Nadat je de plant hebt ingegraven, strooi je een dunne laag hydrokorrels de bovenste laag aarde. Ga hierbij uit van ongeveer 2 centimeter bij een kleine pot en 4 centimeter bij een grote. Door ook bovenin de pot te bestrooien met korrels, zorg je dat het water egaal wordt verspreid over het oppervlakte.
Hoeveel hydrokorrels je nodig hebt, hangt af van de grootte van de pot. Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer een kwart van de pot vult met korrels en de rest met potgrond.
Met behulp van een watermeter kun je aflezen hoeveel en ook wanneer de plant water nodig heeft. Gemiddeld hoef je de plant maar één keer in de maand water te geven. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat.
Hydrokorrels onderin de pot kun je bij elke plant toepassen. Een laagje hydrokorrels bovenop de potgrond zorgt ervoor dat er uit de grond minder vocht verdampt. De potgrond blijft dus langer nat. Niet elke plant zal hier gelukkig van worden, omdat sommige planten juist niet te lang in vochtige grond willen staan.
Hoe lang gaat een hydrokorrel mee? Dit is nou het mooie aan hydrokorrels: in principe gaan ze voor eeuwig mee! De korrel bevat namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant, en wordt dus ook niet afgebroken. Het resultaat is dat een hydrokorrel oneindig opnieuw te gebruiken is.
Als dat de enige reden is, zijn er ook alternatieven. Al hoewel hydrokorrels vrij goedkoop zijn, kan deze tip toch handig zijn! Gebruik scherven van een gebroken stenen pot. Iedereen heeft er wel eens eentje stuk laten vallen.
De hydrokorrels van de Action. Mocht je zelf hydrokorrels willen kopen voor de laagst mogelijke prijs dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij de Action. Zoals je weet staat deze winkel namelijk bekend om de ontzettend lage prijzen die zij altijd weer weten te hanteren.
In een plantenbak zonder bodem hoef je geen afwateringsgaten meer te maken, omdat het regenwater direct de bodem in kan lopen; Een plantenbak zonder bodem kun je ook gebruiken als plantenborder in de tuin; Je kunt een plantenbak zonder bodem (bij het modulaire systeem) naar vorm samenstellen.
Kamerplantenpotgrond is voor de meeste kamerplanten prima om te gebruiken. Je kan dus prima universele of kamerplantenpotgrond gebruiken, maar professionele potgrond, zoals hydrokorrels of kleikorrels, biedt een aantal voordelen en wordt ook wel hydrocultuur genoemd.
Vul de grote bloembak met potgrond en plaats de plant erin. Duw de grond nog even zachtjes aan. Zorg dat de potgrond niet helemaal tot de rand van de grote plantenbak komt, zodat de bloembak niet overstroomt als je de planten water geeft.
Zet de beplanting met plantenpot en al in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Zo zijn de wortels goed nat gemaakt. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant de plant in de nieuwe plantenbak. Vul de potgrond aan totdat de plant stevig staat.
In een vierkante of rechthoekige plantenbak bereken je de hoeveelheid potgrond als volgt. Lengte in cm x breedte in cm x hoogte in cm : 1000.
Inhoud = lengte (l) x breedte (b) x hoogte (h). 1 dm3 = 1 liter. 1 cm3 = 1 milliliter.
In een m³ zit namelijk 1000 liter. In dit voorbeeld is het dan: 1,17 x 1000 l/m³ = 1170 liter. Vervolgens deelt u het aantal liters wat u nodig heeft door het aantal liters wat er in een zak zit (we kiezen in dit voorbeeld de Universele potgrond van Primaterra in 40 liter verpakking): 1170 / 40 = 29,3 zakken potgrond.
Een m³ komt overeen met 1000 kubieke decimeters (dm³). En kubieke decimeters staan vervolgens gelijk aan liters. In een kubus van 1 m³ gaat dus 1000 liter.
Anti-worteldoek houd het groeien van de wortels van je planten tussen je planken door tegen. Anti-worteldoek laat wel water door, is duurzaam en zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je houten plantenbak. Je kunt dit eenvoudig bevestigen met wat spijkers of een nietmachine.
De korrels worden meestal gebruikt om de afwatering voor planten te verbeteren, maar worden ook gebruikt ter decoratie, zoals in bloembakken. Door je potgrond af te dekken met Hydrokorrels, droogt de grond minder snel uit en hoef je je planten minder vaak water te geven.
In principe kan elke plant op hydrocultuur groeien, maar kies een stevige plant om mee te beginnen. Bijvoorbeeld een Epipremnum, Spathiphyllum, Chlorophytum (graslelie). Over het algemeen kunnen jonge planten zich makkelijker aanpassen aan hydrocultuur, dan oude planten.
Het daadwerkelijk vullen van de potten
Bovenop de hydrokorrels breng je een laag verse potgrond aan. Dompel droge (tuin)planten onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het vervolgens losjes aan. Geef daarna voldoende water.
Het is beter om een nieuwe plant te verpotten zonder binnenpot. Nieuwe kamerplanten staan namelijk altijd in een passende kweekpot en groeien hierin niet groter. Een plant die reeds in een sierpot staat en toe is aan een nieuwe pot, heeft een bloempot nodig die 20% groter is dan de vorige.
De Pokon vloeibare plantenvoedingen (te herkennen aan de groene fles met gele dop) kun je ook gebruiken voor planten op hydrocultuur. Wij adviseren je dan 5 ml per 2 liter water te gebruiken. De Bio Pokon vloeibare plantenvoedingen niet.