Afhankelijk van de 'sector(en)' waarin je werkte (zelfstandig, privé, openbaar of onderwijs), kan je periodes meenemen om je geldelijke anciënniteit te berekenen. De geldelijke anciënniteit die je opbouwde door eventuele eerdere prestaties in het onderwijs, behoud je.
In heel wat gevallen kan je anciënniteit of een deel ervan meenemen naar het onderwijs. Heb je in de privésector gewerkt als werknemer of zelfstandige, dan kan voor sommige ambten of vakken tot 10 jaar beroepservaring ("nuttige ervaring" genoemd) meetellen voor je geldelijke anciënniteit.
Je kan andere afspraken maken
Je kan met je nieuwe werkgever wel andere afspraken maken. Zo kan je met hem overeenkomen dat hij de vroeger opgebouwde anciënniteit toch overneemt. Zo'n clausule is perfect geldig. Onderhandel hierover met je nieuwe werkgever vóór je bij hem in dienst treedt.
Anciënniteit is een belangrijk element bij ontslag. Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien.
1 criterium: anciënniteit. Sinds 1 januari 2014 wordt om de opzegtermijn te bepalen, enkel nog gekeken naar de anciënniteit die de werknemer in de onderneming heeft. Men moet hierbij rekening houden met de anciënniteit die de werknemer zal hebben op het moment dat de opzegtermijn ingaat.
Vanaf 1 januari 2022 kunnen zij tot tien jaar anciënniteit meenemen. Maar de echt nuttige profielen, luidt de kritiek, hebben een pak meer jaren op de teller, waardoor ze aardig wat loon mislopen. Het loon is maar één aspect, zeggen experts.
Dat anciënniteit een impact heeft op ons loon is niet wettelijk bepaald, maar is wel opgenomen in de meeste sectorale cao's. De redenering erachter luidt dat je van grotere waarde wordt voor je werkgever naarmate je meer relevante ervaring opbouwt.
Op mycareer.be vindt u een overzicht van uw loopbaan in de vorm van een tijdlijn. Daarop ziet u: alle periodes waarin u actief was als werknemer, zelfstandige of ambtenaar, en. alle periodes waarin u niet actief was omwille van bijvoorbeeld werkloosheid, tijdskrediet enzovoort.
Om de anciënniteit te berekenen telt u in principe enkel de periode van 'ononderbroken tewerkstelling bij dezelfde werkgever'. De functie of het statuut (arbeider of bediende) van de werknemer speelt daarbij geen rol; de anciënniteit loopt door zolang het contract bestaat.
Als u jonger bent dan 21 jaar heeft u recht op het wettelijk minimumjeugdloon. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe hoger het minimumloon. De werkgever is verplicht u het hogere minimumloon te betalen vanaf de dag van uw verjaardag.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Wettelijke vakantiedagen mogen dan wel niet overgedragen worden, als werkgever kun je wel toestaan dat je medewerkers extralegale vakantiedagen meenemen naar het volgende jaar. Het is aangewezen daar een plafond en een termijn voor te vermelden in je arbeidsreglement.
Anciënniteitsverlof is niet verplicht. Sectoren en ondernemingen beslissen helemaal zelf of ze het toekennen; ze leggen het dan ook vast in een cao of arbeidsreglement.
Om vakantie-uren mee te nemen naar uw nieuwe werkgever, heeft u een verklaring van uw vorige werkgever nodig. Hierin moet staan hoeveel vakantie-uren u over heeft.
De anciënniteit bestaat uit het aantal jaren waarin een werknemer ononderbroken verbonden is aan de dezelfde onderneming en eindigt op het ogenblik waarop dit niet langer het geval is (wel mag er geen onderbreking zijn, maar dat is in casu niet het geval).
Alle gewerkte perioden tellen altijd mee voor uw pensioen.
Voor uw pensioen mag u dus zo lang werken als u wilt én als uw werkgever het toestaat. Belangrijk: perioden waarin u opzeg-, verbrekings- en ontslagvergoedingen ontvangt, worden beschouwd als gewerkte perioden.
Hoe zit het ook alweer met dat vervroegd pensioen? Wie 63 jaar oud is, kan zijn actieve loopbaan vervroegd beëindigen, op voorwaarde dat hij 42 loopbaanjaren kan voorleggen. Op je 61ste of 62ste moet je daarvoor 43 jaren gewerkt hebben. Wil je al op je 60ste stoppen, dan moet je 44 gewerkte jaren op je teller hebben.
De geldelijke anciënniteit dient om de trap te bepalen dat de werknemer in zijn weddeschaal heeft bereikt en bijgevolg ook de jaarlijkse baremieke wedde die als basis moet dienen voor de berekening van de maandwedde. Die anciënniteit evolueert van maand tot maand.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Wie van de privésector naar het onderwijs overstapt, kan eventueel tot 10 jaar beroepservaring laten meetellen voor de geldelijke anciënniteit.
Anciënniteit is de periode dat een werknemer ononderbroken werkt bij de werkgever.
Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar; Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest en je bent ouder dan 50 wordt er gerekend met 1/2 van jouw bruto salaris per half dienstjaar.
Een werkgever moet zich aan de cao of bedrijfsregeling houden en zal daar niet zomaar van afwijken. Je kunt tussentijds wel om meer salarisverhoging vragen, maar officieel heb je daar geen recht op!
De werkgever betaalt voor de dagen anciënniteitsverlof het normale loon, berekend op dezelfde manier als het loon voor een feestdag. De werkgever moet de dag enkel betalen als het anciënniteitsverlof effectief wordt opgenomen.