Porders waren mensen die voor dag en dauw opstonden en volgens een vaste route mensen wakker maakten. Dat deden ze door met lange stokken tegen deuren en ramen te 'porren'. Pas toen in het begin van de twintigste eeuw wekkers goedkoper en betrouwbaarder werden verdween dit beroep weer.
Vroeger, toen er nog geen elektriciteit was en de wekker nog niet was uitgevonden, bestonden er porders die je wakker maakten. 's Ochtends kwam de porder langs de deur om je wakker te maken. Dit deed hij of zij door met een stok op de deur of raam te tikken. Met de komst van de wekker verdween dit beroep.
Hoe porde de porder zijn klanten wakker? Dat kon door met een blaaspijp steentjes tegen het raam te schieten, met een korte knuppel op de deur te meppen of door met een lange porstok op het raam te tikken, zoals deze porder in Leeuwarden in 1947.
Hoewel er dus in de 17e eeuw al pogingen werden gedaan, wordt de Amerikaanse uitvinder Levi Hutchins gezien als de eerste persoon die in 1787 een wekker voor eigen gebruik ontwikkelde. Hij maakte dat jaar een wekker die hem elke nacht om vier uur wakker moest maken, zodat hij op tijd op zijn werk kon zijn.
Een porder was iemand die, voor de komst van wekkers, 's morgens langs de deuren ging om mensen te wekken. Dit gebeurde meestal doordat de porder met zijn stok op de deur of tegen het slaapkamerraam tikte (porde). Met name in de steden kon men in vroeger tijden veel porders vinden.
Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld. Waarom?
Aan de achterzijde kan de wektijd ingesteld worden. Daarna kwamen er wekkers werkend op batterijen met een kwartsuurwerk, en digitale uitvoeringen met een lcd- of led-display. Omdat de laatstgenoemde relatief veel stroom verbruikt, wordt deze door middel van een stekker aangesloten op het lichtnet.
Voor de wekker wakker: de dag beginnen met veel energie
Voor de wekker wakker worden is niet alleen een stuk gezonder: het zorgt er ook voor dat u dagelijks uitgerust bent en weer met veel energie de dag gaat beginnen. Het kan enorm slim zijn om de biologische klok van uw lichaam het werk te laten doen.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die helemaal geen wekker gebruiken gemiddeld veertig minuten langer slapen. Gebruik je wel een wekker, dan slaap je gemiddeld 26 minuten langer.
Als we een beetje wakker worden is de koppeling naar onze spieren soms nog niet aangezet. We ervaren dit alsof we verlamd zijn, omdat we onze spieren niet kunnen bewegen. Ook praten gaat met spieren. Daardoor kun je dan op zo'n moment niets zeggen.
Drink een glas water. Zet een glas water naast je bed en drink deze op zodra de wekker gaat. Hydratatie geeft energie en maakt je productief. Dus als je moeite met wakker worden hebt, en een lusteloos gevoel of weinig energie hebt kan dat komen doordat je gedehydrateerd bent en te weinig water hebt gedronken.
Geen wekker zetten
De beste remedie is het niet zetten van een wekker. Door die wekker wordt u namelijk op een vast moment gewekt, waardoor het kan voorkomen dat u zich op dat moment nog in een diepe slaap bevindt. Als u daar uit wordt gewekt duurt het extra lang voordat u echt goed wakker bent.
De 5 beste wekkerradio's op een rij
Philips HF3520/01 - Ideaal voor als je wakker wilt worden door nagebootst zonlicht. Denver CRP-717 zwart - Deze wekkerradio is handig voor rugslapers: hij projecteert de tijd namelijk! Philips AJ3115/12 - Dit model is de beste wekkerradio zonder fratsen.
Kom nooit meer te laat op school of op je werk met deze digitale wekker, waarop je tevens de datum en temperatuur kan zien.
Digitale of analoge wekker
Meestal een 24-uurs variant, waar vooral bij het zetten van de wekker op gelet moet worden. De analoge wekkers met wijzers geven meestal op een wijzerplaat met Arabische cijfers weer hoe laat het is. Vrijwel alle digitale en analoge uitvoeringen zijn wekkers zonder radio.
Een reiswekker is een klein uurwerk dat mee op reis kan worden genomen. De belangrijkste eigenschap van een reiswekker is dan ook, in tegenstelling tot de "gewone" wekker, dat hij compact en handzaam is en in vele gevallen dichtgeklapt kan worden.
De wekker gaat af in vliegtuigstand, want dan werkt 'ie gewoon. Je zet 'm uit, draait nog een keertje om en drentelt na de snooze richting douche. Frisgewassen schuif je aan bij het ontbijt, paar happen granola en een koffietje.
Snoozen definities
deelw.) uitslapen, langzaam wakker worden, de wekker met tussenpozen laten afgaan vrije tijd Voorbeeld: `Waarom je wekker vroeger zetten en snoozen als je gewoon langer ...
Nederlanders zijn dol op snoozen
Tweederde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. 79 procent van de ondervraagden blijft maximaal 25 minuten na de wekker liggen. Ruim 17 procent komt tussen de 25 en 45 minuten later het bed uit.
Als we in slaap vallen maakt ons lichaam serotonine aan. Dit stofje kalmeert het lichaam en geeft een gelukzalig gevoel. Elke keer bij het indutten krijgen we dat gevoel. Daarom vinden we het zo lekker om, als de wekker gaat, nog één keertje te snoozen.
Ook is het mogelijk om geluiden te horen. Dergelijke hallucinaties zijn vaak kort, maar kunnen als minutenlang aanvoelen. Soms gaan deze fantoombeelden samen met slaapverlamming, waardoor je je niet meer kunt bewegen en vaak angstig wordt. Dit soort hallucinaties zijn niet hetzelfde als dromen.