DERNY. Tijdens een dernywedstrijd rijdt één renner van het koppel mee en rijdt een gelimiteerd aantal renners op de baan.De renners rijden achter een gangmaker op een gemotoriseerde derny. De gangmakers worden voor iedere rit door middel van loting aan de renners toegewezen.
Dernykoers (en Stayeren, ofwel “Demi-Fond”)
De dernykoers is een vorm van scratch waar elke renner achter een eigen gangmaker op een Derny (een speciale bromfiets) rijdt. Stayeren is dezelfde principe maar achter grotere motoren en dus met hogere snelheden.
Een gangmaker is in het wielrennen, tegenwoordig met name in het stayeren, iemand die op een ("grote") gangmaakmotor- of lichte motor, ook derny genoemd, vóór de renner rijdt om hem op gang te helpen en de luchtweerstand voor hem te verminderen.
De derny rijdt een aantal ronden voorop en voert het tempo vanaf ongeveer 25km/u op naar 50 km/u. Daarna rijdt hij aan de binnenkant van de baan af en rijden de renners nog ongeveer 600 tot 700 meter, waarin ze naar de finish sprinten met snelheden die tot voorbij de 70km/u lopen.
In dit van oorsprong Japanse onderdeel fiets je eerst een aantal ronden achter een gemotoriseerde gangmaker. Zo'n motor heet een 'derny'. Deze derny verlaat de baan op 600 á 700 meter voor de finish.
Gemiddelde wielrenner: 22-25 kilometer per uur.Tour-renner: 35-38 kilometer per uur.
De baan is heel simpel. Je hebt een ovaal van 200 meter en je rijdt zo'n 40 kilometer per uur met 1 versnelling. Hoe harder je gaat hoe hoger je in de baan rijdt. En die baan ligt overal schuin en in de bochten 2 a 3 keer schuiner dan op het vlakke.
De elektrische brommers worden gebruikt als gangmaker voor de wielrenners bij het onderdeel 'keirin'. Conventionele derny's deden in 1938 hun intrede in het baanwielrennen. Het Franse ontwerp van de brommertjes is sindsdien niet veranderd.
Dernykoers (en Stayeren) (ook wel: 'Demi-Fond')
De dernykoers is een vorm van scratch waar elke renner achter een eigen gangmaker op een Derny (een speciale bromfiets) rijdt. Stayeren is dezelfde principe maar achter grotere motoren en dus met hogere snelheden.
Een gangmaker in de sport is een persoon die tijdens een wedstrijd voorgaat om het tempo te bepalen, zonder zelf te willen winnen. Vooral bij het marathonlopen wordt veel gebruikgemaakt van gangmakers, in de atletiek ook wel hazen genoemd.
Puntenkoers. In de puntenkoers rijden alle renners tegelijk op de baan in een wedstrijd met een vastgesteld totaal aantal ronden. De mannen rijden 40 kilometer (160 rondjes) en de vrouwen 25 kilometer (100 rondjes). Na elke tien ronden zijn punten te verdienen op de streep.
Ook de keirin is een olympisch onderdeel. Zeven renners volgen de slipstream van een derny, die gelijkmatig de snelheid opbouwt. De motor verhoogt geleidelijk de snelheid van 30 tot 50 kilometer per uur voordat hij de baan na 750 meter verlaat. Daarna sprinten de renners na 3 ronden voor de overwinning.
Een scratch-race bestaat bij de mannen uit een gezamenlijke race over 15 kilometer, en bij de vrouwen over 10 kilometer. Wie het eerst over de finish komt, is de winnaar, en veelal bestaat de tactiek eruit om een ronde voorsprong te pakken op het peloton.
Op een overdekte wielerbaan komen teams van twee man tegen elkaar uit. Het team dat aan het einde de meeste ronden heeft gereden en/of de meeste punten heeft verzameld is de winnaar. In de loop van de dagen worden er verschillende deelwedstrijden ingelast, waarmee extra punten en premiegeld te verdienen is.
Een wedstrijd kan tussen de 50 en 90 minuten duren.
In de eerste helft van de vorige eeuw liggen er wel 160 wielerbanen in Nederland met zeker de helft daarvan in Brabant! Zeker na 1905 schieten de banen als paddestoelen uit de grond: van kleine 'cafébaantjes' tot echte professionele banen.
De maximumsnelheid van de bromfiets hangt af van de weg. Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
Met een bromfiets mag je niet harder dan 45, 30 of 40 km per uur (alleen op de rijbaan of op het fietspad binnen of buiten de bebouwde kom).
Snorfietsen. Snorfietsen hebben een blauw kenteken en mogen maximaal 25 km/uur. Je vindt ze op het verplichte (brom)fietspad. Het onverplichte fietspad is alleen toegestaan als de snorfiets een elektrische aandrijving heeft.
Een bromfiets is een voertuig met een motor met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc en aangedreven door benzine en met een maximumsnelheid van 45 km/u dat 2, 3 of 4 wielen kan hebben, terwijl een motorfiets een tweewielig voertuig is met een dieselmotor benzine en snelheid boven de 45 km/u.
Keirin = keirin is een discipline in het baanwielrennen, die ontstaan is in Japan; daar wordt er druk gegokt op de resultaten van keirin-wedstrijden. Het eerste keirin-reglement werd in 1948 opgesteld.
'Voor fietsen is er geen maximumsnelheid. Voor snorfietsen en speedpedelecs is die er wel. En bij gewone elektrische fietsen stopt de ondersteuning bij 25 kilometer per uur.
Omnium (wielersport)
Eerst rijden de deelnemers een afvalkoers, puntenkoers en scratch. De eerste acht in het tussenklassement rijden ten slotte tegen elkaar op een achtervolging over 3.000 meter. De sprint omnium bestaat uit de onderdelen vliegende ronde, afvalkoers, keirin en sprint.