathogene STEC bacteriën. In enkele producten is mogelijk Listeria monocytogenes aanwezig.
Albert Heijn heeft besloten AH Queso Iberico kaas uit de winkels terug te halen. Het product bevat verhoogde aantallen E. coli die mogelijk behoren tot de pathogene STEC bacteriën. In enkele producten is mogelijk Listeria monocytogenes aanwezig.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis, voorverpakte vleeswaren en rauwe dierlijke producten.
Bij Jumbo blijkt de melk in drie verschillende pakken die in prijs uiteenlopen van 0,75 tot 1,12 euro precies hetzelfde te zijn. De goedkopere Ok€-melk is gelijk aan het pak Campina en ook aan het eigen merk van Jumbo.
Uit de kassabonnen blijkt dat de Duitse supermarkt goedkoper is dan de Nederlandse. België blijkt het duurste. Duitsland komt het goedkoopste uit de bus omdat de shopper daar vooral minder betaalt voor frisdranken en koffie.
De kostprijs van melk ligt op circa 36 cent per liter. Bij een netto marge van 29%, moet de melkveehouder dus minimaal 50 cent krijgen.
Als consument kun je dus niet altijd weten wat er met de rauwe melk is gebeurd. Ook kun je niet zien, ruiken of proeven of er ziekmakende bacteriën inzitten. Het Voedingscentrum adviseert daarom om rauwe melk te koken voor je het drinkt of in een gerecht verwerkt. Zo kun je een voedselinfectie voorkomen.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Door de wet, welke in 1950 is vastgesteld, is het verboden om de rauwe melk in de winkel te verkopen. In 1950 is men begonnen met het pasteuriseren van de melk, dit werd gedaan doordat de runderen in die tijd last hadden van tuberculose (TBC). Door het pasteuriseren van de melk werden de ziekmakende Bacteriën gedood.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
Het marktonderzoeksinstituut Splendid Research heeft ook dit jaar weer de Duitse supermarkttoptien gepubliceerd. Dit jaar is Rewe als beste beoordeeld, Lidl en Edeka staan respectievelijk op de tweede en derde plek. Het onderzoek werd in januari van dit jaar uitgevoerd.
De zwart- en roodbonte koeien worden in Nederland, Belgie en Duitsland gehouden. Zo komt de Milbona-melk uit de regio Ammerland, net over de grens bij Groningen.
Boer Kees, boer Ernst en boerin Jacoline delen een passie voor eerlijke, ambachtelijke zuivel, dierenwelzijn en biodiversiteit. Zo grazen de Jersey-koeien van boer Kees uit het Twentse Agelo op een kruidenrijk grasland. Jersey-koeien staan bekend om hun romige en eiwitrijke melk.
Albert Heijn, met zo'n 850 winkels de grootste supermarktketen in Nederland, laat de consument met een Hollands vlaggetje subtiel weten waar de melk vandaan komt. „De melk van ons huismerk is afkomstig van Nederlandse koeien in Nederland.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.