Hang kleding meteen op als het uit de wasmachine en/of droger komt. Zo komen er minder snel kreuken in je kleren, omdat je de was uithangt. Dat scheelt een boel werken (wie heeft er geen hekel al die berg kleding die nog gestreken moet worden?)
Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt. Leg je kledingstuk (let wel op of het droger-bestendig is) in de droger met een paar ijsblokjes en zet 'm een paar minuten op de warmste stand. Door het gesmolten ijs ontstaat er stoom, wat zorgt voor het verdwijnen van de kreukels.
Wanneer de centrifuge snelheid te hoog is, zal de kleding gekreukt uit de wasmachine komen. Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken. Wanneer er een verkeerd programma gekozen wordt, kan de kleding gekreukt raken.
Ook kan het zijn dat de wasmachine niet goed gecentrifugeerd heeft omdat de trommel te zwaar beladen is of omdat het wasgoed niet goed is verdeeld. Een andere oorzaak van een wasmachine die niet centrifugeert kan een verstopping bij het wasmachinefilter of de afvoerslang zijn.
Stop je was in de machine met vloeibare wasmiddelen in plaats van poeders. Deze zijn namelijk zachter en zorgen ervoor dat er minder kreukels in je was zitten. Ook wasverzachter is een goed alternatief om je kleding kreukvrij uit de machine te halen.
Synthetisch / EasyCare / Anti-kreuk / Kreukherstellend
Programma voor synthetische stoffen die je wat voorzichtiger moet wassen, zoals polyester, polyacryl en viscose. Wast tot 60°C met een lager maximum toerental.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
Katoen en Linnen
Het vocht in de stof wordt afgegeven aan de lucht waardoor de kleding droog blijft aanvoelen. Dit maakt kledingstukken van deze stof ideaal bij hoge temperaturen. Het nadeel is, dat ze om dezelfde reden snel kreuken. Beide stoffen kunnen echter goed tegen hitte en daarom heet gestreken worden.
Gebruik plastic zakken om kreukels te voorkomen. Vraag je je af hoe dat werkt? Leg een plastic zak onderin je tas of koffer, daar bovenop leg je je kleding en daar leg je weer een plastic zak bovenop. De gladde oppervlakken van de plastic zakken voorkomen grote kreukels en houden je kleding mooi glad.
Een kledingstomer is een apparaat waarmee je snel en gemakkelijk kreukels uit je kleding stoomt. We onderscheiden 2 soorten kledingstomers: handstomers en kledingstomers met standaard. Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Is strijkvrij jouw grootste wens? Kies dan voor een overtrek van microvezel. De synthetische stof, ook wel micropercal of microvezel genoemd, bestaat uit polyester en nylon. Naast strijkvrij heeft de stof nog veel meer voordelen.
Natte handdoek
Zet je kleding op een vlakke ondergrond zoals de strijktafel, eettafel of op de grond. Doe een natte handdoek op de kreukels en druk dit stevig aan. Laat je kleding drogen en weg zijn de kreukels.
Stoffen die snel kreuken: linnen, (100%) katoen. Stoffen die minder snel kreuken: leer, polyester, nylon, katoen i.c.m acryl en wol.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin. Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
Fijnwas. Het fijnwasprogramma is een programma op lage temperatuur (30- 40°C) bedoeld voor fijne was van tere materialen, zoals lingerie, jurken en gordijnen. Om te veel wrijving tussen textiel te voorkomen, mag je de wastrommel maximaal tot de helft beladen.
Zuinig wassen duurt lang
Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma's duren daarom een stuk langer dan normale programma's.
Vouw de mouwen langs dezelfde lijn naar binnen. Het is belangrijk dat je de onderkant van de mouwen (ongeveer 10 cm) ook naar binnen vouwt. Vouw nu het overhemd één keer dubbel, tot aan de boord. Zorg dat er bij het inpakken van je overhemd geen zware spullen bovenop je overhemd komen, zo voorkom je scherpe vouwlijnen.
Maar door je kleding te strijken haal je de kreukels eruit en dat staat wel zo netjes als je het draagt ! Een ander doel van strijken is om het textiel glad te maken waardoor het vuil minder goed hecht. Door te strijken op hoge temperaturen dood je bacteriën waarmee je besmettingsgevaar voorkomt.
Begin met je kleding oprollen, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over netjes inpakken. Uit onderzoek is gebleken dat kleding oprollen de slimste manier van inpakken is. Door je kleding op te rollen, wordt de ruimte in je koffer of backpack optimaler gebruikt. Zo kun je meer meenemen en raak je minder kwijt.