Laat de tattoo niet weken in water. Draag tijdens de genezing geen strakke of vuile kleding over de tatoeage. Draag bij voorkeur katoenen kleding over de wond. Dek de wond ook niet af met pleisters of verband.
Gebruik geen alcohol of drugs 24 uur voordat je getatoeëerd wordt. Dit kan leiden tot bloedingen en zal het genezingsproces vertragen. Zorg ervoor dat je in goede fysieke en emotionele gezondheid verkeert wanneer je je tattoo gaat laten zetten. Probeer van tevoren voldoende te eten.
Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met de meegeleverde desinfecterende Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt.
Probeer niet op je nieuwe tattoo te slapen
Maar probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je op je tattoo gaat liggen. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je tattoo vastplakt, maar zorg je er ook voor dat er voldoende zuurstof bij je tattoo kan komen. Dat komt het genezingsproces van je tattoo ten goede.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Je kunt ervoor kiezen de zalf met een handschoen aan te brengen. De handen goed wassen na het aanbrengen van de zalf is echter in principe voldoende. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk een verdovende zalf via de huisarts op recept aan te vragen. Vaak schrijft deze ook Xylocaine zalf voor of bijvoorbeeld Emla- crème.
Geen cafeïne of alcohol
Want cafeïne maakt je huid gevoeliger en dat is nou precies niet wat je wilt tijdens het tatoeëren. Zoals vele weten verdund alcohol je bloed en dat is niet bepaald prettig voor je tatoeëerder. Je bloed kan zo dun zijn dat hij zelfs de sessie moet stoppen en dat wil je natuurlijk niet!
De afspraak
Als je een tattoo uitgekozen hebt maken we een afspraak om hem te laten zetten. Wij adviseren je om goed uitgerust te zijn en voor de afspraak iets te eten. En het is verstandig om ruim voor je afspraak appelsap te drinken, daar wordt je bloed iets dikker van.
Let op dat u geen wollen kleding direct op uw tatoeage draagt na het zetten; er kunnen hierdoor haartjes in de tatoeage gaan kleven. De tatoeage ziet er na 3 weken al goed genezen uit, maar houdt er rekening mee, dat het 2 maanden duurt voordat de huid helemaal hersteld is.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
In tegenstelling tot de bovenarm zitten er in de onderarm geen spieren, waardoor de huid dichter op het bot ligt. Deze kan hierdoor gevoeliger zijn om te laten tatoeëren. Iedereen ervaart het tatoeëren echter anders. De een voelt nauwelijks iets, terwijl een ander zich wat flauw kan gaan voelen.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
3 stippen tattoos
De 3 stippen tattoo geplaatst tussen duim en wijzvinger staat in Nederland voor Geloof, Hoop en Liefde. Binnen andere culturen staan de 3 stippen voor Fuck The Police.
Een initiaal, een figuurtje of een hartje – bijvoorbeeld op je pols – kost doorgaans ongeveer 50 tot 100 euro.
Een tattoo blijf langer mooi dan je denkt
Geen enkele reden voor paniek, want ook al gebeurd dit, het motief blijft een leven lang goed. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd. Vind je dat jouw tattoo (of het motief) toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is retouching iets om over na te denken.
Het water kan ervoor zorgen dat de inktpigmenten uit de huid worden getrokken en zwembadwater bevat ook veel bacteriën die je tattoo zouden kunnen infecteren. Douchen mag wel natuurlijk. Maar niet te lang en liefst niet met te heet water, anders kan de tattoo uitdrogen.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Smeer je tattoo regelmatig in het liefst 2 a 3 keer per dag. Dit ligt er ook een beetje aan op welke plek hij zit en wat voor werk je bijvoorbeeld doet. Smeer vooral niet te dik! Je lichaam moet wel kunnen ademen.