Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Contrasterende kleuren zijn die kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals rood en groen, oranje en blauw of geel en paars. Als contrasterende kleuren naast elkaar worden gezet, dan lijken ze allebei veel levendiger en intenser.
Van Itten zegt dat je kan spreken van zeven verschillende kleurcontrasten. Dat zijn - het kleur-tegen-kleur contrast - het licht-donker contrast - het warm-koud contrast - het complementair contrast - het simultaan contrast - het kwaliteistcontrast - het kwantiteitscontrast.
Complementair contrast ontstaat door kleuren naast elkaar te zetten die in de kleurencirkel recht tegenover elkaar staan. Volgens Itten was dat tussen rood-groen, geel-paars en blauw-oranje. Het kwaliteitscontrast is het contrast tussen heldere, verzadigde kleuren, en matte, troebele kleuren.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Het sterkste kleurcontrast bestaat tussen de complementaire kleuren; volgens Itten was dat tussen rood en groen, geel en paars, blauw en oranje. De gele kleur in het midden van het rood steekt minder fel af dan de groene kleur.
In dit contrast worden de kleuren direct, zonder tussentonen, tegen elkaar gezet. Het sterkste kleur tegen kleur contrast is het contrast tussen de primaire kleuren magenta, geel en cyaan. Maar ook het contrast tussen rood, geel en blauw is sterk.
Complementaire kleuren
In de kleurencirkel heeft elke kleur een tegenoverstaande kleur, de complementaire kleur. Complementaire kleuren contrasteren, maar vullen elkaar ook aan. Rood is de complementaire kleur van groen, geel staat tegenover violet en oranje is complementair aan blauw.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw. Iets uitgebreider is de kleurencirkel van Johannes Itten.
Natuurlijke kleuren zoals wit, grijs, beige, crème en zwart zijn ook zeer geschikt. Uw look zal opvallender en contrastrijker zijn met felle kleuren zoals zonnegeel, pink en roze, paars of grasgroen. Bordeaux of taupe passen er ook goed bij.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Combinaties. Blauw kan mooi samen met oranje, groen en paars, zij het in gedempte kleuren. Geel kan gecombineerd worden met groen en oranje.
Blauw combineren
De basiskleuren vormen een hele mooie combinatie met blauw, zoals wit, grijs en zwart. Bruin, bijvoorbeeld in de vorm van houttinten, staat prachtig bij blauw. Maar ook andere opvallende kleuren kunnen prachtig staan met blauw. Denk aan geel, oranje, groen, rood, goud, noem maar op.
Primaire kleuren zijn in de schilderkunst de kleuren rood, geel en blauw. Met deze drie kleuren zou je in staat moeten zijn elke kleur te mengen. Zo zou je bijvoorbeeld met rood en geel oranje kunnen mengen en met blauw en en geel groen.
Harmonie van kleuren wordt ervaren als kleuren elkaar opvolgen, zoals bij ton sur ton. De kleurencirkel van Goethe is ook een goed voorbeeld van kleurharmonie. Doordat de kleuren op de kleurencirkel van elkaar zijn afgeleid, ontstaat een harmonieus geheel. Verschillende factoren hebben invloed op de harmonie.
Impressief: Bij impressief kleurgebruik worden de kleuren van een voorstelling letterlijk weergeven zoals je ze in de omgeving ziet. Symbolisch: wanneer kleuren een betekenis hebben. Bijvoorbeeld: Rood: agressie, warmte, liefde, gevaar.
Geel staat voor het uitdrukken van toegankelijkheid en vriendelijkheid. Geel is de vrolijkste kleur die er is. Het wordt gelinkt aan geluk, positiviteit, optimisme en vriendelijkheid.
Wat is de complementaire kleur van blauw? De complementaire kleur van blauw is geel.
Oranje en beinvloeding
De complementaire kleur (tegenkleur)van Oranje is Blauw. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en samen gebruikt versterken ze elkaar.
Complementaire kleuren versterken elkaar als ze naast elkaar staan. Als je ze door elkaar mengt breken ze elkaars kleurkracht af. Ook kun je ze gebruiken om mooie schaduwkleuren te maken.
Contrasterende kleuren
De contrastkleur voor groen is bijvoorbeeld roze, maar ook paars en geel past prima bij elkaar. Paars en geel staan tegenover elkaar in de kleurencirkel, en kunnen dus prima bij elkaar worden gebruikt. Het geheel is wel best hevig.