De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Blauw licht staat voor kalmte, stabiliteit en mannelijkheid. Het is een minder creatieviteit en emotiesopwekkende kleur dan bijvoorbeeld oranje en rood. Gebruik blauw licht om een moment van kalmte en rust te creëren. Ook voor een luxe, betrouwbare uitstraling is blauw geschikt.
Regel 1: Biologisch gezien komt het erop neer dat blauwachtig licht de productie van melatonine onderdrukt. Melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaaphormoon genoemd. Door dit licht wordt je dus eigenlijk meer alert, waardoor je dus makkelijker wakker blijft, wat natuurlijk niet gewenst is.
Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje. Dat kleur een enorme impact heeft op de individuele psyche en emoties, is vrij bekend.
Groen staat voor groei. Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan daardoor in onbeperkte hoeveelheid gebruikt worden.
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Daarom kiezen veel mensen automatisch rustige kleuren als basis voor de slaapkamer. Denk aan wit, beige, grijstinten en pasteltinten. Populaire accentkleuren zijn op dit moment grijs, wit en groen. Maar natuurlijk kun je ook gebruikmaken van blauwtinten, bruintinten en roze tinten.
Het belangrijkste voordeel dat groen geeft is; rust en stilte. Deze kleur repliceert de natuur die onze geest oppikt als ontspannend. Groen is perfect voor slaapkamers omdat het een rustgevende kleur heeft. De beste kleuren om groen mee te combineren zijn een andere tint groen, wit, blauw en vele andere kleuren.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals bij heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit licht een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warm wit licht zoals van halogeenlampen.
2) Aantal lumen voor de slaapkamer
Het aantal lumen ligt hier ook tussen de 2000 en 4000 lumen en is uiteraard afhankelijk van de gewenste hoeveelheid licht. Een slaapkamer moet gezellig zijn. Kies dus zeker voor warm wit licht (heel warm wit licht (2200 Kelvin) is nog beter).
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Grijs is net als bruin een sombere en deprimerende kleur. Het zorgt ervoor dat je gestrest raakt en dat je de slaap niet goed kunt vatten. Mensen die in een grijze slaapkamer sliepen, sliepen iets meer dan 6 uur.
Zorg voor een rustgevende kleur op je slaapkamer muren. Rustgevende kleuren zijn: lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel. Deze kleuren helpen je mogelijk beter ontspannen. Hang daarnaast een mooie foto of schilderij in je slaapkamer die je direct wanneer je opstaat uit bed kunt zien.
Welke kleur wit voor de slaapkamer? Er zijn verschillende wittinten: van spierwit tot roomwit. De populairste wittint voor op de muren in huis is RAL9010 – het is een neutrale tint die een zachte uitstraling heeft. En daardoor ook perfect is voor de slaapkamer.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Warme en koude tinten
Een plafond in een zachte tint kan mooi en sfeervol uitpakken. Sowieso geldt: hoe lichter de ruimte, hoe meer je kunt experimenteren. Kies in een kamer met ramen op het noorden warme tinten (zacht abrikoos of roomwit) en koelere tinten (ijs blauw of lichtgrijs) in een zonnige ruimte.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.
Persoonlijk staat de kleur voor zelfrespect en een hoge aanspraak op status of waardigheid. Het combineert de vreugde in geel met de rust in blauw. De kleur ontspant en kalmeert ons. Veel mensen associëren groen met welvaart, vrijheid en veiligheid: nooduitgangen worden aangegeven met groene borden.
Veel bedrijven kiezen voor blauw en dat is niet voor niks, blauw wordt namelijk ervaren als een zakelijke kleur die vertrouwen schept. Bovendien wordt blauw ook geassocieerd met waarheidsgetrouw beeld.
Wit, beige, crème en alles daaromheen!
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis. Waarschijnlijk heb je ergens in je huis al één van deze tinten.
Uit de Britse studie blijkt namelijk dat zowel mannen als vrouwen geel de onaantrekkelijkste kleur vinden. Maar liefst 39% van de ondervraagde mannen en 31% van de vrouwen is het daarmee eens.